Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

3

Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα. Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 1

Πρώτη επίσημη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον Κιγιόσι Κουροσάβα (απλή συνωνυμία με τον Ακίρα), το «Ταξίδι στην Άλλη Όχθη» είναι μια λίγο διαφορετική ταινία από εκείνες που χαρακτηρίζουν την πλούσια φιλμογραφία του 61χρονου Ιάπωνα, γνωστού κυρίως για τα υποβλητικά θρίλερ του («The Cure», «Kairo/Pulse»). Αν και έχει δοκιμαστεί σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας («Real»), νεονουάρ («Serpent’s Path»), ακόμα και οικογενειακά δράματα («Tokyo Sonata»), αυτήν τη φορά ο Κουροσάβα ταξιδεύει ως την «άλλη όχθη» με όσο το δυνατόν λιγότερες κινηματογραφικές αποσκευές.

Έτσι, το φανταστικό στοιχείο εισβάλλει στην πραγματικότητα με τον απλούστερο και φυσικότερο τρόπο, όπως ακριβώς αντιδρά η Μιζούκι όταν, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο σύζυγός της Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι. Αυτή τον ρωτάει γιατί άργησε τόσο πολύ, εκείνος της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, κι έτσι οι δυο τους ξεκινούν μια περιπλάνηση στη γιαπωνέζικη ενδοχώρα, συναντώντας παλιούς του γνωστούς, γείτονες και φίλους.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 2

«Μιτόρου» στα γιαπωνέζικα σημαίνει «συνοδεύω το νεκρό» και αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές που περνά κάποιος με έναν ετοιμοθάνατο. Η ταινία του Κουροσάβα δεν είναι παρά ένα λιτό, γοητευτικά ατμοσφαιρικό «μιτόρου» λοιπόν (μια γιαπωνέζικη «Έκτη Αίσθηση»), το οποίο στη φαντασία της Μιζούκι (και του Γιουσούκε;) διογκώνεται χρονικά σαν ένα ταξίδι γνώσης προς το παρελθόν.

Σ’ αυτό, ζωντανοί και πεθαμένοι διασταυρώνονται με έναν ατάραχο τρόπο, κρυμμένα μυστικά και συναισθήματα αποκαλύπτονται, ενώ λογική και πίστη γίνονται ένα μέσα από μια γοητευτική, βαθιά ανατολίτικη μεταφυσική με δικούς της αφηγηματικούς ρυθμούς. Ίσως υπερβολικά αργούς, μα τελετουργικούς και ικανούς να υποβάλλουν μια εξώκοσμη αίσθηση (υπαρξιακής απειλής και ανακούφισης ταυτόχρονα) που συνδυάζει τη φιλοσοφία του ζεν με τα κβαντικά μυστήρια και τους πιο αρχέγονους ανθρώπινους φόβους.

Ιαπωνία. 2015. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Kishibe no Tabi / Journey to the Shore
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 127 '
  • Κιγιόσι Κουροσάβα

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα θα δούμε στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Η αγαπημένη διοργάνωση επιστρέφει στην Ταινοθήκη της Ελλάδος με πρεμιέρες, αφιερώματα, συζητήσεις και εκλεκτούς καλεσμένους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
28/11/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (26/11-3/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Σινεμά και ψυχανάλυση: Ο "Κρυμμένος" στον Δαναό

Το αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ του Μίκαελ Χάνεκε για μια μοναδική προβολή, συνοδεία συζήτησης, την Κυριακή 7/12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Σινεμά και Ψυχανάλυση".

Οι "Σμιλεμένες Ψυχές" του Σταύρου Ψυλλάκη επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη

Για τέσσερις προβολές με παρουσία του σκηνοθέτη και του Ελβετού γιατρού Ζουλιέν Γκριβέλ.

Για τον Γιάννη Οικονομίδη, το σινεμά είναι ένα όπλο

Συναντήσαμε τον κορυφαίο σκηνοθέτη στα Εξάρχεια και μιλήσαμε μαζί του, με αφορμή τη "Σπασμένη Φλέβα", την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Μπισμπίκης στο ρόλο ενός έκπτωτου άντρα που προσπαθεί να σωθεί από τα χρέη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 27 Νοεμβρίου.

Σπασμένη Φλέβα

Σε ένα σκληρό δράμα που αποκτά διαστάσεις μοντέρνας τραγωδίας, ο οικονομιδικός εξπρεσιονισμός "μαλακώνει", αλλά η αφηγηματική δύναμη παραμένει σαρωτική και η πολιτικοκοινωνική ματιά γίνεται οξυδερκέστερη και διεισδυτικότερη. | Powered by Uber.