Δίπλα στη Θάλασσα

2

Καρτποσταλικό δράμα σχέσεων με ξεθυμασμένο γαλλικό άρωμα.

Δίπλα στη Θάλασσα

Καρτποσταλικό δράμα σχέσεων με ξεθυμασμένο γαλλικό άρωμα.

Δίπλα στη Θάλασσα - εικόνα 1

Σε κάποια στιγμή της ταινίας, όταν ο Μπραντ Πιτ παρηγορεί την Αντζελίνα Τζολί λέγοντάς της πως είναι καλή γυναίκα, εκείνη του απαντά δυσφορώντας: «Χριστέ μου, έχω γίνει λοιπόν τόσο βαρετή;». Η αλήθεια είναι πως αυτό ισχύει για την κάποτε ταλαντούχα ηθοποιό, που στα 25 της χρόνια είχε ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ και τρεις Χρυσές Σφαίρες, και για την κατοπινή σούπερ σταρ, που μπορούσε να υποδυθεί την ίδια στιγμή εξίσου πειστικά την άτρωτη δολοφόνο («Wanted») και την τραγική μητέρα («Η Ανταλλαγή»). Η Αντζελίνα Τζολί Πιτ, όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει μόνο στο «Maleficent», κυνηγώντας με φιλόδοξο πάθος μια καριέρα σκηνοθέτιδος. Κι αν το μελοδραματικό «In the Land of Blood and Honey», του οποίου υπέγραψε και το σενάριο, δεν της βγήκε όπως ήθελε, ο ηρωικός «Αλύγιστος» κέρδισε τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες και 116 εκατομμύρια από τα αμερικανικά ταμεία.

Δίπλα στη Θάλασσα - εικόνα 2

Με την ίδια καρτποσταλική, προσεγμένη ως καλλιτεχνική διεύθυνση, μα άψυχη κινηματογραφική ματιά, αφήνει τώρα –ως σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός και πρωταγωνίστρια– τα πεδία των μαχών για ένα γραφικό, απομονωμένο γαλλικό ψαροχώρι, όπου το καλοκαίρι του 1973 ένας Αμερικανός συγγραφέας και η σύζυγός του, πρώην χορεύτρια, καταλύουν για διακοπές. Η άφιξη ενός νιόπαντρου ζευγαριού στο διπλανό δωμάτιο του ξενοδοχείου τους θα φέρει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του δικού τους γάμου, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο μετα-αντονιονικό ευρωπαϊκό σινεμά των 70s, όπως εκείνο προσέγγιζε την κρίση των σύγχρονών του ερωτικών σχέσεων.

Η Τζολί τού προσθέτει ολίγη από Χέμινγουεϊ, μερικές εξώφθαλμες σεναριακές ευκολίες (η υπερμεγέθης τρύπα στον τοίχο με θέα στους ερωτευμένους γειτόνους), όπως και όλα τα arty κλισέ ενός γαλλικού δράματος σχέσεων – από Σερζ Γκενσμπούρ, σιωπηλά δάκρυα και αργή πλοκή μέχρι αντανακλάσεις, πολλαπλά είδωλα, αισθησιασμό και φιλοσοφική διάθεση. Πολύ λογικά το στιλ περισσεύει και η δραματική ουσία υπολείπεται, ενώ το αφηγηματικό σασπένς (γιατί η Βανέσα είναι τόσο θλιμμένη;) απαντιέται με τον πλέον πεζό κι ανέμπνευστο τρόπο.

ΗΠΑ, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Δίπλα στη Θάλασσα

By the Sea
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 122 '
  • Αντζελίνα Τζολί

Το καλοκαίρι του 1973 ένας Αμερικανός συγγραφέας και η σύζυγός του, πρώην χορεύτρια, κάνουν διακοπές σε ένα απομονωμένο γαλλικό ψαροχώρι. Η άφιξη ενός νιόπαντρου ζευγαριού στο διπλανό δωμάτιο του ξενοδοχείου τους θα φέρει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του δικού τους γάμου και θα τους αναγκάσει να πάρουν οδυνηρές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Γιώργος Λάνθιμος, το Super Bowl 2026 και μια εταιρεία ντελίβερι;

Back to the roots θα έλεγε κάποιος, αφού ο Έλληνας σκηνοθέτης αφήνει για λίγο τη μεγάλη οθόνη, προκειμένου να γυρίσει ένα τηλεοπτικό σποτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/01/2026

"Οβολός": Το "α" επισκέφθηκε τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Χαραλάμπους

Μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές της νέας ταινίας για τους πολύπλευρους ήρωές τους, την Ελλάδα των Μνημονίων και τη δύναμη του χρήματος.

Συναρπαστικά πλάνα και Τράβις Σκοτ στο νέο, επικό, τρέιλερ της "Οδύσσειας" του Κρίστοφερ Νόλαν

Η άλωση της Τροίας και ο γνωστός ράπερ να συμπληρώνει το πασίγνωστο καστ παρελαύνουν στο σποτ της ταινίας, που αναμένεται τον φετινό Ιούλιο.

Τελικά ξαναγέμισαν οι αίθουσες;

Πόσο sold-out είναι οι ταινίες στα σινεμά και οι παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας;

Σινεμά και Ψυχανάλυση: Ο "Δεσμώτης του Ιλίγγου" στον Δαναό

Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στην ύβρη και τον εξιδανικευμένο έρωτα. Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ στο μικροσκόπιο της Νέας Λακανικής Σχολής.

Εσύ αντέχεις να δεις το "Άμνετ" χωρίς να πλαντάξεις στο κλάμα;

Χαμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα social media με τη νέα ταινία της Chloé Zhao, καθώς φαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να την παρακολουθήσει συγκρατώντας τα δάκρυά του.

Ελληνικό box office: Έσπασε το φράγμα των 700.000 εισιτηρίων ο "Καποδίστριας"

Για ακόμα μια εβδομάδα το βιογραφικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή παρέμεινε στην εισπρακτική κορυφή, υψηλότερα από το δυναμικό άνοιγμα του υποψήφιου για οκτώ Όσκαρ "Άμνετ".