Ψ

2

Αλήθειες ζωής, πλούτος ψυχής και συγκίνηση σε μια απλή και ευπρόσωπη, καθαρά ενημερωτική ταινία τεκμηρίωσης.

Ψ

Αλήθειες ζωής, πλούτος ψυχής και συγκίνηση σε μια απλή και ευπρόσωπη, καθαρά ενημερωτική ταινία τεκμηρίωσης.

Ψ - εικόνα 1

Έμπειρη ντοκιμαντερίστρια («Καιρός για Ήρωες», «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν»), η Καλλιόπη Λεγάκη αναζητά στο «Ψ» την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα του σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά τα πρώτα βήματά της στη χώρα μας. Όχι μέσα από ντοκουμέντα ή επιστημονική έρευνα, αλλά από τη βιωματική εμπειρία των ίδιων των «ηρώων» της. Δίνει λοιπόν τον λόγο σε εφτά ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι έχουν πλέον αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης (το Κέντρο Ημέρας «Φράνκο Μπαζάλια» στο Μαρούσι και το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη).

Άνθρωποι που γράφουν ποίηση, ζωγραφίζουν, θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι ή… κομμωτές μιλούν χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους. Έτσι, ένας άλλος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας, καθώς εκείνοι, απέριττα και άμεσα, εξομολογούνται αλήθειες ζωής και αποκαλύπτουν πλούτο ψυχής, ενισχύοντας την άποψη πως τις περισσότερες φορές αυτό που αναγνωρίζεται ως τρέλα δεν είναι παρά η μη κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου. Θέση την οποία υπερασπίζεται αποτελεσματικά αυτή η απλή και ευπρόσωπη, καθαρά ενημερωτική ταινία τεκμηρίωσης.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 67΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψ

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 67 '
  • Καλλιόπη Λεγάκη

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα μέσα από εξομολογήσεις ασθενών που έχουν αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/08/2022

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.

Παγκόσμια πρεμιέρα του "The Kingdom" χωρίς τον Λαρς φον Τρίερ;

Ο Δανός σκηνοθέτης που έχει συνδέσει συνειδητά το όνομά του με ταινίες που προβοκάρουν, διαγνώστηκε με νόσο Πάρκινσον, είδηση που φουντώνει τα σενάρια πιθανής απουσίας του από την παγκόσμια πρεμιέρα του "The Kingdom" τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

"Triangle of Sadness": To trailer της απολαυστικής κωμωδίας του Ρούμπεν Εστλουντ

Μια πρώτη ιδέα για τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία το "Τρίγωνο της Θλίψης" του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Εστλουντ, μάς δίνει το επίσημο trailer λίγο πριν εμφανιστεί στις μαρκίζες τον Οκτώβριο.