Πατέρας και Κόρη

2

Mια «φορτωμένη» δραματικά οικογενειακή ιστορία που δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι παραπάνω από δύο αξιοπρεπείς ερμηνείες, των Ράσελ Κρόου και Αμάντα Σέιφριντ.

Πατέρας και Κόρη

Ο Τζέικ, ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας, καταρρέει μετά το θάνατο της συζύγου του. Όταν επιστρέφει από την ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλεύεται, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εμπορική αποτυχία του νέου του βιβλίου, αλλά και να αγωνιστεί για να κρατήσει την κηδεμονία της κόρης του Κέιτι. Εκείνη, είκοσι επτά χρόνια μετά, προσπαθεί να βρει το δικό της δρόμο και να πολεμήσει τα δικά της φαντάσματα, σε μια «φορτωμένη» δραματικά οικογενειακή ιστορία που δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι παραπάνω από δύο αξιοπρεπείς ερμηνείες, των Ράσελ Κρόου και Αμάντα Σέιφριντ.

Πατέρας και Κόρη - εικόνα 1

Είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγεις την υπερδραματοποίηση και το μελόδραμα στις οικογενειακές ιστορίες που ξεδιπλώνονται στην οθόνη. Και το «Πατέρας και Κόρη» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ακόμα και όταν έχεις δυο πρωτοκλασάτους σταρ, όπως ο Ράσελ Κρόου και η Αμάντα Σέιφριντ στη συγκεκριμένη περίπτωση, που μπορούν να κουβαλήσουν με άνεση το ερμηνευτικό φορτίο μιας μοντέρνας τραγωδίας, το σενάριο είναι αυτό που οφείλει να διαχειριστεί με ακρίβεια χιλιοστού το βαρύ δραματικό περιεχόμενο. Και εδώ ο σεναριογράφος Μπραντ Ντες σίγουρα δεν τα καταφέρνει.

Γιατί η παράλληλη αφήγηση μπορεί να ανεβάζει αφηγηματικές στροφές και να προσφέρει σπιρτάδα, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Όταν η πλοκή δεν προσφέρει εκπλήξεις και οι χαρακτήρες συνθλίβονται από το βαρύ ψυχολογικό φορτίο τους, δεν μπορείς να καταφέρεις και πολλά πράγματα ποντάροντας μόνο στη φόρμα. Ο Γκαμπριέλ Μουτσίνο («Το Κυνήγι της Ευτυχίας») είναι αυτός που αναλαμβάνει να διαχειριστεί αξιοπρεπώς τη «φορτωμένη» δραματικά ιστορία, διατηρώντας τις περισσότερες φορές μια ψύχραιμη σκηνοθετική ματιά (καλό θα ήταν να έλειπαν τα βαρύγδουπα σλόου μόσιον με τα ποδήλατα).

Πατέρας και Κόρη - εικόνα 2

Πρωταγωνιστής στην αμερικανο-ιταλική παραγωγή είναι ο Τζέικ, ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας που καταρρέει μετά το θάνατο της συζύγου του. Όταν επιστρέφει από την ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλεύεται, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εμπορική αποτυχία του νέου του βιβλίου, αλλά και να αγωνιστεί για να κρατήσει την κηδεμονία της κόρης του Κέιτι. Εκείνη, είκοσι επτά χρόνια μετά, προσπαθεί να βρει το δικό της δρόμο και να πολεμήσει τα δικά της φαντάσματα, με τη διαχείριση της απώλειας να ενώνει τις δυο παράλληλες ιστορίες.

Βέβαια, αυτή δυστυχώς συνοδεύεται από διάφορες ψυχαναλυτικές απλουστεύσεις και εύκολα συμπεράσματα που φλερτάρουν επικίνδυνα με το συντηρητισμό. Η σχέση της κοινωνικής λειτουργού Κέιτι με την ανήλικη ορφανή ασθενή της, αλλά και η συναισθηματική «αναπηρία» της νεαρής πρωταγωνίστριας, που την οδηγεί σε μια εφιαλτική πολυγαμία(!), μοιάζουν με φτηνές σεναριακές λύσεις σε δύσκολα μυθοπλαστικά προβλήματα.

ΗΠΑ - Ιταλία. 2015. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Πατέρας και Κόρη

Fathers and Daughters
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 116 '
  • Γκαμπριέλ Μουτσίνο

Ο Τζέικ, ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας, καταρρέει μετά το θάνατο της συζύγου του. Όταν επιστρέφει από την ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλεύεται, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εμπορική αποτυχία του νέου του βιβλίου, αλλά και να αγωνιστεί για να κρατήσει την κηδεμονία της κόρης του Κέιτι. Εκείνη, είκοσι επτά χρόνια μετά, προσπαθεί να βρει το δικό της δρόμο και να πολεμήσει τα δικά της φαντάσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.