Η Περίπτωση του Οιδίποδα

2

Ενδιαφέρον στις ιδέες του δράμα που όμως δεν αποφεύγει τις υπερβολές και τους εύκολους παραλληλισμούς.

Η Περίπτωση του Οιδίποδα

Στους Δελφούς του 1944 ένας Γερμανός αξιωματικός γυρίζει ταινία το «Οιδίπους Τύραννος», χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τους άντρες του και Έλληνες κατοίκους. Ενώ οι αντάρτες κυκλοφορούν στην περιοχή, η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας αρχίζει να επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους μπρος και πίσω από την κάμερα. Ενδιαφέρον στις ιδέες του δράμα που όμως δεν αποφεύγει τις υπερβολές (ο πολεμοχαρής λοχίας, το αιματοβαμμένο φινάλε) και τους εύκολους παραλληλισμούς.

Η Περίπτωση του Οιδίποδα - εικόνα 1

Λίγο πριν από την ενοποίηση των δυο Γερμανιών, Ανατολική και Δυτική συνεργάζονται για μια παραγωγή γυρισμένη στην Ελλάδα (με συμπαραγωγό τον δικό μας Μαξ Ρόμαν) πάνω στο μύθο του Οιδίποδα. Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 1985 Ράινερ Σίμον («Die Frau und der Fremde») προσπαθεί να κάνει ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στα διαχρονικά ερωτήματα του έργου του Σοφοκλή, κινηματογραφώντας την… κινηματογραφική μεταφορά της στην κατεχόμενη από τους ναζί χώρα μας: Στους Δελφούς του 1944 ένας Γερμανός αξιωματικός, καθηγητής φιλολογίας πριν τον πόλεμο, γυρίζει σε ταινία τον «Οιδίποδα τύραννο», χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τους άντρες του και Έλληνες κατοίκους.

Κι ενώ οι αντάρτες κυκλοφορούν στην περιοχή, η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας αρχίζει να επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους μπρος και πίσω από την κάμερα. Η υπόθεση αναπτύσσεται πειστικά και πολλές από τις ιδέες του αρχαίου δράματος συναντούν καίρια σύγχρονα ερωτήματα. Η διαπλοκή τους, όμως, δεν πηγαίνει πολύ μακριά, ενώ η ίδια η ταινία καταφεύγει συχνά σε υπερβολές (ο άκρως πολεμοχαρής λοχίας, το αιματοβαμμένο φινάλε) για να δώσει στα θέματά της μια αντιπολεμική, πανανθρώπινα τραγική διάσταση.

Γερμανία, Ελλάδα. 1991. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Περίπτωση του Οιδίποδα

Der Fall O
2
  • Δραματική
  • 1990
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ράινερ Σίμον

Στους Δελφούς του 1944 ένας Γερμανός αξιωματικός γυρίζει σε ταινία τον «Οιδίποδα τύραννο», χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τους άντρες του και Έλληνες κατοίκους. Ενώ οι αντάρτες κυκλοφορούν στην περιοχή, η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας αρχίζει να επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους μπρος και πίσω από την κάμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.