Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Ψ

2

Αλήθειες ζωής, πλούτος ψυχής και συγκίνηση σε μια απλή και ευπρόσωπη, καθαρά ενημερωτική ταινία τεκμηρίωσης.

Ψ

Αλήθειες ζωής, πλούτος ψυχής και συγκίνηση σε μια απλή και ευπρόσωπη, καθαρά ενημερωτική ταινία τεκμηρίωσης.

Ψ - εικόνα 1

Έμπειρη ντοκιμαντερίστρια («Καιρός για Ήρωες», «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν»), η Καλλιόπη Λεγάκη αναζητά στο «Ψ» την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα του σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά τα πρώτα βήματά της στη χώρα μας. Όχι μέσα από ντοκουμέντα ή επιστημονική έρευνα, αλλά από τη βιωματική εμπειρία των ίδιων των «ηρώων» της. Δίνει λοιπόν τον λόγο σε εφτά ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι έχουν πλέον αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης (το Κέντρο Ημέρας «Φράνκο Μπαζάλια» στο Μαρούσι και το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη).

Άνθρωποι που γράφουν ποίηση, ζωγραφίζουν, θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι ή… κομμωτές μιλούν χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους. Έτσι, ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας, καθώς εκείνοι, απέριττα και άμεσα, εξομολογούνται αλήθειες ζωής και αποκαλύπτουν πλούτο ψυχής, ενισχύοντας την άποψη πως τις περισσότερες φορές αυτό που αναγνωρίζεται ως τρέλα δεν είναι παρά η μη κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου. Θέση την οποία υπερασπίζεται αποτελεσματικά αυτή η απλή και ευπρόσωπη, καθαρά ενημερωτική ταινία τεκμηρίωσης.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 67΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψ

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 67 '
  • Καλλιόπη Λεγάκη

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα μέσα από εξομολογήσεις ασθενών που έχουν αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Χαμένη Κόρη

Υποψήφιο για τρία Όσκαρ (σεναρίου και γυναικείων ερμηνειών) ψυχολογικό δράμα που αντιμετωπίζει με θαρραλέα ειλικρίνεια τις σχέσεις της σύγχρονης γυναίκας με τη μητρότητα, την κοινωνική ανεξαρτησία και τη σεξουαλικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
30/06/2022

Μαϊσάμπελ

Αληθινή ιστορία, με 14 υποψηφιότητες για βραβεία Γκόγια, η οποία προσπαθεί να δει με κατανόηση μια διχασμένη βόρεια Ισπανία, προκρίνοντας έναν ψύχραιμο, συμφιλιωτικό λόγο.

Τρία Πατώματα

Χωρίς ίχνος χιούμορ, ο Νάνι Μορέτι συγκινεί και προβληματίζει, διασκευάζοντας ένα λογοτεχνικό μπεστ σέλερ, αλλά νιώθει απλώς ο τέλειος διεκπεραιωτής ενός μοντέρνου αστικού μελοδράματος.

Blow-Up

Ο πιο μοντέρνος, ευρηματικός, σέξι, cool και πολυεπίπεδος κινηματογραφικός στοχασμός πάνω στο σύγχρονο lifestyle και την αδιέξοδη σχέση του με την αλήθεια που το περιβάλλει. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες και σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας.

Τζο ο Λεμονάδας

Απολαυστική παρωδία –στο παλαβό πνεύμα των 60s– των χολιγουντιανών γουέστερν, αλλά και συνολικά της καπιταλιστικής λογικής, ενσωματωμένης στους κλασικούς αφηγηματικούς κώδικες.

Ουπς! 2 Ο Νώε Ξαναέφυγε…

Οι κατακλυσμιαίες περιπέτειες φρουφρούληδων και γραπινών συνεχίζονται με κεκτημένη ταχύτητα, επιμένοντας σε ανήλικα μηνύματα περί μισαλλοδοξίας, συμφιλίωσης και κοινωνικής συνεργασίας.

Ο "Elvis" ήταν το τέλειο αφεντικό του ελληνικού box office

Χωρίς να εντυπωσιάσει εισπρακτικά, η βιογραφία του "βασιλιά του ροκ" έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια του τετραημέρου, ξεπερνώντας έναν απολαυστικό Χαβιέρ Μπαρδέμ κι έναν τρομακτικό Ίθαν Χοκ.