Το Σώμα

2

Ο σεναριογράφος του «Τα Μάτια της Τζούλια» σκηνοθετεί ένα άκρως υποβλητικό, αλλά υπερβολικά φιλόδοξο, φετιχιστικά ανατρεπτικό στην πλοκή και αδύναμο εν τέλει να σταθεί στο ύψος των υποσχέσεών του θρίλερ.

Το Σώμα

Ο σεναριογράφος του «Τα Μάτια της Τζούλια» σκηνοθετεί ένα άκρως υποβλητικό, αλλά υπερβολικά φιλόδοξο, φετιχιστικά ανατρεπτικό στην πλοκή και αδύναμο εν τέλει να σταθεί στο ύψος των υποσχέσεών του θρίλερ.

Το Σώμα - εικόνα 1

Η ισπανική σχολή τρόμου δεν βρίσκεται πλέον στα χρόνια της δημιουργικής ακμής της, η παράδοσή της, όμως, είναι ακόμα ζωντανή και ο σεναριογράφος των «Ματιών της Τζούλια» (σε σκηνοθεσία Γκιγιέμ Μοράλες) πατά πάνω της για να υπογράψει το προ τετραετίας πρώτο πέρασμά του πίσω από την κάμερα. Συνεργάζεται ξανά με τη γοητευτική Ισπανίδα σταρ Μπελέν Ρουέδα, η οποία τώρα κρατά το ρόλο μιας όμορφης και πλούσιας επιχειρηματία η οποία πεθαίνει ξαφνικά από καρδιακή προσβολή. Αλλά το ίδιο βράδυ το πτώμα της εξαφανίζεται από το νεκροτομείο, ενώ ο φύλακας ο οποίος νωρίτερα, τρέχοντας αλαφιασμένος μέσα στη νύχτα, χτυπήθηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, βρίσκεται σε κώμα.

Έτσι, με λίγα στοιχεία στα χέρια του, ο αστυνόμος που ερευνά την υπόθεση εστιάζει πάνω στον νεαρότερο σε ηλικία σύζυγο της νεκρής, ο οποίος μοιάζει να κρύβει πολλά επικίνδυνα μυστικά. Ατμόσφαιρα αγωνίας που παραπέμπει σε γοτθικό θρίλερ, κλειστοφοβική αίσθηση κι ένα μυστήριο που πυκνώνει ολοένα και περισσότερο –δεν αργούμε να μάθουμε πως ο σύζυγος έχει άμεση σχέση με το θάνατο της γυναίκας του– κάνουν το «Σώμα» να μοιάζει με κάτι παραπάνω από δεξιοτεχνική άσκηση ύφους.

Ο Πάουλο κοπιάρει μερικούς εύκολους κι εφευρίσκει άλλους τόσους έξυπνους τρόπους να τρομάξει τον θεατή, μοιράζει έντεχνα υποψίες, παρασύρεται όμως όλο και περισσότερο από τη λαβυρινθώδη πλοκή του, την πρόθεσή του να πρωτοτυπήσει αφηγηματικά (πηγαίνοντας μπρος και πίσω στο χρόνο) και την αυτοπεποίθησή του ως ανατρεπτικός σεναρίστας, καταλήγοντας στο να φορτώσει αυτό το αγχωτικό παιχνίδι γάτας-ποντικιού με αχρείαστες υπερβολές, κλισέ ψυχολογική ανάλυση, σωρεία εκφοβιστικών τρικ και ένα τραβηγμένο από τα μαλλιά τελικό «διότι», που δεν στέκει ούτε… στο σινεμά.

Ισπανία. 2012. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σώμα

El Cuerpo
2
  • Θρίλερ
  • 2012
  • Διάρκεια: 108 '
  • Οριόλ Πάουλο

Ένας αστυνόμος ερευνά την υπόθεση εξαφάνισης του πτώματος μιας όμορφης και πλούσιας γυναίκας από το νεκροτομείο. Οι υποψίες πέφτουν στον νεαρότερο σύζυγό της, ο οποίος μοιάζει να κρύβει πολλά επικίνδυνα μυστικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.