Η Γιορτή της Μπαμπέτ

3,5

Το νοστιμότερο δείπνο που έχει παραθέσει ποτέ το σινεμά βρήκε τη μαγική συνταγή σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν και απέσπασε το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Η Γιορτή της Μπαμπέτ

Το νοστιμότερο δείπνο που έχει παραθέσει ποτέ το σινεμά βρήκε τη μαγική συνταγή σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν και απέσπασε το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Η Γιορτή της Μπαμπέτ - εικόνα 1

Δύο χρόνια μετά το βραβευμένο με εφτά Όσκαρ «Πέρα Από την Αφρική», ένα ακόμα λογοτεχνικό έργο της Κάρεν Μπλίξεν παίρνει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, για να κερδίσει κι αυτό αμέσως μετά το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Οι στιβαρές ιστορίες της Δανέζας συγγραφέα αποτελούν προφανώς ένα πρώτης τάξεως βασικό κινηματογραφικό υλικό, το οποίο εδώ ο πολύπειρος, αλλά κυρίως τηλεοπτικός Γκάμπριελ Άξελ εκμεταλλεύεται με τον ιδανικότερο τρόπο. Πρώτα αποτυπώνει με ρεαλισμό την ατμόσφαιρα σ’ ένα ψαροχώρι της Δανίας του 19ου αιώνα και κατόπιν, ξεκινώντας με ένα φλας μπακ και αφήγηση off, μας αφηγείται το πώς οι δυο καλόκαρδες κόρες ενός αυστηρού πάστορα έμειναν ανύπαντρες, μεγαλωμένες μακριά από τις χαρές της ζωής.

Μικρές, έξυπνα στημένες σκηνές, χαλαρό χιούμορ και μετρημένη συγκίνηση, μέχρι τον ερχομό της Γαλλίδας Μπαμπέτ, φυγάδας της παρισινής Κομούνας. Η σχέση των τριών γυναικών περιγράφεται λιτά, ανάλαφρα και καίρια, μέχρι που η ταινία μπαίνει στην τελική της ευθεία – το απολαυστικό γεύμα που ετοιμάζει η Μπαμπέτ για να ευχαριστήσει τις αδελφές που την περιέθαλψαν. Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, πικάντικες λεπτομέρειες και ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) «υλικές» απολαύσεις συνθέτουν το νοστιμότερο δείπνο που μας έχει σερβίρει το σινεμά.

Δανία. 1987. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γιορτή της Μπαμπέτ

Babettes Gæstebud / Babette’s Feast
3,5
  • Κοινωνική
  • 1987
  • Διάρκεια: 102 '
  • Γκάμπριελ Αξελ

Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι δύο Δανών γεροντοκόρων που ζουν σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.