Projekt A

1,5

Mια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της διαβόητης πολιτικής θεωρίας.

Projekt A

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν, σε μια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της διαβόητης πολιτικής θεωρίας.

Projekt A - εικόνα 1

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν. Γι’ αυτόν το λόγο ταξιδεύουν σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία και Ελβετία, καταγράφοντας ποικιλόμορφες δράσεις που εφαρμόζουν στην πράξη τη θεωρία κι όχι εικόνες που να εξυμνούν το φετιχισμό της βίας. Παρουσιάζουν το Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, το Kartoffelkombinat στο Μόναχο και την Cooperativa Integral Catalana (CIC) στην Καταλονία, συλλογικά αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα που σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και να ακυρώσουν την κυρίαρχη λογική της ανάθεσης στην κεντρική κρατική εξουσία.

Χωρίς να υιοθετούν στο σύνολό τους την αναρχική ταυτότητα, οι κολεκτίβες αποτυπώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις μιας πολιτικής θεωρίας που γεννήθηκε πριν από ενάμιση αιώνα και η οποία συνεχίζει να βρίσκει απήχηση. Το «Projekt A», όμως, αντί να πατήσει στη διαφορετικότητα των εγχειρημάτων και στη δικαίωση/ακύρωση των σκοπών τους, αναλώνεται σε αυτάρεσκα πορτρέτα των εμπνευστών τους. Δεν αργεί, λοιπόν, να καταλήξει σε μια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στην αναρχία και τους εκφραστές της.

Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Projekt A

1,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Μαρσέλ Ζεχούμπερ

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν. Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζουν το Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, το Kartoffelkombinat στο Μόναχο και την Cooperativa Integral Catalana (CIC) στην Καταλονία, συλλογικά αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα που σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και να ακυρώσουν την κυρίαρχη λογική της ανάθεσης στην κεντρική κρατική εξουσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.