This is Not a Coup

3

Ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup - εικόνα 1

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Άρης Χατζηστεφάνου βρίσκεται στα χαρακώματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει ένα αιχμηρό και ανεξάρτητο προφίλ. Από το 2011, μάλιστα, πέρασε στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπογράφοντας τρεις ταινίες αυτού του είδους με αντιμνημονιακό χαρακτήρα («Debtocracy», «Catastroika», «Φασισμός Α.Ε.»), όλες τους γυρισμένες με την οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών/ακροατών του. Τώρα, παρουσιάζει την τέταρτη και πιο ώριμη δουλειά του, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει ουσιαστικά «εν θερμώ» (δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος) τα γεγονότα του Ιουλίου 2015, μιας από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημοκρατία. Η ποιότητα παραγωγής είναι αισθητά ανεβασμένη και λιγότερο τηλεοπτική, με τα εναέρια πλάνα να σε βγάζουν συμβολικά «out of the box», ενώ τα επίθετα που χρησιμοποιούνται στο voice over του Χατζηστεφάνου είναι ευτυχώς περιορισμένα (θα μπορούσαν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο). Λείπουν και πάλι, όμως, οι «κόντρα» συνεντεύξεις, όπως αυτή του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Ετιέν Νταβινιόν, που θα πρόσφεραν μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση...

Περισσότερες πληροφορίες

This Is not a Coup

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Άρης Χατζηστεφάνου

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας ερευνητής/δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.