Ο Διαιτητής

2

Η «παράγκα» της γείτονος εμπνέει μια υπερβολικά φαρσική και απρόβλεπτα στιλιζαρισμένη λαϊκή κωμωδία.

Ο Διαιτητής

Η «παράγκα» της γείτονος εμπνέει μια υπερβολικά φαρσική και απρόβλεπτα στιλιζαρισμένη λαϊκή κωμωδία.

Ο Διαιτητής - εικόνα 1

Χτίζοντας μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ, ο Παόλο Τζούκα αποφάσισε παράλληλα να κάνει πρόπερσι το μεγάλο κινηματογραφικό βήμα. Επέστρεψε λοιπόν στην πρώτη (από τις τρεις) και πολυβραβευμένη μικρού μήκους του, τον δεκαπεντάλεπτο, ασπρόμαυρο «Διαιτητή» του 2009. Απ’ αυτόν διατήρησε το σκηνοθετικό ύφος και τη βασική ιδέα, πάνω σε δύο παράλληλες ιστορίες που αναπόφευκτα θα συναντηθούν: αυτή της διαμάχης μεταξύ δύο χωριών και των ποδοσφαιρικών τους ομάδων στην τρίτη κατηγορία Σαρδηνίας και ενός φιλόδοξου διαιτητή που είναι έτοιμος να σφυρίξει κατ’ εντολή σε έναν κρίσιμο αγώνα, για να βρεθεί έτσι στον μεγάλο τελικό.

Η «παράγκα» της γείτονος εμπνέει μια απρόβλεπτα στιλιζαρισμένη, κατά στιγμές σπιρτόζα, μα υπερφορτωμένη και υπερβολικά φαρσική λαϊκή κωμωδία. Το ιδιαίτερο διηγηματικό στιλ του Τζούκα, με εξπρεσιονιστικά και βιντεοκλιπίστικα στοιχεία, βιβλικές αναφορές (ο Μυστικός Δείπνος, ο άσωτος υιός), σινεφίλ παραπομπές και μιούζικαλ ιντερμέδια, εντυπωσιάζει, τις περισσότερες φορές θετικά. Η έλλειψη μέτρου, από την άλλη, είναι προφανής, παρασέρνοντας την όλη σάτιρα σε ένα εύκολο και «λαϊκίστικο» χαβαλέ, που από κάποια στιγμή και μετά (ο Ματσούτσι με περούκα!) εκτροχιάζεται στο γκροτέσκο.

Α/Μ. Ιταλία, Αργεντινή. 2013. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Διαιτητής

L' Arbitro
2
  • Κωμωδία
  • 2013
  • Διάρκεια: 96 '
  • Πάολο Τζούκα

Ενώ η διαμάχη μεταξύ δυο ποδοσφαιρικών ομάδων της τρίτης κατηγορίας Σαρδηνίας κορυφώνεται, ο καλύτερος παίχτης της μιας εξ αυτών ξανασυναντά την παιδική του αγαπημένη και ένας φιλόδοξος διαιτητής είναι έτοιμος να σφυρίξει κατ’ εντολή για να βρεθεί στο μεγάλο τελικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.