Ανίερη Συμμαχία

2,5

Καλοστημένη, αλλά ανολοκλήρωτη κινηματογραφικά αληθινή ιστορία και ένας αγνώριστος και φορμαρισμένος Τζόνι Ντεπ.

Ανίερη Συμμαχία

Ο Γουάιτι Μπόλτζερ, αδελφός ενός ευυπόληπτου γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, είναι ένας γκάνγκστερ που αποφασίζει να συνεργαστεί με το FBI κερδίζοντας μυστική ασυλία για τις πράξεις του, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος στη Βοστόνη κατά τη δεκαετία του ’80. «Καλά Παιδιά», «Οδηγός Διαπλοκής» και μια καλοστημένη, αλλά ανολοκλήρωτη κινηματογραφικά αληθινή ιστορία. Με έναν αγνώριστο και φορμαρισμένο Τζόνι Ντεπ.

Ανίερη Συμμαχία - εικόνα 1

Τόσο το «Οδηγός Διαπλοκής» όσο και το πρωτότυπο «American Hustle» (αμερικανική κομπίνα), ο τίτλος της προπέρσινης ταινίας του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, θα ταίριαζε γάντι στην καινούργια γκανγκστερική περιπέτεια του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart», «Σκουριασμένη Πόλη»), βασισμένη κι αυτή σε αληθινή ιστορία της ίδιας περιόδου. Πρόκειται για τη δεκαετία του ’70, εκείνη του τέλους του πολέμου στο Βιετνάμ και του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, όταν οι πολιτικοκοινωνικές αλλαγές ανακάτωναν την τράπουλα της εξουσίας και έφερναν εσωτερικά αμερικανικά συμφέροντα, όχι όλα νόμιμα φυσικά, σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Επρόκειτο στην ουσία για μια περίπλοκη δομική αλλαγή ενός πανίσχυρου συστήματος, το οποίο έβλεπε τον Τύπο, το οργανωμένο έγκλημα, τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία να αναδιανέμουν το χώρο επιρροής τους. Στο παρασκήνιο αυτής της διαδικασίας, μαφία και FBI είχαν πολλά τόσο για να μοιραστούν όσο και για να χωρίσουν. Μια από τις πάμπολλες διαπλεκόμενες ιστορίες εκείνης της εποχής αφορά τον Τζέιμς «Γουάιτι» Μπόλτζερ, τον αδελφό του Μπίλι και τον Τζον Κόνολι, τρεις σχεδόν συνομήλικους, οι οποίοι μεγάλωσαν μαζί σε μια φτωχογειτονιά της Βοστόνης.

Χρόνια αργότερα ο πρώτος κάνει καριέρα ως γκάνγκστερ, ο δεύτερος είναι ευυπόληπτος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και ο τρίτος δουλεύει ως πράκτορας του FBI, στο οποίο προτείνει μια ριψοκίνδυνη ιδέα: να χρησιμοποιήσουν τον Γουάιτι ως πληροφοριοδότη, υποσχόμενος παράλληλα πως μπορεί να τον ελέγξει ο ίδιος, ώστε η υπηρεσία να αποκτήσει εσωτερική πρόσβαση στις κινήσεις της ιταλικής μαφίας που ελέγχει την πόλη. Μόνο που ο Μπόλτζερ βλέπει στη μυστική αυτή συμφωνία μια ευκαιρία να δράσει ανεξέλεγκτος και, φυσικά, την εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Ανίερη Συμμαχία - εικόνα 2

Έχοντας στο νου του τα «Καλά Παιδιά» του Σκορσέζε (από τη σκηνογραφία και τη χρήση της βίας ως το «τραγουδιστό» μοντάζ), ο Σκοτ Κούπερ περιγράφει διεξοδικά μια από τις σκοτεινές μεθόδους που ακόμα και τώρα χρησιμοποιεί η Αμερική για να τα βάλει με τον εαυτό της. Διεξοδικά; Όχι ακριβώς, καθώς, ενώ εκείνος υιοθετεί μια καθαρή σκηνοθετική ματιά, με ρυθμό, ατμόσφαιρα και σωστή αίσθηση ρεαλισμού, κρατά στα χέρια του ένα σενάριο με πολλές, αλλά σχεδόν όλες ανολοκλήρωτες ιδέες.

Οι βαθιές σχέσεις πολιτικής και εγκλήματος, ο ρόλος της οικογένειας, ο γκανγκστερικός κώδικας τιμής, η γοητεία της εξουσίας, κυρίως όμως ο περίπλοκος χαρακτήρας του αδίστακτου Γουάιτι είναι θέματα που ο πρωτοεμφανιζόμενος σεναρίστας Μαρκ Μάλουκ και ο πολύς Τζεζ Μπάτεργουορθ («Στα Όρια του Αύριο», «Spectre») ακουμπούν, αλλά μόνο για να τα χαϊδέψουν. Έτσι, παρ’ όλη τη σημαντική βοήθεια από έναν μεταμορφωμένο εμφανισιακά και σε μεγάλη ερμηνευτική φόρμα Τζόνι Ντεπ, το μυστήριο Μπόλτζερ παραμένει τελικά κινηματογραφικά άλυτο.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανίερη Συμμαχία

Black Mass
2,5
  • Γκανγκστερική
  • 2015
  • Διάρκεια: 122 '
  • Σκοτ Κούπερ

Ο Γουάιτι Μπόλτζερ, αδελφός ενός ευυπόληπτου γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, είναι ένας γκάνγκστερ που αποφασίζει να συνεργαστεί με το FBI κερδίζοντας μυστική ασυλία για τις πράξεις του, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος στη Βοστόνη κατά τη δεκαετία του ’80.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.