Mediterranea

3

Ελάχιστοι συναισθηματισμοί και άφθονος ρεαλισμός συνοδεύουν μια ανθρώπινη κινηματογραφική ιστορία, η οποία κοιτά με ειλικρίνεια στα μάτια το μεγαλύτερο σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό πρόβλημα.

Mediterranea

Ελάχιστοι συναισθηματισμοί και άφθονος ρεαλισμός συνοδεύουν μια ανθρώπινη κινηματογραφική ιστορία, η οποία κοιτά με ειλικρίνεια στα μάτια το μεγαλύτερο σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό πρόβλημα.

Mediterranea - εικόνα 1

Από τον Τρίτο Κόσμο στο «δυτικό παράδεισο»: μια διαδρομή για την οποία ακούμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και την οποία παρακολουθούμε όλο και συχνότερα στο σινεμά, με το πρόσφατο «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ να την περιγράφει γλαφυρά και διεισδυτικά, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών. Στον ίδιο κινηματογραφικό δρόμο βαδίζει και το «Mediterranea», μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Ιταλοαμερικανού πολυβραβευμένου μικρομηκά Τζόνας Καρπινιάνο.

Μόνο που τη θέση των Ταμίλ μεταναστών και του Παρισιού παίρνουν εδώ δύο φίλοι από την Μπουρκίνα Φάσο και η νότια Ιταλία, στην οποία εκείνοι θα αποβιβαστούν αφού διασχίσουν την Αλγερία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Το πρώτο μέρος της ταινίας περιγράφει τις άγριες συνθήκες που ο Αγίβα, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του τη γυναίκα και τη μικρή κόρη του, και ο νεαρός φίλος του Αμπάς συναντούν στην πορεία τους διαμέσου της βόρειας Αφρικής. Δουλέμποροι, ληστές, ψεύτικες υποσχέσεις, μακρά πεζοπορία, μια βάρκα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και εντέλει η διάσωσή τους από τις ιταλικές αρχές.

Mediterranea - εικόνα 2

Περιστατικά γνωστά, εικόνες οικείες και επικίνδυνο αφηγηματικό υλικό το οποίο ο Καρπινιάνο μεταχειρίζεται στέρεα, αποφεύγοντας την καταγγελτική κοινοτοπία ή τον εύκολο μελοδραματισμό. Κρατά χαμηλούς τόνους, οι οποίοι ανεβαίνουν σταδιακά όταν η προσπάθεια των δύο φίλων να ενσωματωθούν σε μια ξένη κουλτούρα και σε μια κάθε άλλο παρά ευνομούμενη πραγματικότητα (ρατσισμός, παράνομη εργασία, λαθρεμπόριο) γίνεται έντονα προβληματική.

Μέσα από μια ντοκιμαντερίστικη κοινωνική περιγραφή, οι χαρακτήρες σιγά σιγά αναδεικνύονται ζωντανοί και ενδιαφέροντες, η καθ’ ημάς πραγματικότητα βάφεται με τα σωστά χρώματά της και το κρεσέντο έρχεται «φυσικά» όσο κι αναμενόμενα. Στους σωστούς πάντα τόνους, το «Mediterranea» διαχειρίζεται ψύχραιμα την εκτόνωσή του και περνά με αποτελεσματικότητα τα μηνύματά του (μια θολή γιορτή «καταπίνει» τον υποταγμένο Αγίβα), τα οποία συγκίνησαν κριτικούς, φεστιβάλ (πρεμιέρα στην «Εβδομάδα Κριτικής» των Κανών, καλύτερη ταινία στο Κάιρο, βραβεία σε Ζυρίχη, Μόναχο, Στοκχόλμη), ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (υποψήφιο για το βραβείο Lux).

Ιταλία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Mediterranea

3
  • Κοινωνική
  • 2015
  • Διάρκεια: 107 '
  • Γιόνας Καρπινιάνο

Αφήνοντας πίσω του την Μπουρκίνα Φάσο, τη γυναίκα και τη μικρή κόρη του, ο Αγίβα διασχίζει την Αφρική και τη Μεσόγειο, αναζητώντας μαζί με τον νεαρό φίλο του Αμπάς μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.