Φελίξ & Μέιρα

3

Σινεμά της λεπτομέρειας και των χαμηλών τόνων, το οποίο κερδίζει με τον υποδόριο τρόπο που στήνει τις μικρές, έντεχνες ανατροπές του.

Φελίξ & Μέιρα

Σινεμά της λεπτομέρειας και των χαμηλών τόνων, το οποίο κερδίζει με τον υποδόριο τρόπο που στήνει τις μικρές, έντεχνες ανατροπές του.

Φελίξ & Μέιρα - εικόνα 1

Διευρύνοντας την προβληματική που ανέπτυξε στις δυο πρώτες ταινίες του («Demain», «Jo for Jonathan») πάνω στις σύγχρονες, βασανιστικά περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις, ο γαλλόφωνος Καναδός Μαξίμ Ζιρού φέρνει τώρα κοντά δυο ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές οικογενειακές εξαρτήσεις: έναν σαραντάχρονο ο οποίος ζει μόνος, βασισμένος σε μια πατρική κληρονομιά που του εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του, και μια νεαρή μητέρα, μέλος της φανατικής ορθόδοξης εβραϊκής (χασιδικής) κοινότητας του Μόντρεαλ. Από τη μια ο Φελίξ λοιπόν, ο οποίος κυκλοφορεί μάλλον απαθής μέσα σε μια άτονη, χωρίς εκπλήξεις καθημερινότητα και από την άλλη η εγκλωβισμένη σε ένα απομονωμένο μικροσύμπαν Μέιρα, στην οποία απαγορεύεται ακόμα και να ακούσει «μοντέρνα» μουσική. Οι δυο τους θα ανταμώσουν τυχαία και θα αρχίσουν να συναντιούνται μυστικά, συνάπτοντας μια παράξενη πλατωνική σχέση.

Φελίξ & Μέιρα - εικόνα 2

Ο Ζιρού υιοθετεί μια χαμηλών ταχυτήτων αφήγηση, η οποία δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες, στις σιωπές και στα όσα οι χαρακτήρες κρατούν για τον εαυτό τους, αμήχανοι για το πώς θα εκφραστούν «σωστά». πολύ περισσότερο, ειλικρινά. Η κυριαρχία των άτονων χρωμάτων και μιας αίσθησης κενού χώρου (στα εσωτερικά όσο και εξωτερικά πλάνα) που περιβάλλει τους δύο ερωτικούς συνωμότες ενισχύει την ιδέα της αδύνατης επικοινωνίας, περιγράφοντας ένα «εξαϋλωμένο» αστικό τοπίο, αφιλόξενο για κάθε ανθρώπινη επαφή. Αντίθετα όμως απ’ ό,τι μοιάζει να στήνεται στο εσωτερικό αυτού του ψυχολογικού δράματος, το «Φελίξ & Μέιρα» προχωρά μακρύτερα από τις αρχικές μας προβλέψεις – δυο άνθρωποι καταφέρνουν να βρουν κοινή διέξοδο από ένα συναισθηματικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί.

Κοιτά πίσω από το πρώτο ξέσπασμα των ανομολόγητων παθών, φέρνει μπροστά τα αόρατα συναισθήματα που δένουν ουσιαστικά και όχι τυπολατρικά τους ανθρώπους, μιλά για το πώς ο πραγματικός έρωτας μπορεί να κρύβεται μέσα στις απαγορεύσεις και πώς, μακριά από θρησκευτικούς, εθνικούς και φυλετικούς περιορισμούς, θα είναι πάντα δεμένος με τις έννοιες της θυσίας και της αυταπάρνησης. Κι όσο απλό είναι το να τον νιώσεις, τόσο περίπλοκο είναι, συχνά, να τον εκφράσεις…

Καναδάς. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Φελίξ & Μέιρα

Felix et Meira
3
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Μαξίμ Ζιρού

Ένας ελεύθερος άντρας και μια παντρεμένη Εβραία της χασιδικής κοινότητας συναντιούνται στο σύγχρονο Μόντρεαλ και αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη, έξω από τους κανόνες, ερωτική σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Το έγκριτο αμερικανικό σάιτ επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/12/2022

Το τρέιλερ του "Cocaine Bear" είναι ακριβώς όσο ακραίο νομίζετε

Μια κραυγαλέα αληθινή ιστορία εμπνέει τη μάλλον πιο "καμένη" ταινία του 2023.

Τα βραβεία του 35ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρουσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, η μακροβιότερη κινηματογραφική διοργάνωση της Αθήνας μοίρασε τις δάφνες της.

Γιορτάστε τα 100 χρόνια Disney με τον Όσβαλντ το τυχερό κουνέλι (βίντεο)

Δείτε τη νέα μικρού μήκους με πρωταγωνιστή έναν από τους πρώτους ήρωες κινουμένων σχεδίων του θρυλικού στούντιο.

Ο γιος του Μπρους Λι ενσαρκώνει τον πατέρα του στην ταινία του Ανγκ Λι

Η βιογραφία φέρει την υπογραφή του οσκαρικού σκηνοθέτη ο οποίος μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του θρυλικού ηθοποιού και αρτίστα των πολεμικών τεχνών.

Η Κατρίν Κορσινί και το στοίχημα της κοινωνικής κωμωδίας

Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα της "Μεγάλης Ρήξης", η οποία έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των περσινών Καννών, μιλάει για την προσπάθειά της να συνδυάσει πολιτικές αναφορές και κωμωδία καταστάσεων.

Zoe Kravitz, a Catwoman we love

Υπέροχη ηθοποιός, υπέροχο πλάσμα.