Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες

2,5

Καταγραφικό ντοκιμαντέρ το οποίο, χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό, αποτυπώνει μια ανθρωπιστικά, πολιτικά και πολιτισμικά πολυσύνθετη πραγματικότητα.

Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες

Καταγραφικό ντοκιμαντέρ το οποίο, χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό, αποτυπώνει μια ανθρωπιστικά, πολιτικά και πολιτισμικά πολυσύνθετη πραγματικότητα.

Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες - εικόνα 1

Διασχίζουμε τους δρόμους μιας αφρικάνικης πόλης και καταλήγουμε στην πόρτα ενός περιφραγμένου χώρου. Περνώντας τον τοίχο του, η κάμερα του Βαγγέλη Καλαμπάκα έμεινε εκεί για τρεις εβδομάδες, καταγράφοντας την καθημερινότητα ενός χριστιανικού ορφανοτροφείου στην Αντίς Αμπέμπα και μοντάροντάς τη σαν ένα τυπικό σαββατοκύριακο. Προσπαθώντας να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο τη ζωή των βρεφοκόμων, των νοσοκόμων, των εθελοντριών και των παιδιών με την παρουσία του, ο Έλληνας σκηνοθέτης επιλέγει τη στάση του αμέτοχου παρατηρητή, περιοριζόμενος στο γυμνό οπτικό υλικό.

Χωρίς σχόλια, συνεντεύξεις ή έστω την παραμικρή πληροφορία (μαθαίνουμε πως βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας από το δελτίο Τύπου), η ταινία του αναδεικνύει με ουσιαστική λιτότητα τη σχέση προσωπικού και παιδιών, θρησκείας και εκπαίδευσης, δυτικής και αφρικανικής κουλτούρας. Δίχως μεγαλοστομίες και συναισθηματισμούς, το βραβευμένο στο φεστιβάλ Πύργου ντοκιμαντέρ κοιτάζει και τις δύο όψεις του νομίσματος (προσφορά από τη μια, εκμετάλλευση από την άλλη), κι αν και δεν μπορεί να απομακρυνθεί πολύ από μια τηλεοπτικής λογικής προσέγγιση, αναδεικνύει πολύτιμες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά – τα χολιγουντιανά «Παιχνίδια Επιβίωσης» στην τηλεόραση, τη χαρτοκοπτική με την πριγκιπική φιγούρα, τον επισκέπτη που πετάει τις καραμέλες στον αέρα…

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 73΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 73 '
  • Βαγγέλης Καλαμπάκας

Δύο 24ωρα από την καθημερινότητα ενός χριστιανικού ορφανοτροφείου στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.

Αυτά είναι τα πρώτα φαβορί για τα 95α βραβεία Όσκαρ

Καθώς ξεκινά η λεγόμενη "εποχή των βραβείων", ρίχνουμε μια ματιά στις ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Το έγκριτο αμερικανικό σάιτ επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

Το τρέιλερ του "Cocaine Bear" είναι ακριβώς όσο ακραίο νομίζετε

Μια κραυγαλέα αληθινή ιστορία εμπνέει τη μάλλον πιο "καμένη" ταινία του 2023.

Τα βραβεία του 35ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρουσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, η μακροβιότερη κινηματογραφική διοργάνωση της Αθήνας μοίρασε τις δάφνες της.