Μαργκερίτ

2,5

Η Κατρίν Φρο («Το Κορίτσι που Γύριζε τις Σελίδες», «Υψηλή Μαγειρική») είναι απολαυστική σε μια κομψή, αστεία, αλλά και άνιση σάτιρα της μπουρζουά ματαιοδοξίας.

Μαργκερίτ

Η Κατρίν Φρο («Το Κορίτσι που Γύριζε τις Σελίδες», «Υψηλή Μαγειρική») είναι απολαυστική σε μια κομψή, αστεία, αλλά και άνιση σάτιρα της μπουρζουά ματαιοδοξίας.

Μαργκερίτ - εικόνα 1

Η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς ήταν μια Νεοϋορκέζα κληρονόμος που στα τέλη της δεκαετίας του 1910, στα 40 της χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με το λυρικό τραγούδι και έγινε διάσημη για τις απόλυτα παράφωνες ερμηνείες της, οι οποίες τη μετέτρεψαν σε ακούσιο κωμικό θέαμα. Ίσως τη μετατρέψουν και στο χαρακτήρα που θα χαρίσει στη Μέριλ Στριπ το τέταρτο Όσκαρ της, καθώς ο Στίβεν Φρίαρς έχει ήδη ολοκληρώσει το βιογραφικό «Florence Foster Jenkins», το οποίο θα δούμε το 2016, με την Αμερικανίδα σταρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το «Μαργκερίτ» είναι κι αυτό εμπνευσμένο, αλλά πολύ πιο ελεύθερα, από την αστεία και ταυτόχρονα θλιβερή ιστορία της Τζένκινς, η οποία εδώ μετατρέπεται σε βαρόνη Μαργκερίτ Ντιμόν.

Μια παθιασμένη με την όπερα αριστοκράτισσα, που στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920 διασκεδάζει περιστασιακά και εντελώς φάλτσα τους πλούσιους φίλους της. Κανείς δεν τολμά να της πει την αλήθεια, ένας «ανατρεπτικών» όσο και υστερόβουλων προθέσεων δημοσιογράφος όμως γράφει έναν απροκάλυπτο ύμνο για τα ερμηνευτικά προσόντα της. Έτσι, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του συζύγου της, εκείνη αποφασίζει να δώσει ρεσιτάλ μπροστά σε αληθινό ακροατήριο, προσλαμβάνοντας έναν έμπειρο τενόρο για να την προετοιμάσει.

Μαργκερίτ - εικόνα 2

Στην έκτη του ταινία, αλλά πρώτη που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, ο Ξαβιέ Τζιανολί («Une Aventure», «Quand j’Etais Chanteur») αντιμετωπίζει την ηρωίδα του σαν έναν άλλο Εντ Γουντ, μια κωμικοτραγική περίπτωση εντελώς παθιασμένου και άλλο τόσο ατάλαντου καλλιτέχνη. Περιγράφει το μεγαλοαστικό περίγυρό της με επιτυχημένο σαρκασμό, μα κρατάει για εκείνη πραγματικά συναισθήματα κατανόησης και συμπόνιας, αναδεικνύοντάς τη –με τη βοήθεια της απολαυστικότατης Κατρίν Φρο («Το Κορίτσι που Γύριζε τις Σελίδες», «Υψηλή Μαγειρική»)– σε έναν ευάλωτο, αφελή, ρομαντικό και εντέλει εξαιρετικά ενδιαφέροντα κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Μοιάζει όμως να μην μπορεί να τον εντάξει μέσα σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα πλοκή, εγκαταλείποντας από τη μέση και μετά την κομψή σάτιρα της μπουρζουά ματαιοδοξίας και εστιάζοντας σε μια άνευρη και μάλλον ρηχή ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαργκερίτ

Marguerite
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 127 '
  • Ξαβιέ Τζιανολί

Στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920 η Μαργκερίτ Ντιμόν είναι μια παθιασμένη με το λυρικό τραγούδι βαρόνη, η οποία, εντελώς παράφωνα, διασκεδάζει περιστασιακά τους πλούσιους φίλους της. Κανείς δεν τολμά να της πει την αλήθεια, μέχρι που εκείνη αποφασίζει να δώσει ρεσιτάλ μπροστά σε αληθινό ακροατήριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.