33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη.

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη - εικόνα 1

Ο λοι γνωρίζουν τον Νίκο Καζαντζάκη από τα μυθιστορήματά του. Πόσοι όμως έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα ποίημα 33.333 στίχων εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του; Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από την πρώτη έκδοσή της, το 1938, και το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη («Σκάπετα», «ΑΡΙΚΑ. A.») επιχειρεί να σχολιάσει τη διαχρονική αξία της. μαζί και αυτήν του συνολικού έργου του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου του προηγούμενου αιώνα.

Πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, ψυχαναλυτές και μεταφραστές (συγκινεί ο υπεραιωνόβιος Σουηδός Γκότφριντ Γκρούνεβαλντ) φωτίζουν ο καθένας και μια διαφορετική πλευρά του πολυεπίπεδου λογοτεχνικού άθλου, χωρίς να εκλείπει εντελώς και η αυστηρή κριτική απέναντί του. Εικόνες της έντονα παρούσας στο ποίημα φύσης συνοδεύουν το σχολιασμό και την παραθετική, τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων.

Περισσότερες πληροφορίες

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Μένιος Καραγιάννης

Η διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.