Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

This is Not a Coup

3

Ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup - εικόνα 1

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Άρης Χατζηστεφάνου βρίσκεται στα χαρακώματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει ένα αιχμηρό και ανεξάρτητο προφίλ. Από το 2011, μάλιστα, πέρασε στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπογράφοντας τρεις ταινίες αυτού του είδους με αντιμνημονιακό χαρακτήρα («Debtocracy», «Catastroika», «Φασισμός Α.Ε.»), όλες τους γυρισμένες με την οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών/ακροατών του. Τώρα, παρουσιάζει την τέταρτη και πιο ώριμη δουλειά του, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει ουσιαστικά «εν θερμώ» (δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος) τα γεγονότα του Ιουλίου 2015, μιας από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημοκρατία. Η ποιότητα παραγωγής είναι αισθητά ανεβασμένη και λιγότερο τηλεοπτική, με τα εναέρια πλάνα να σε βγάζουν συμβολικά «out of the box», ενώ τα επίθετα που χρησιμοποιούνται στο voice over του Χατζηστεφάνου είναι ευτυχώς περιορισμένα (θα μπορούσαν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο). Λείπουν και πάλι, όμως, οι «κόντρα» συνεντεύξεις, όπως αυτή του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Ετιέν Νταβινιόν, που θα πρόσφεραν μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση...

Περισσότερες πληροφορίες

This Is not a Coup

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Άρης Χατζηστεφάνου

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας ερευνητής/δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς

Ιδιότυπης ατμόσφαιρας ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο ποντάρει με επιτυχία στην αφηγηματική έλλειψη και σε μια εξαιρετική Βιρζινί Εφιρά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/07/2022

Θεέ μου τι σου Κάναμε; 3

Ποτ πουρί κακόγουστου ρατσιστικού χιούμορ, σε ένα αχρείαστο και οδυνηρό σίκουελ-φεστιβάλ ανοησίας.

Το Μαχαίρι στο Νερό

Με εκπληκτική δεξιοτεχνία ο Πολάνσκι δημιουργεί μια ασφυκτικά κλειστοφοβική αίσθηση και εκμοντερνίζει δημιουργικά το ψυχολογικό θρίλερ.

Ασανσέρ για Δολοφόνους

Υποβλητική ατμόσφαιρα, ρεαλιστικές εικόνες του νυχτερινού Παρισιού και ένα αυτοσχεδιαστικό, απόλυτα δεμένο στην αφήγηση σκορ από τον Μάιλς Ντέιβις που σε στοιχειώνει.

Η Χαμένη Κόρη

Υποψήφιο για τρία Όσκαρ (σεναρίου και γυναικείων ερμηνειών) ψυχολογικό δράμα που αντιμετωπίζει με θαρραλέα ειλικρίνεια τις σχέσεις της σύγχρονης γυναίκας με τη μητρότητα, την κοινωνική ανεξαρτησία και τη σεξουαλικότητα.

Μαϊσάμπελ

Αληθινή ιστορία, με 14 υποψηφιότητες για βραβεία Γκόγια, η οποία προσπαθεί να δει με κατανόηση μια διχασμένη βόρεια Ισπανία, προκρίνοντας έναν ψύχραιμο, συμφιλιωτικό λόγο.

Τρία Πατώματα

Χωρίς ίχνος χιούμορ, ο Νάνι Μορέτι συγκινεί και προβληματίζει, διασκευάζοντας ένα λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, αλλά νιώθει απλώς ο τέλειος διεκπεραιωτής ενός μοντέρνου αστικού μελοδράματος.