Το Δάσος με τις Σημύδες

3,5

Λυρική μεταφορά μιας νουβέλας του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς πάνω στον έρωτα, την επιθυμία, την απώλεια και το θάνατο.

Το Δάσος με τις Σημύδες

Λυρική μεταφορά μιας νουβέλας του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς πάνω στον έρωτα, την επιθυμία, την απώλεια και το θάνατο.

Το Δάσος με τις Σημύδες - εικόνα 1

Ο βαριά άρρωστος Στάνισλαβ επισκέπτεται τον αδελφό του, έναν δασοφύλακα ο οποίος πενθεί τον προ τριετίας θάνατο της γυναίκας του. Αν δει κανείς τις άλλες δυο ταινίες του Αντρέι Βάιντα που βασίζονται σε διηγήματα του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς, τις «Δεσποινίδες του Βίλκο» (1979) και τη «Γλυκιά Έξαψη» (2009), θα αναγνωρίσει τα παρόμοια κεντρικά θέματα: τον αδιέξοδο έρωτα, την απώλεια και την προσκόλληση σε ένα τραυματικό χθες που καθορίζει τις παρούσες πράξεις των ηρώων.

Η σύγκρουση ζωής και θανάτου, ενστίκτου και εκλογίκευσης, αγκυλωμένου παρελθόντος και πυρακτωμένου παρόντος μετατρέπεται μπροστά στο φακό του Βάιντα σε μια πικρή, χαμηλότονη ελεγεία που αντιπαραθέτει τη σιωπηλή ομορφιά της φύσης με το θορυβώδες ανθρώπινο πάθος – το μόνο τρόπο να «δραπετεύσουμε» από τη λήθη, τη μοναξιά και το θάνατο.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δάσος με τις Σημύδες

Brzezina
3,5
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 99 '
  • Αντρέι Βάιντα

Ο Στάνισλαβ, βαριά άρρωστος από φυματίωση, επισκέπτεται το σπίτι του αδελφού του Μπόλεσλαβ, ενός δασοφύλακα ο οποίος μετά το θάνατο της γυναίκας του ζει με τη μικρή του κόρη σαν ερημίτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Η Εσχάτη των Ποινών": Ο Κρις Πρατ μας μιλάει για την δικαστή τεχνητής νοημοσύνης Μέρσι

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό κλιπ από το νέο θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα, 22/1.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
22/01/2026

OPEN CALL: Οι υποβολές του Φεστιβάλ Δράμας ανοίγουν για το 2026

Ο αγαπημένος θεσμός καλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις ταινίες μικρού μήκους τους για το φετινό φεστιβάλ.

Ιάκωβε Βρούτση, ποια είναι τα must του Ethno☰Hauntology vol1;

Οι insider πληροφορίες για το νέο φεστιβάλ κινηματογράφου και τέχνης που ενώνει την Αθήνα με τη Λατινική Αμερική.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 22 Ιανουαρίου.

"Άμνετ": Πρώτη ματιά στο συγκινητικό σύμπαν της Κλόι Ζάο

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό βίντεο με τη σκηνοθέτιδα, την βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Τζέσι Μπάκλεϊ και τον Πολ Μέσκαλ.

Ο Χόπερ και το Μυστικό της Μαρμότας

Τρυφερότητα, σπιρτάδα και όμορφο animation, σε μια ταινία που μιλά για την αφοσίωση, το αίσθημα του ανήκειν και τη σημασία της αποδοχής. | Powered by Uber.

Η Εσχάτη των Ποινών

Ελλείψει ουσιαστικής πολιτικής θέσης, το αποκορύφωμα κρύβει ένα χιλιοειπωμένο και μπερδεμένο "άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε". | Powered by Uber.