This is Not a Coup

3

Ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής σε ένα ντοκιμαντέρ με ανεβασμένη ποιότητα παραγωγής και λιγότερο τηλεοπτική αισθητική.

This is Not a Coup - εικόνα 1

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Άρης Χατζηστεφάνου βρίσκεται στα χαρακώματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει ένα αιχμηρό και ανεξάρτητο προφίλ. Από το 2011, μάλιστα, πέρασε στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπογράφοντας τρεις ταινίες αυτού του είδους με αντιμνημονιακό χαρακτήρα («Debtocracy», «Catastroika», «Φασισμός Α.Ε.»), όλες τους γυρισμένες με την οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών/ακροατών του. Τώρα, παρουσιάζει την τέταρτη και πιο ώριμη δουλειά του, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει ουσιαστικά «εν θερμώ» (δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος) τα γεγονότα του Ιουλίου 2015, μιας από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημοκρατία. Η ποιότητα παραγωγής είναι αισθητά ανεβασμένη και λιγότερο τηλεοπτική, με τα εναέρια πλάνα να σε βγάζουν συμβολικά «out of the box», ενώ τα επίθετα που χρησιμοποιούνται στο voice over του Χατζηστεφάνου είναι ευτυχώς περιορισμένα (θα μπορούσαν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο). Λείπουν και πάλι, όμως, οι «κόντρα» συνεντεύξεις, όπως αυτή του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Ετιέν Νταβινιόν, που θα πρόσφεραν μεγαλύτερη ζωντάνια στην αφήγηση...

Περισσότερες πληροφορίες

This Is not a Coup

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Άρης Χατζηστεφάνου

Εξετάζοντας τον ενεργό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διακυβέρνηση των χωρών που χτύπησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας ερευνητής/δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία της νέας εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όσα προέβλεψε (σωστά) για το 2025 ο Στίβεν Κινγκ με το 'Ο Άτρωτος'

Το μυθιστόρημα The Running Man του Stephen King μοιάζει σήμερα επίκαιρο, με προβλέψεις για την πολιτική, τα media και την κοινωνική πραγματικότητα του 2025.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/11/2025

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το καστ του 'Avengers: Doomsday'

Το επόμενο φιλόδοξο εγχείρημα του MCU αναμένεται στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 2026.

Φινάλε για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ

Πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Νοεμβρίου, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών απ’ όλο τον κόσμο.

Πρώτες εικόνες για την επική 'Οδύσσεια' του Christopher Nolan

Με τις πρώτες εικόνες από την Οδύσσεια, ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει ένα παράθυρο στο νέο του κολοσσιαίο project, ένα φιλμ που αναμετριέται με τον Όμηρο μέσα από την προσωπική, ρεαλιστική και πάντα εντυπωσιακή κινηματογραφική του γλώσσα.

Ελληνικό box office: Η "Βουγονία" ψάχνει αντίπαλο

Εξαιρουμένης της "Γιορτής του Σινεμά", η προσέλευση του τετραημέρου κινείται σε σταθερά νούμερα εισιτηρίων τον τελευταίο καιρό, με την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου να αποτελεί για δεύτερη εβδομάδα την πρώτη επιλογή των θεατών.

Οι σταρ του Χόλιγουντ που βλέπουμε στα σινεμά αυτό το μήνα

Πλήθος διάσημων ηθοποιών στις ταινίες που κυκλοφορούν ήδη ή προσεχώς τους οποίους μπορείτε να δείτε στη μεγάλη οθόνη χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Χρυσή Άρκτος, ένα θεαματικό χολιγουντιανό μιούζικαλ και ένα υποσχόμενο animation προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.