Γράμμα από το Παρελθόν

Ένας συγκινητικός Κρίστοφερ Πλάμερ προσπαθεί να κάνει πειστικό ένα δραματικά άνισο και σεναριακά «διάτρητο» θρίλερ πάνω στην ιστορική μνήμη.

Γράμμα από το Παρελθόν

Ένας υπέργηρος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο οποίος ζει σε γηροκομείο και πάσχει από άνοια, ακολουθεί τις οδηγίες ενός γράμματος που του έχει συντάξει ένας επίσης επιζών φίλος του και ξεκινά την αναζήτηση του υπευθύνου για την εξόντωση της οικογένειάς του στο Άουσβιτς. Ένας συγκινητικός Κρίστοφερ Πλάμερ προσπαθεί να κάνει πειστικό ένα δραματικά άνισο και σεναριακά «διάτρητο» θρίλερ πάνω στην ιστορική μνήμη.

Γράμμα από το Παρελθόν - εικόνα 1

«Εκεί που Βρίσκεται η Αλήθεια», «Adoration», «Υποψία», «Τα Δεσμά του Διαβόλου», «Η Αιχμάλωτη»… Είναι πόσα χρόνια τώρα που ο πάλαι ποτέ τολμηρός και πρωτότυπος Ατόμ Εγκογιάν («The Adjuster», «Εξότικα», «Το Γλυκό Πεπρωμένο») προσπαθεί μάταια να ξαναβρεί το κομψό κινηματογραφικό του άγγιγμα. Προς τιμήν του, όμως, επιμένει σε κάποιες σταθερές θεματικές και ένα πιο αδέξιο και μηχανιστικό πλέον, παρόμοιο παρ’ όλα αυτά, αφηγηματικό ύφος. Αυτό ενός χαμηλότονου τις πιο πολλές φορές θρίλερ, το οποίο εστιάζει στα θολά κίνητρα και τα σχεδόν πάντα αντιφατικά πάθη των χαρακτήρων του.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Ζεβ, ένας υπέργηρος επιζών του Ολοκαυτώματος, τρόφιμος γηροκομείου ο οποίος πάσχει από άνοια. Χήρος πλέον, παρακινείται από έναν επίσης επιζώντα φίλο του να τηρήσει μια «ιερή» υπόσχεσή του. Έτσι, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός γράμματος που του έχει συντάξει ο τελευταίος, ο Ζεβ ξεκινά την αναζήτηση του ναζί αξιωματικού που ήταν υπεύθυνος για την εξόντωση της οικογένειάς του στο Άουσβιτς.

Ο Εγκογιάν επαναδιαπραγματεύεται την ιστορική μνήμη και τις ευθύνες μας απέναντί της μέσα από ένα μυστηριώδες αρχικά και αγωνιώδες στην εξέλιξή του οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο, ποτισμένο με διακριτικό χιτσκοκικό άρωμα. Όσο διαρκεί αυτό η ταινία διατηρεί μια διακριτική γοητεία, παρότι η σεναριακή ανάπτυξη της πλοκής, μονοδιάστατη και δραματικά ισχνή από ένα σημείο και μετά, δεν βοηθά ιδιαίτερα. Αντίθετα, ένας μοιραία αποπροσανατολισμένος και αυτοκαταστροφικά πείσμων Κρίστοφερ Πλάμερ κάνει ό,τι μπορεί για να μας πείσει, ως τραγικός Ζεβ, πως ο καθένας είναι ταυτόχρονα θύτης και θύμα της ιστορίας (του). Αν δεν προβλέψεις το εύκολα «ανατρεπτικό» και διδακτικό φινάλε, σχεδόν τα καταφέρνει…

Περισσότερες πληροφορίες

Γράμμα Από το Παρελθόν

Remember
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ατόμ Εγκογιάν

Ένας υπέργηρος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο οποίος ζει σε γηροκομείο και πάσχει από άνοια, ακολουθεί τις οδηγίες ενός γράμματος που του έχει συντάξει ένας επίσης επιζών φίλος του και ξεκινά την αναζήτηση του υπευθύνου για την εξόντωση της οικογένειάς του στο Άουσβιτς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To 5o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

Προβολες ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων, σε παρουσιάσεις νέων καινοτόμων οπτικοακουστικών έργων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ταυτότητα, θέση και σχέση με την αποαποικιοποίηση.

27/09/2022

Τα "Minions" προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φθινοπωρινή μελαγχολία των κινηματογραφικών αιθουσών

Στην έκτη εβδομάδα του, το σίκουελ του πασίγνωστου animation επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού box office, μπροστά από το άνοιγμα του θρίλερ "Μην Ανησυχείς Αγάπη μου".

Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

"Αnimation Storytelling Workshop" ή αλλιώς, τα πάντα για να φτιάξεις το τέλειο animation

Ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την εξέλιξη των επαγγελματιών του animation.

Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.