This is Not a Coup

3

Ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup - εικόνα 1

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Άρης Χατζηστεφάνου βρίσκεται στα χαρακώματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει ένα αιχμηρό και ανεξάρτητο προφίλ. Από το 2011, μάλιστα, πέρασε στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπογράφοντας τρεις ταινίες αυτού του είδους με αντιμνημονιακό χαρακτήρα («Debtocracy», «Catastroika», «Φασισμός Α.Ε.»), όλες τους γυρισμένες με την οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών/ακροατών του. Τώρα, παρουσιάζει την τέταρτη και πιο ώριμη δουλειά του, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει ουσιαστικά «εν θερμώ» (δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος) τα γεγονότα του Ιουλίου 2015, μιας από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημοκρατία. Η ποιότητα παραγωγής είναι αισθητά ανεβασμένη και λιγότερο τηλεοπτική, με τα εναέρια πλάνα να σε βγάζουν συμβολικά «out of the box», ενώ τα επίθετα που χρησιμοποιούνται στο voice over του Χατζηστεφάνου είναι ευτυχώς περιορισμένα (θα μπορούσαν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο). Λείπουν και πάλι, όμως, οι «κόντρα» συνεντεύξεις, όπως αυτή του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Ετιέν Νταβινιόν, που θα πρόσφεραν μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση...

Περισσότερες πληροφορίες

This Is not a Coup

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Άρης Χατζηστεφάνου

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας ερευνητής/δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.

Δείτε τις πριν τις κατεβάσουν: Οι ταινίες που "χάνονται" από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που προβάλλονται μόνο στο φεστιβάλ και ποτέ ξανά!

Η Γυναίκα Βασιλιάς

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.

Ο Έρωτας τα Αλλάζει Όλα

Χωρίς να ξεφεύγει από τα στάνταρντ, το πορτραίτο μιας σύγχρονης Αμερικάνας πάνω από τα 60 σκιαγραφείται με χιούμορ και μερικές πικάντικες αφηγηματικές ιδέες.