Φελίξ & Μέιρα

3

Σινεμά της λεπτομέρειας και των χαμηλών τόνων, το οποίο κερδίζει με τον υποδόριο τρόπο που στήνει τις μικρές, έντεχνες ανατροπές του.

Φελίξ & Μέιρα

Σινεμά της λεπτομέρειας και των χαμηλών τόνων, το οποίο κερδίζει με τον υποδόριο τρόπο που στήνει τις μικρές, έντεχνες ανατροπές του.

Φελίξ & Μέιρα - εικόνα 1

Διευρύνοντας την προβληματική που ανέπτυξε στις δυο πρώτες ταινίες του («Demain», «Jo for Jonathan») πάνω στις σύγχρονες, βασανιστικά περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις, ο γαλλόφωνος Καναδός Μαξίμ Ζιρού φέρνει τώρα κοντά δυο ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές οικογενειακές εξαρτήσεις: έναν σαραντάχρονο ο οποίος ζει μόνος, βασισμένος σε μια πατρική κληρονομιά που του εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του, και μια νεαρή μητέρα, μέλος της φανατικής ορθόδοξης εβραϊκής (χασιδικής) κοινότητας του Μόντρεαλ. Από τη μια ο Φελίξ λοιπόν, ο οποίος κυκλοφορεί μάλλον απαθής μέσα σε μια άτονη, χωρίς εκπλήξεις καθημερινότητα και από την άλλη η εγκλωβισμένη σε ένα απομονωμένο μικροσύμπαν Μέιρα, στην οποία απαγορεύεται ακόμα και να ακούσει «μοντέρνα» μουσική. Οι δυο τους θα ανταμώσουν τυχαία και θα αρχίσουν να συναντιούνται μυστικά, συνάπτοντας μια παράξενη πλατωνική σχέση.

Φελίξ & Μέιρα - εικόνα 2

Ο Ζιρού υιοθετεί μια χαμηλών ταχυτήτων αφήγηση, η οποία δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες, στις σιωπές και στα όσα οι χαρακτήρες κρατούν για τον εαυτό τους, αμήχανοι για το πώς θα εκφραστούν «σωστά». πολύ περισσότερο, ειλικρινά. Η κυριαρχία των άτονων χρωμάτων και μιας αίσθησης κενού χώρου (στα εσωτερικά όσο και εξωτερικά πλάνα) που περιβάλλει τους δύο ερωτικούς συνωμότες ενισχύει την ιδέα της αδύνατης επικοινωνίας, περιγράφοντας ένα «εξαϋλωμένο» αστικό τοπίο, αφιλόξενο για κάθε ανθρώπινη επαφή. Αντίθετα όμως απ’ ό,τι μοιάζει να στήνεται στο εσωτερικό αυτού του ψυχολογικού δράματος, το «Φελίξ & Μέιρα» προχωρά μακρύτερα από τις αρχικές μας προβλέψεις – δυο άνθρωποι καταφέρνουν να βρουν κοινή διέξοδο από ένα συναισθηματικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί.

Κοιτά πίσω από το πρώτο ξέσπασμα των ανομολόγητων παθών, φέρνει μπροστά τα αόρατα συναισθήματα που δένουν ουσιαστικά και όχι τυπολατρικά τους ανθρώπους, μιλά για το πώς ο πραγματικός έρωτας μπορεί να κρύβεται μέσα στις απαγορεύσεις και πώς, μακριά από θρησκευτικούς, εθνικούς και φυλετικούς περιορισμούς, θα είναι πάντα δεμένος με τις έννοιες της θυσίας και της αυταπάρνησης. Κι όσο απλό είναι το να τον νιώσεις, τόσο περίπλοκο είναι, συχνά, να τον εκφράσεις…

Καναδάς. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Φελίξ & Μέιρα

Felix et Meira
3
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Μαξίμ Ζιρού

Ένας ελεύθερος άντρας και μια παντρεμένη Εβραία της χασιδικής κοινότητας συναντιούνται στο σύγχρονο Μόντρεαλ και αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη, έξω από τους κανόνες, ερωτική σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.