Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας

2,5

Η σεναριογράφος του «Εξωγήινου» διασκευάζει… ντισνεϊκά ένα παραμύθι του Ρόαλντ Νταλ, το οποίο ο Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί με τη γνωστή δεξιοτεχνία του.

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας

Η σεναριογράφος του «Εξωγήινου» διασκευάζει… ντισνεϊκά ένα παραμύθι του Ρόαλντ Νταλ, το οποίο ο Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί με τη γνωστή δεξιοτεχνία του.

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας - εικόνα 1

Η πρώην σύζυγος του Χάρισον Φορντ Μελίσα Μάθισον, η οποία πέθανε πέρσι σε ηλικία 65 ετών, πρόλαβε να γράψει μόλις έξι σενάρια. Το ένα και καλό (και πρωτότυπο) δεν ήταν άλλο από τον θρυλικό «Εξωγήινο». Έπειτα από 34 χρόνια λοιπόν ξανασυναντά τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, αυτήν τη φορά για τη διασκευή ενός μυθιστορήματος του Ρόαλντ Νταλ, ενός Ουαλού παραμυθά με μεγάλη κινηματογραφική πέραση («Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Ο Απίθανος Κύριος Φοξ»).

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο ιστορίες, βασισμένες στη δύναμη της πίστης και την αποδοχή του Άλλου. Τον μικρό Έλιοτ αντικαθιστά εδώ η δεκάχρονη Σόφι και τον Ε.Τ. ένας ύψους εφτά μέτρων γίγαντας, ο οποίος τη μεταφέρει από το ορφανοτροφείο της στη Γιγαντοχώρα, ξεκινώντας μια τρυφερή και συναρπαστική φιλία. Μόνο που ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας είναι ο μοναδικός του είδους του που δεν τρώει παιδιά κι έτσι πρέπει να προστατεύσει τη Σόφι από τις απειλητικές διαθέσεις των υπολοίπων, δυνατότερων απ’ αυτόν γιγάντων.

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας - εικόνα 2

Δυο «απόκληροι» των κόσμων τους έρχονται κοντά παρά τις τεράστιες –μορφολογικές– διαφορές τους και δημιουργούν μια άτυπη οικογένεια. Μια από τις κλασικές σπιλμπεργκικές θεματικές βρίσκει τώρα εφαρμογή σε έναν τρυφερό μύθο ο οποίος φλερτάρει με το θρίλερ, παραμένει όμως σταθερά στη φωτεινή, καλοσυνάτη και ντισνεϊκή πλευρά, η οποία τον κρατά σε ένα ασφαλές για το ανήλικο κοινό κινηματογραφικό περιβάλλον.

Ο Σπίλμπεργκ φροντίζει για το ευπρεπές τού θεάματος, το οποίο εντυπωσιάζει τόσο σκηνογραφικά όσο και με την τέλεια χρήση της τεχνικής motion capture (ψηφιακοί χαρακτήρες ερμηνεύονται από πραγματικούς ηθοποιούς), δίνοντας στον οσκαρικό Μαρκ Ράιλανς («Η Γέφυρα των Κατασκόπων») την ευκαιρία να χτίσει έναν συγκινητικό, αστείο και ταυτόχρονα μελαγχολικό ρόλο. Μακάρι να ήταν και λίγο σκοτεινότερος, όπως άλλωστε και όλη η ταινία, η οποία φλερτάρει υπερβολικά με την εύκολη φάρσα στο τελευταίο μέρος της, όταν η βασίλισσα της Αγγλίας παίρνει τα πράγματα στα χέρια της.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας

The BFG
2,5
  • Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 117 '
  • Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η Σόφι είναι μια δεκάχρονη κοπέλα την οποία ένας γίγαντας εφτά μέτρων μεταφέρει από το ορφανοτροφείο της στη Γιγαντοχώρα. Είναι ο μοναδικός του είδους του που δεν τρώει παιδιά κι έτσι πρέπει να προστατεύσει τη Σόφι από τις απειλητικές διαθέσεις των υπολοίπων, δυνατότερων απ’ αυτόν γιγάντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.