Καύση

2

Μεταφορά ενός θεατρικού που προσπαθεί να σχολιάσει μεγαλόφωνα τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.

Καύση

Μεταφορά ενός θεατρικού που προσπαθεί να σχολιάσει μεγαλόφωνα τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.

Καύση - εικόνα 1

Μια πόλη παραδομένη στην αναταραχή, και στο μπάνιο ένα πτώμα το οποίο αποσυντίθεται. Το φλέγον «έξω» και το σάπιο «μέσα» ορίζουν τα όρια ενός μικρόκοσμου ο οποίος αποτελείται από πέντε ανθρώπους, συγγενείς και φίλους ενός προσφάτως θανόντος. Συγκεντρωμένοι στο σπίτι του, αρχίζουν να θυμούνται όλα όσα τους συνέδεαν με τον νεκρό, ο τρόπος ταφής του οποίου, όμως, ανεβάζει απρόσμενα την ένταση και φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, τις οποίες όλοι συγκάλυπταν καιρό. Η καύση ή η θρησκευτική κηδεία δεν είναι λοιπόν παρά η αφορμή για να αντιπαρατεθεί ο νεοέλληνας με τον εαυτό του, σε ένα ψυχόδραμα δωματίου το οποίο μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο θεατρικό του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Στράτου Τζίτζη.

Καύση - εικόνα 2

Σε διαφορετικό ύφος από το συνηθισμένο του, ο δημιουργός της ερωτικής σάτιρας «Η Αγάπη Είναι Ελέφαντας» και των συμπαθών δραμάτων-γυναικείων πορτρέτων «Σώσε με» και «45 Τετραγωνικά» επιλέγει έναν πολύ πιο κλειστό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και μεγαλόφωνο τρόπο για να σχολιάσει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Έτσι, η θεατρικότητα της δραματουργικής δομής, η οποία ενισχύεται από τα συχνά ακίνητα, μέσης απόστασης πλάνα και το τρικ της απευθείας εξομολόγησης των πρωταγωνιστών στο θεατή, συνοδεύεται και από μια θεατρικότητα στην ψυχολογική προσέγγιση των χαρακτήρων, στους διαλόγους και φυσικά στις –στην πλειονότητά τους κοινότοπες– πολιτικοκοινωνικές αναφορές.

Αν και οι (άρρενες κυρίως) ηθοποιοί προσπαθούν να αντιπαλέψουν την πρόζα με έναν ελάχιστο κινηματογραφικό νατουραλισμό, αν και το χιούμορ πασχίζει να υπονομεύσει τη σοβαροφάνεια, τα πάντα εδώ είναι δέσμια ενός αντι-ρεαλιστικού στόμφου και μιας έντονης αλληγορίας που περνά αποκλειστικά από τον επεξηγηματικό, σχεδόν διδακτικό λόγο. Όλοι εδώ έχουν τόσα πολλά να πουν που δεν αφήνουν στην ταινία να δείξει παρά ελάχιστα…

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 70΄. Διανομή: BAD CROWD.

Περισσότερες πληροφορίες

Καύση

2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 70 '
  • Στράτος Τζίτζης

Σε μια πόλη που φλέγεται από ταραχές, πέντε άνθρωποι συγκεντρώνοται στο σπίτι ενός δικού τους που μόλις έχει πεθάνει. Η διαφωνία τους για τον τρόπο ταφής του θα φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές τους, τις οποίες όλοι συγκάλυπταν καιρό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κάποια Μίλησε

Δημοσιογραφικό δράμα οσκαρικής κοπής που, στην παράδοση των "Spotlight" και "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου", υπηρετεί με διηγηματική απλότητα τα γεγονότα μιας αληθινής ιστορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/12/2022

Δεν Είσαι η Μητέρα μου

Ρεαλισμός και φαντασία συνδιαλέγονται με υπόγεια ένταση, καθώς φολκλορικοί μύθοι και ψυχολογικές διαταραχές μετατρέπουν μια ιστορία ενηλικίωσης σε ατμοσφαιρικό, αλλά βραχυκυκλωμένο στην κορύφωσή του θρίλερ τρόμου.

Η Μεγάλη Ρήξη

Ένα ζευγάρι και μια χώρα κομμένοι στα δυο. Μια εύκολη πολιτικοινωνική αλληγορία (υποψήφια για έξι Σεζάρ) που διασώζεται χάρη στο χιούμορ και τις απολαυστικές ερμηνείες.

Λάιλ, ο Φίλος μου ο Κροκόδειλος

Οι οσκαρικοί συνθέτες του "La La Land" και ο πληθωρικός Χαβιέρ Μπαρδέμ κάνουν ότι μπορούν για να ζωηρέψουν τραγουδιστικά και ερμηνευτικά, αντίστοιχα, ένα κωμικό μιούζικαλ για δεκάχρονα.

Μέρες του ‘36

Ο Αγγελόπουλος βρίσκει το προσωπικό αφηγηματικό ύφος του (πλάνα – σεκάνς, πλαστικές εικόνες, απουσία πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, αποστασιοποίηση, σχέση Ιστορίας και ατόμου), το οποίο θα "απογειώσει" στον επερχόμενο "Θίασο".

Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων

Αντιρατσιστική πολεμική περιπέτεια χωρίς κορώνες αλλά ούτε και κινηματογραφικές πρωτοτυπίες, γυρισμένη με τη b-movie χολιγουντιανή συνταγή του παλιού καλού καιρού.

Poker Face: Ο Τζογαδόρος

Δραματικό θρίλερ με… κρίση κινηματογραφικής ταυτότητας, καθώς ξεκινάει σαν υπαρξιακό δράμα, εξελίσσεται με μυστήριο και σασπένς, για να κορυφωθεί σαν αδέξιο heist movie.