Το Παιχνίδι του Χρήματος

2

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με νεύρο αλλά γραμμένη με περίσσια χολιγουντιανή αφέλεια.

Το Παιχνίδι του Χρήματος

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με νεύρο αλλά γραμμένη με περίσσια χολιγουντιανή αφέλεια.

Το Παιχνίδι του Χρήματος - εικόνα 1

Στην τέταρτη μόλις ταινία της ως σκηνοθέτις η Τζόντι Φόστερ μάς μεταφέρει στο θαυμαστό κόσμο της Γουόλ Στριτ, με σκοπό να μας αποκαλύψει πως πίσω από τη λαμπερή και γοητευτική εικόνα της κρύβεται ένας αμαρτωλός, παραδομένος στην απληστία κόσμος. Όχι και κάποια σπουδαία αποκάλυψη δηλαδή, η οποία όμως σερβίρεται με τη μορφή του σφιχτοδεμένου θρίλερ και του δραματικότερου ερωτήματος περί προσωπικών ευθυνών του καθενός που, έμμεσα ή άμεσα, έχει εμπλακεί στο απατηλό παιχνίδι του εύκολου κέρδους.

Το φιλμ θα μπορούσε να ήταν δηλαδή μια διαφορετική εκδοχή του πανέξυπνου «Μεγάλου Σορταρίσματος», αντ’ αυτού, όμως, οι τρεις σεναριογράφοι του (Τζέιμι Λίντεν - «Αγαπημένε μου Τζον», Άλαν ΝτιΦιόρε - τηλεοπτικό «The Bridge» και Τζιμ Κουφ - «Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ») επιλέγουν έναν πιο άμεσα καταγγελτικό, χιλιοχρησιμοποιημένο –από το «Δίκτυο» ως το «Mad City» του Κώστα Γαβρά– τρόπο: Ο Λι Γκέιτς είναι διάσημος οικονομικός αναλυτής-τηλεοπτική περσόνα, η δημοφιλής εκπομπή του οποίου τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Γουόλ Στριτ.

Το Παιχνίδι του Χρήματος - εικόνα 2

Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής-φούσκα, ένας οργισμένος επενδυτής εισβάλλει οπλισμένος στο στούντιο και τον κρατάει όμηρο σε απευθείας μετάδοση. Από τον καλόκαρδο κατά βάθος Γκέιτς ως την ψύχραιμη, μεθοδική παραγωγό του και τον απελπισμένο νεαρό που τα παίζει όλα για όλα –για να μην πούμε για τον ιδιοκτήτη της διαβόητης εταιρείας–, δεν υπάρχει χαρακτήρας στην ταινία με περισσότερο από δυο πόντους δραματουργικό βάθος. Όλοι εδώ έχουν το ρόλο κοινωνιολογικού συμβόλου κι αν το αγωνιώδες σκηνικό στήνεται πειστικά και σκηνοθετείται με νεύρο, τα πάντα εξελίσσονται και κορυφώνονται με ύψιστη χολιγουντιανή αφέλεια, τόσο όσον αφορά την πλοκή-τυφλοσούρτη όσο και το μελοδραματικά liberal πολιτικό συμπέρασμα.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Παιχνίδι του Χρήματος

Money Monster
2
  • Θρίλερ
  • 2016
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τζόντι Φόστερ

Ο Λι Γκέιτς είναι διάσημος οικονομικός αναλυτής-τηλεοπτική περσόνα, η δημοφιλής εκπομπή του οποίου τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Γουόλ Στριτ. Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής-φούσκα, ένας οργισμένος νεαρός επενδυτής εισβάλλει οπλισμένος στο στούντιο και τον κρατάει όμηρο σε απευθείας μετάδοση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
13/12/2025

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.