Η Περίπτωση του Οιδίποδα

2

Ενδιαφέρον στις ιδέες του δράμα που όμως δεν αποφεύγει τις υπερβολές και τους εύκολους παραλληλισμούς.

Η Περίπτωση του Οιδίποδα

Στους Δελφούς του 1944 ένας Γερμανός αξιωματικός γυρίζει ταινία το «Οιδίπους Τύραννος», χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τους άντρες του και Έλληνες κατοίκους. Ενώ οι αντάρτες κυκλοφορούν στην περιοχή, η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας αρχίζει να επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους μπρος και πίσω από την κάμερα. Ενδιαφέρον στις ιδέες του δράμα που όμως δεν αποφεύγει τις υπερβολές (ο πολεμοχαρής λοχίας, το αιματοβαμμένο φινάλε) και τους εύκολους παραλληλισμούς.

Η Περίπτωση του Οιδίποδα - εικόνα 1

Λίγο πριν από την ενοποίηση των δυο Γερμανιών, Ανατολική και Δυτική συνεργάζονται για μια παραγωγή γυρισμένη στην Ελλάδα (με συμπαραγωγό τον δικό μας Μαξ Ρόμαν) πάνω στο μύθο του Οιδίποδα. Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 1985 Ράινερ Σίμον («Die Frau und der Fremde») προσπαθεί να κάνει ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στα διαχρονικά ερωτήματα του έργου του Σοφοκλή, κινηματογραφώντας την… κινηματογραφική μεταφορά της στην κατεχόμενη από τους ναζί χώρα μας: Στους Δελφούς του 1944 ένας Γερμανός αξιωματικός, καθηγητής φιλολογίας πριν τον πόλεμο, γυρίζει σε ταινία τον «Οιδίποδα τύραννο», χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τους άντρες του και Έλληνες κατοίκους.

Κι ενώ οι αντάρτες κυκλοφορούν στην περιοχή, η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας αρχίζει να επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους μπρος και πίσω από την κάμερα. Η υπόθεση αναπτύσσεται πειστικά και πολλές από τις ιδέες του αρχαίου δράματος συναντούν καίρια σύγχρονα ερωτήματα. Η διαπλοκή τους, όμως, δεν πηγαίνει πολύ μακριά, ενώ η ίδια η ταινία καταφεύγει συχνά σε υπερβολές (ο άκρως πολεμοχαρής λοχίας, το αιματοβαμμένο φινάλε) για να δώσει στα θέματά της μια αντιπολεμική, πανανθρώπινα τραγική διάσταση.

Γερμανία, Ελλάδα. 1991. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Περίπτωση του Οιδίποδα

Der Fall O
2
  • Δραματική
  • 1990
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ράινερ Σίμον

Στους Δελφούς του 1944 ένας Γερμανός αξιωματικός γυρίζει σε ταινία τον «Οιδίποδα τύραννο», χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τους άντρες του και Έλληνες κατοίκους. Ενώ οι αντάρτες κυκλοφορούν στην περιοχή, η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας αρχίζει να επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους μπρος και πίσω από την κάμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.