Οδηγός Cinema

Η Αλήθεια

Πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ που θα ήθελε, αλλά όσο κι αν προσπαθεί η υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ δεν μπορεί να γίνει «Spotlight» ή «The Insider».

Η Αλήθεια

Πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ που θα ήθελε, αλλά όσο κι αν προσπαθεί η υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ δεν μπορεί να γίνει «Spotlight» ή «The Insider».

Η Αλήθεια - εικόνα 1

Χωρίς να έχει διευκρινιστεί η πλήρης αλήθεια γύρω από την ειδησεογραφική εκπομπή του CBS «60 Minutes» της 9ης Σεπτεμβρίου 2004, η πολύκροτη υπόθεση που έβαλε τέλος στην πετυχημένη καριέρα του παρουσιαστή Νταν Ράδερ και της τηλεοπτικής παραγωγού Μέρι Μέιπς εγείρει μια σειρά από εξαιρετικά επίκαιρα ερωτήματα πάνω στην ελευθεροτυπία, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη σχέση εκτελεστικής εξουσίας και Τύπου. Αυτά προσπαθεί να θέσει και ως ένα –φιλελεύθερο– σημείο να απαντήσει το πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθετικά Τζέιμς Βάντερμπιλτ (σεναριογράφος των «Zodiac» και «The Amazing Spider-Μan»), το οποίο διαλέγει εμμέσως πλην σαφώς πλευρά. Αυτή των δημιουργών της εκπομπής (το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο της Μέιπς), οι οποίοι λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 ανακαλύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ, αποσπασμένος με ισχυρά πολιτικά μέσα στην Εναέρια Εθνοφρουρά του Τέξας.

Άμεσα, κάποιες από τις φερόμενες αποδείξεις αμφισβητούνται, μάρτυρες αλλάζουν τις καταθέσεις τους και το CBS, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποφασίζει να αφήσει απροστάτευτους τους ανθρώπους του. Πειστική ως προς την καταγραφή των γεγονότων, η «Αλήθεια» διαθέτει κινηματογραφική στόφα η οποία οριακά ξεφεύγει από τα παντελώς προβλέψιμα καλούπια μιας τηλεταινίας. Δεν απομακρύνεται από δραματικά και ιδεολογικά κλισέ, κερδίζει όμως πόντους από μια δυναμική και ταυτόχρονα ευάλωτη, πειστική πέρα ως πέρα στο ρόλο της τηλεοπτικής δημοσιογράφου παλαιάς κοπής Κέιτ Μπλάνσετ. Αξιοθαύμαστη για ακόμα μια φορά, η Αυστραλέζα grand dame κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει ψυχολογικό βάθος και ηθικό βάρος στο χαρακτήρα της Μέιπς, ο οποίος στηρίζει ολόκληρο αυτό το στιβαρό, μετρημένο, αλλά μάλλον άτολμο wannabe «Spotlight» και «The Insider».

ΗΠΑ, Αυστραλία. 2015. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αλήθεια

Truth
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 121 '
  • Τζέιμς Βάντερμπιλτ

Όταν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2004 η ειδησεογραφική εκπομπή του CBS «60 Minutes» αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για τη στρατιωτική θητεία του Τζορτζ Μπους, οι υπεύθυνοί της μπαίνουν αμέσως στο στόχαστρο, κατηγορούμενοι για μεροληψία και παραποίηση στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.