Γαλιλαίος

2,5

Διασκευή του βιογραφικού θεατρικού του Μπέρτολτ Μπρεχτ με all star british cast, στo πλαίσιο του κινηματογραφικού πρότζεκτ «American Film Theatre».

Γαλιλαίος

Διασκευή του βιογραφικού θεατρικού του Μπέρτολτ Μπρεχτ με all star british cast, στo πλαίσιο του κινηματογραφικού πρότζεκτ «American Film Theatre».

Γαλιλαίος - εικόνα 1

Στo πλαίσιo του πρότζεκτ «American Film Theatre» του παραγωγού Έλι Λαντάου, όπου στην τριετία 1973-75 μια σειρά κλασικών θεατρικών έργων «μεταφράστηκαν κινηματογραφικά» από επώνυμους πρωταγωνιστές και δημιουργούς (ανάμεσά τους τα «Ο παγοπώλης έρχεται», «Ευαίσθητη ισορροπία» και «Οι τρεις αδελφές» από τους Τζον Φρανκενχάιμερ, Τόνι Ρίτσαρντσον και Λόρενς Ολίβιε, αντίστοιχα), το μέλος της μακαρθικής Μαύρης Λίστας Τζόζεφ Λόουζι («Ο Υπηρέτης», «Ο Μεσάζων») σκηνοθετεί τη ζωή και το έργο του Ιταλού αστρονόμου Γκαλιλέο Γκαλιλέι. Τον πρωτοσυναντάμε ως καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας το 1609, όταν και ανακοινώνει την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου.

Ακολουθούν πολλές ακόμα, όπως αυτές των δορυφόρων του Δία ή των ηλιακών κηλίδων, με κυρίαρχη την απόδειξη της θεωρίας του Κοπέρνικου πως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και συνεπώς δεν είναι το ακίνητο κέντρο του σύμπαντος. Κάτι που θα τον φέρει σε σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία, η οποία θα τον κατηγορήσει, αλλά και τιμωρήσει, για αιρετική διδασκαλία το 1633. Πρόκειται για μια δυναμική διασκευή του βιογραφικού θεατρικού του Μπέρτολτ Μπρεχτ με all star british cast (σε μικρούς ρόλους συναντάμε ανάμεσα σ’ άλλους τους Τζον Γκίλγουντ, Μάργκαρετ Λέιτον και Πάτρικ Μαγκί), βασισμένο εν πολλοίς στο ανέβασμα των Λόουζι και Μπρεχτ το 1947 στο Λος Άντζελες, με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Λότον.

Εδώ, η αντίστοιχη επιλογή του Τοπόλ («Ο Βιολιστής στη Στέγη») αποδεικνύεται μάλλον ακατάλληλη και η αποστασιοποιημένη ματιά του σκηνοθέτη αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Η ανάδειξη της θεατρικότητας από την ίδια την ταινία, για παράδειγμα, δεν είναι πάντα λειτουργική, τόσο όμως η πολιτική αλληγορία όσο και τα ερωτήματα περί ηθικής ευθύνης και επιστήμης παραμένουν σαφή, αιχμηρά και διαχρονικά.

ΗΠΑ., Μ. Βρετανία. 1975. Διάρκεια: 145΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Γαλιλαίος

Galileo
2,5
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 145 '
  • Τζόζεφ Λόουζι

Η ζωή και το έργο του Ιταλού αστρονόμου Γκαλιλέο Γκαλιλέι από το 1609 και την ανακάλυψη του τηλεσκοίπου ως τις διώξεις του για αιρετική διδασκαλία τη δεκαετία του 1630.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.