Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

3

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα.

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

Σε ένα βουλγαρικό στρατόπεδο προσωρινής μετεγκατάστασης Ελληνοεβραίων, στο δρόμο τους προς το Άουσβιτς, ένας Γερμανός αξιωματικός ερωτεύεται μια κρατούμενη. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα.

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού - εικόνα 1

Από τους διασημότερους Ανατολικογερμανούς σκηνοθέτες, ο Κόνραντ Βολφ (1925-82) έγινε γνωστός στη χώρα μας αργά στη σύντομη καριέρα του με τα «Γκόγια» (1971) και «Solo Sunny» (1980). Έβαλε όμως το όνομά του στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη με τα «Αστέρια» (άστοχος ελληνικός τίτλος του «Η Μπαλάντα Ενός Λαού»), τα οποία του χάρισαν το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες του 1959. Σήμερα είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα πάνω στον έρωτα ενός Γερμανού αξιωματικού και μιας Ελληνοεβραίας κρατούμενης σε βουλγαρικό στρατόπεδο μπορεί να κέρδισε υψηλότερη φεστιβαλική διάκριση από ταινίες όπως το «Χιροσίμα, Αγάπη μου», τα «400 Χτυπήματα» και το «Ναζαρέν» (τον Χρυσό Φοίνικα είχε κερδίσει το «Ορφέο Νέγκρο»).

Για την εποχή της, όμως, η ταινία του Βολφ έμοιαζε ανήσυχη και πολιτικά τολμηρή, στρέφοντας τα αντιναζιστικά βέλη της τόσο προς τις προσωπικές, σε ανθρώπινο επίπεδο, ευθύνες όσο και προς τις συλλογικές, αυτές ολόκληρου του γερμανικού έθνους. Ιδέες και κινηματογραφικό στιλ που κατόπιν αντιγράφηκαν πολλαπλώς, ακόμα και από την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη.

Α/Μ. Ανατ. Γερμανία, Βουλγαρία. 1959. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

Sterne / Stars
3
  • Δραματική
  • 1959
  • Διάρκεια: 92 '
  • Κόνραντ Βολφ

Σε ένα βουλγαρικό στρατόπεδο προσωρινής μετεγκατάστασης Ελληνοεβραίων, στο δρόμο τους προς το Άουσβιτς, ένας Γερμανός αξιωματικός ερωτεύεται μια κρατούμενη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/09/2022

"Αnimation Storytelling Workshop" ή αλλιώς, τα πάντα για να φτιάξεις το τέλειο animation

Ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την εξέλιξη των επαγγελματιών του animation.

Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.