SMAC

2,5

«Μικρό», μα συμμαζεμένο, ορθογραφημένο και τρυφερό κοινωνικό δράμα, βραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη σπουδαία ερμηνεία της Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη.

SMAC

«Μικρό», μα συμμαζεμένο, ορθογραφημένο και τρυφερό κοινωνικό δράμα, βραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη σπουδαία ερμηνεία της Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη.

SMAC - εικόνα 1

Από τη μια αποστασιοποίηση, στιλιζάρισμα, σαρκαστικό χιούμορ, πειραγμένος ρεαλισμός. το Greek weird wave. Από την άλλη ένας κινηματογράφος άμεσος και μετωπικός που, από τον Γιάνναρη ως τον Οικονομίδη και το «Wasted Youth», προσπαθεί να μετρήσει το σφυγμό της πυρακτωμένης αθηναϊκής καθημερινότητας. Ο Ηλίας Δημητρίου στέκεται κάπου στη μέση, υπηρετώντας ένα κοινωνικό σινεμά χαρακτήρων με την παραδοσιακότερη και διαχρονικότερη ταυτόχρονα έννοια. Έτσι, μετά το «Fish ’n’ Chips» του 2011, ένα ισορροπημένο δράμα με διακριτικά στοιχεία ιστορικοπολιτικής αλληγορίας που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με το «SMAC», το χρονικό της απρόσμενης σχέσης μιας χειραφετημένης γυναίκας και πετυχημένης διευθύντριας τράπεζας, η οποία μαθαίνει πως έχει καρκίνο, με έναν άστεγο μεσήλικα που συναντά καθημερινά στην είσοδο της πολυκατοικίας της.

SMAC - εικόνα 2

Το «SMAC» (από την πρωτεΐνη Second Mitochondrial Activator of Caspases) ήταν φέτος υποψήφιο για Ίριδα καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και α΄ γυναικείου ρόλου, την οποία κέρδισε επάξια η εξαιρετική στις υψηλές υποκριτικές νότες, στις σιωπές της, ακόμα και στην αμηχανία της, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Και να μην έχει κανείς περί πολλού τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας, οι βασικές υποψηφιότητες της ταινίας δείχνουν πως ανάμεσα στη φετινή εγχώρια παραγωγή αποτελεί μια συμπαγή, έστω μικρού βεληνεκούς κινηματογραφική πρόταση η οποία ξεχωρίζει με τη –σεναριακή κυρίως– συνέπειά της. Η ιστορία της δεν είναι ακριβώς πρωτότυπη και η διαδρομή των βασικών χαρακτήρων της σίγουρα προβλέψιμη. Αναπτύσσονται, όμως, με σωστή αφηγηματική οικονομία, υπηρετούνται από μια στέρεα σκηνοθετική λιτότητα και συγκροτούν ένα συμμαζεμένο, ορθογραφημένο και τρυφερό κοινωνικό δράμα, απ’ αυτά που σπανίζουν στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

SMAC

3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 110 '
  • Ηλίας Δημητρίου

Η Ελένη, μια χειραφετημένη γυναίκα και πετυχημένη διευθύντρια τράπεζας, μαθαίνει πως έχει καρκίνο. Οι βεβαιότητές της κλονίζονται, αλλά η συναναστροφή της με τον «άστεγο της γειτονιάς» Αντρέα θα την κάνει να δει την πραγματικότητα με απρόβλεπτο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.