Η Απόφαση

3,5

Ένα ρεαλιστικό, ανθρώπινο σε πρώτο και πολιτικό σε δεύτερο επίπεδο δράμα, υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Η Απόφαση

Όταν η διμοιρία του θα βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε μια αποστολή της στο Αφγανιστάν, ο Δανός διοικητής της Κλάους Πίτερσεν θα πάρει μια απόφαση με βαριές συνέπειες σε ένα ρεαλιστικό, ανθρώπινο σε πρώτο και πολιτικό σε δεύτερο επίπεδο δράμα, υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Η Απόφαση - εικόνα 1

Από τους σπουδαιότερους Δανούς σεναριογράφους («Κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ, τηλεοπτικό σίριαλ «Borgen»), ο Τομπίας Λίντχολμ εντυπωσίασε και ως σκηνοθέτης με το «Πειρατεία στον Ωκεανό» του 2012, ένα υψηλής έντασης θρίλερ χαρακτήρων με αιχμηρή πολιτική θέση και στέρεα κινηματογραφική άποψη. Στο επίκεντρό του βρίσκεται μια αντιπαράθεση δύο κόσμων που τους χωρίζει απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων: αυτού της φτωχής Αφρικής, στον οποίο Σομαλοί πειρατές έχουν καταλάβει ένα δανέζικων συμφερόντων φορτηγό πλοίο, και εκείνου του εύπορου ευρωπαϊκού βορρά, όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας προσπαθούν να διαπραγματευτούν την τύχη της περιουσίας τους και τη ζωή των μελών του πληρώματος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην «Απόφαση», όπου μια ομάδα Δανών στρατιωτών με διοικητή τον Κλάους Πίτερσεν μάχεται στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν. Ενός αόρατου εχθρού που δρα άτακτα, χτυπά αιφνιδιαστικά και τρομοκρατεί τον άμαχο πληθυσμό, τον οποίο έχουν έρθει ως εκεί για να υπερασπίσουν οι Δυτικοί «ειρηνοποιοί». Κι ενώ κάθε μέρα στο μέτωπο κρύβει και μια καινούργια πρόκληση (ο θάνατος ενός 19χρονου φαντάρου από νάρκη, εχθροί ντυμένοι πολίτες βάζουν βόμβες, οικογένειες εκτελούνται εν ψυχρώ γιατί δεν συνεργάζονται με τους αντάρτες), πίσω στην πατρίδα η σύζυγος του Πίτερσεν προσπαθεί να διατηρήσει μια φυσιολογική ζωή για την ίδια και τα τρία μικρά παιδιά τους. Μέχρι που μια επιχείρηση στο γειτονικό από τη βάση χωριό θα εξελιχθεί απρόβλεπτα, η δανέζικη διμοιρία θα βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και ο επικεφαλής θα υποχρεωθεί να πάρει μια απόφαση με βαριές συνέπειες, η οποία θα τον οδηγήσει ενώπιον του στρατοδικείου.

Η Απόφαση - εικόνα 2

Πάνω στην ιδέα δύο μακρινών κόσμων που αλληλεπιδρούν, ο Λίντχολμ επανέρχεται στην προβληματική της «Πειρατείας…» και σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα η οποία συνδέει τη διεθνή πολιτική με την «ταπεινή» καθημερινότητα, τις πολεμικές αποφάσεις στο Αφγανιστάν με τα σκανδιναβικά οικογενειακά διλήμματα. Στο ενδιάμεσο, ανήμποροι να διαχειριστούν τις διαπλεκόμενες αυτές σχέσεις, μια χούφτα άνθρωποι υποχρεώνονται να επιλέξουν ανάμεσα στο ιδιωτικό και το κοινό συμφέρον, παγιδεύονται σε κατά συνθήκη ψεύδη και καταδικάζονται να ζήσουν παρέα με βασανιστικές ενοχές. Με υποδειγματική σεναριακή μεθοδικότητα, η «Απόφαση» αναλύει διεισδυτικά όλο αυτό το ψυχολογικό αδιέξοδο του σύγχρονου Σισύφου.

Προχωρώντας ακόμα μακρύτερα, αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που οι καλές προθέσεις του τον οδηγούν στο πολλαπλώς εξαμαρτείν, συνδέοντας τη συμπεριφορά του με τον τρόπο που η ίδια του η χώρα (από τη στρατιωτική τακτική και την απόδοση δικαιοσύνης έως την κοινωνική συνείδηση) αντιμετωπίζει τα διεθνή συμφέροντά της, τα εγκληματικά λάθη της και την ιστορική της ευθύνη. Δίνοντας συγχωροχάρτι στον εαυτό της, κάνει ένα ακόμα βήμα που τη φέρνει πιο κοντά στην ευμάρεια, τη δημοκρατία και την εσωτερική γαλήνη, αλλά, όπως λέει και η –εξ Ανατολών προερχόμενη– Μήδεια, «ποιος τη φωτιά άναψε, οι θεοί το ξέρουν»…

Δανία. 2015. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Απόφαση

A War / Krigen
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 115 '
  • Τομπίας Λίντχολμ

Όταν η διμοιρία του θα βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε μια αποστολή της στο Αφγανιστάν, ο Δανός διοικητής της Κλάους Πίτερσεν θα πάρει μια απόφαση με βαριές συνέπειες, η οποία θα τον οδηγήσει ενώπιον του στρατοδικείου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η άγνωστη ιστορία της πιο δολοφονικής Ελληνίδας γίνεται ταινία

Το "α" επισκέφθηκε το μουσείο Βορρέ για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα του "Sound of Silence" της Τζόις Νασαουάτι .

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
09/02/2026

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 12/02

Τα πολυαναμενόμενα Ανεμοδαρμένα Ύψη, βραβευμένες ταινίες, τρία ντοκιμαντέρ κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (12/2 - 18/2)

Ταινίες γεμάτες αγωνία που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Ακολουθούν όλες οι ταινίες που θα σας κάνουν να αγωνιάτε στη σκοτεινή αίθουσα.

Εσύ ψήφισες τις καλύτερες ταινίες του 2025;

Τελευταία ευκαιρία για να ψηφίσεις το δικό σου top-10. Μπες στην κλήρωση για να κερδίσεις σινεφίλ δώρα!

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε αυτό το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 5 Φεβρουαρίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (05-11/02)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Απόψε βλέπουμε τον 'Σημαδεμένο' σε ειδική προβολή στο Αθήναιον

Το Athinaion Legends ξεκινά εκρηκτικά, με την ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα και τον Αλ Πατσίνο σε ρόλο ζωής.