Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Mια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια της Marvel που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση και το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του, σε μια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια της Marvel που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση και το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος - εικόνα 1

Η τρίτη ταινία του Captain America διαθέτει όλα εκείνα τα δραστικά συστατικά που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Marvel σε κινηματογραφική υπερηρωική υπερδύναμη. Ο «Εμφύλιος Πόλεμος» αποτελεί μια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση των ηρώων, το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές και κυρίως θολώνει τα όρια μεταξύ καλού/κακού, κάτι που συμβαίνει σπάνια στο είδος. Για να το καταφέρεις, όμως, αυτό πρέπει να έχεις σενάριο-ψιλοβελονιά, σαν αυτό που έγραψαν οι Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι.

Γιατί τι να τον κάνεις τον εμφύλιο υπερηρωικό πόλεμο αν αυτός δεν αντανακλά πραγματικά διλήμματα που βασανίζουν την αμερικανική κοινωνία (αυτό δηλαδή που κάνουν τα κόμικς εδώ και οκτώ δεκαετίες); Ο «εμφύλιος» αναφέρεται στην κόντρα την οποία προκαλούν οι διαφορετικές αντιλήψεις όσον αφορά την εξουσία μιας υπερδύναμης... Από τη μία βρίσκεται το πατριωτικό/συντηρητικό μέτωπο που οδήγησε στο υπεράνω νόμου «δόγμα Μπους», στον πορτοκαλί τρόμο του Γκουαντάναμο και της θυσίας των δικαιωμάτων στο βωμό μιας κάποιας ασφάλειας.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος - εικόνα 2

Από την άλλη, ο ομπαμικός προοδευτισμός που προσπαθεί να τιθασεύσει την αλαζονεία μιας υπερδύναμης, έχοντας πιο συμβιβαστικές και φιλελεύθερες προθέσεις – αλλά όχι πάντοτε και αποτελέσματα. Είναι οι δύο Αμερικές που συγκρούονται σφοδρά, από την καθημερινότητα (ενδοχώρα vs ακτές) μέχρι τον πολιτικό στίβο (Ντόναλντ Τραμπ vs Μπέρνι Σάντερς). Οι μαρβελικοί υπερήρωες δεν θα μπορούσαν να μη χωριστούν και αυτοί στη μέση σαν τους συμπατριώτες τους οι οποίοι τους έπλασαν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν».

Έτσι, έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες στη Νιγηρία, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών, δηλαδή της επίλεκτης ομάδας υπερηρώων που εγγυάται(;) την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ ένας εξωτερικός εχθρός (που ξέρει πώς πέφτει μια αυτοκρατορία) έχει βάλει μπροστά το δικό του σχέδιο αποσταθεροποίησης...

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Captain America: Civil War
3
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 147 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες στη Νιγηρία, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών, δηλαδή της επίλεκτης ομάδας υπερηρώων που εγγυάται(;) την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός σε αυτήν την εξέλιξη, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αναπόφευκτη, την ίδια στιγμή που ένας εξωτερικός εχθρός έχει βάλει μπροστά το δικό του σχέδιο αποσταθεροποίησης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αφήνοντας το Λας Βέγκας

Μία από τις πιο ειλικρινείς, βαθιά ρομαντικές και αδυσώπητα σκληρές "βόλτες στη σκοτεινή πλευρά" του αμερικανικού ονείρου, η οποία χάρισε Όσκαρ ερμηνείας στον Νίκολας Κέιτζ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/06/2022

Νεκρό Τηλέφωνο

Οι ημιτελώς αρθρωμένες σκηνοθετικές προθέσεις και ένα σενάριο διάτρητο από λογικά κενά αποδυναμώνουν τις σκηνές τρόμου, αδικώντας έτσι την πιο ανατριχιαστική ερμηνεία στην καριέρα του Ίθαν Χοκ.

Το Τέλειο Αφεντικό

Ιστορικό ρεκόρ υποψηφιοτήτων στα ισπανικά βραβεία Γκόγια για μια "ύπουλη", καυστική και πολιτικά εύστοχη μαύρη σάτιρα της καπιταλιστικής ψυχολογίας με ερμηνευτικό ρεσιτάλ από τον Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Καλή Τύχη Λίο Γκράντε

Ανάλαφρο δράμα χαρακτήρων με προβλέψιμη ψυχολογική διαδρομή, βασισμένο αποκλειστικά στις (αξιόπιστες) ερμηνείες και τους (καλογραμμένους) διαλόγους.

Lightyear

Spin-off του "Toy Story" με αυτόνομη ιστορία, η οποία είναι αστεία, κατά στιγμές συγκινητική και καλοπροαίρετα διδακτική, παραμένει όμως σε ένα αβαθές διασκεδαστικά περιπετειώδες επίπεδο.

Η Κοιλάδα των Μελισσών

Αντισυμβατικό ιστορικό δράμα του δημιουργού της "Μαρκέτα Λαζάροβα", φτιαγμένο από ταρκοφσκικές εικόνες και μπεργκμανικές εμμονές.

Υψηλή Ραπτική

Δυο αταίριαστοι χαρακτήρες και δυο διαφορετικές γενιές αλληλοσυμπληρώνονται σε μια υπερβολικά χαμηλότονη, υποτονική δραματικά πορεία ψυχολογικής και συναισθηματικής συνειδητοποίησης.