Η Τζέιν Πήρε το Όπλο της

2

Δραματικό, προβλέψιμα εξελισσόμενο γουέστερν που ρίχνει το βάρος στους (σχηματικούς) χαρακτήρες.

Η Τζέιν Πήρε το Όπλο της

Δραματικό, προβλέψιμα εξελισσόμενο γουέστερν που ρίχνει το βάρος στους (σχηματικούς) χαρακτήρες.

Η Τζέιν Πήρε το Όπλο της - εικόνα 1

'Ισως το πλέον ταλαιπωρημένο κινηματογραφικό σχέδιο των τελευταίων χρόνων, η «Τζέιν…» ξεκίνησε από ένα σενάριο του Μπράιαν Ντάφιλντ («Η Τριλογία της Απόκλισης: Ανταρσία») το 2011 και ενάμιση χρόνο αργότερα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει ως παραγωγή με τη Λιν Ράμσεϊ («Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν») πίσω από την κάμερα και πρωταγωνιστές τη Νάταλι Πόρτμαν, τον Τζουντ Λο, ο οποίος είχε μόλις αντικαταστήσει τον Μάικλ Φασμπέντερ, και τον Τζόελ Έντγκερτον (στο ρόλο του κακού).

Η αποχώρηση της Ράμσεϊ, λόγω καλλιτεχνικών διαφορών την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, παρέσυρε τόσο τον Λο όσο και τον διευθυντή φωτογραφίας Ντάριους Κόντζι («Seven»), με τον καινούργιο σκηνοθέτη Γκάβιν Ο’ Κόνορ («Ζήτημα Τιμής», «Warrior») να καταφθάνει στο σετ εντός 24ώρου! Έτσι τα γυρίσματα μπορεί να ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2013, το φιλμ όμως έκανε τελικά παγκόσμια πρεμιέρα φέτος την Πρωτοχρονιά. Όλα αυτά άφησαν βαθιά σημάδια σε μια ταινία είδους η οποία προσπαθεί να ρίξει βάρος στους χαρακτήρες και να φέρει σε πρώτο πλάνο τα φεμινιστικά της μηνύματα.

Η Τζέιν Πήρε το Όπλο της - εικόνα 2

Η αποφασιστική Τζέιν, της οποίας ο άντρας τραυματίζεται βαριά και η οικογένειά της κινδυνεύει από μια αδίστακτη συμμορία, κρύβει μια βαθιά θλιβερή ιστορία που ανακαλύπτουμε στην πορεία μέσα από διαδοχικά φλας μπακ. Ο (αρχικά απρόθυμος) πιστολάς στον οποίο απευθύνεται για βοήθεια είναι ο πρώην αρραβωνιαστικός της, με το δικό του επώδυνο παρελθόν. Και ο σύζυγός της, φαινομενικά ένας σκληρός παράνομος, αποδεικνύεται ένας τρυφερός, ερωτευμένος αλτρουιστής.

Με το τριπλό αυτό ψυχογράφημα να αναπτύσσεται σαν θεατρικό δωματίου με φόντο μια σκονισμένη, βίαιη και αμοραλιστική Άγρια Δύση, να διακόπτεται από επεξηγηματικά «ταξίδια» στην αρχή της κοινής ιστορίας των εμπλεκομένων και να κορυφώνεται πρώτα με ένα διεκπεραιωτικό shoot out και κατόπιν μ’ ένα τραβηγμένο από τα μαλλιά φινάλε, η πορεία της Τζέιν προς την «ενηλικίωσή» της δεν είναι παρά ένα συμβατικό, αφηγηματικά επίπεδο και αναποφάσιστο ως προς το ύφος του νεο-γουέστερν με αντρική εμφάνιση και γυναικεία καρδιά. Μια μοιραία, όπως αποδεικνύεται, αναντιστοιχία.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τζέιν Πήρε το Όπλο της

Jane Got a Gun
2
  • Γουέστερν
  • 2015
  • Διάρκεια: 98 '
  • Γκάβιν Ο'Κόνορ

Όταν ο άντρας της επιστρέφει σπίτι βαριά πληγωμένος, με μια αδίστακτη συμμορία στο κατόπι του, η Τζέιν απομακρύνει τη μικρή κόρη της και ζητά βοήθεια από έναν πιστολά με τον οποίο είχε σχέση στο παρελθόν. Εκείνος αρχικά αρνείται, αλλά τελικά αποφασίζει να σταθεί δίπλα της σε μια εντελώς άνιση κατά τα φαινόμενα μάχη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.