Μάνα

2

Μια διαφορετική, συγκινητική και διδακτική, αλλά τηλεοπτικής λογικής ιστορία γυναικείας χειραφέτησης.

Μάνα

Το 1962 τέσσερα κορίτσια κατόρθωσαν, ύστερα από απανωτές προσπάθειες, να φύγουν από το σπίτι τους και να κλειστούν σε μοναστήρι. Μισό αιώνα αργότερα, φροντίζουν εγκαταλειμμένα και κακοποιημένα παιδιά μέσω του Λύρειου Παιδικού Χωριού, χωρίς κρατική ή εκκλησιαστική υποστήριξη. Μια διαφορετική, συγκινητική και διδακτική, αλλά τηλεοπτικής λογικής ιστορία γυναικείας χειραφέτησης.

Μάνα - εικόνα 1

Η «Μάνα» αφορά μια διαφορετική, συγκινητική και διδακτική, αλλά τηλεοπτικής λογικής ιστορία γυναικείας χειραφέτησης, σκηνοθετημένη απλά και ευαίσθητα από τη Βάλερι Κοντάκος του «Who’s on First?» (2006). Η ιστορία ξεκινά το 1962, όταν τέσσερα νεαρά κορίτσια κατορθώνουν, έπειτα από απανωτές προσπάθειες, να φύγουν από το σπίτι τους και να κλειστούν σε μοναστήρι.

Μισό αιώνα αργότερα, φροντίζουν εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά μέσω του Λύρειου Παιδικού Χωριού στον Νέο Βουτζά, χωρίς κρατική ή εκκλησιαστική υποστήριξη. Αφοσιωμένες στο έργο τους και αφοπλιστικές μπροστά στην κάμερα, οι –τρεις πλέον– πρωταγωνίστριες δίνουν ένα διαφορετικό, βαθιά κοινωνικό ορισμό της μητρότητας, τον οποίο η ταινία αναδεικνύει γλαφυρά και εμπεριστατωμένα. Θα χρειαζόμασταν όμως περισσότερα στοιχεία για τη διαδρομή τους ως το σήμερα ή την ψυχολογική ερμηνεία των αλτρουιστικών πράξεών τους, που φαντάζει επιφανειακή.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 68΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάνα

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 68 '
  • Βάλερι Κοντάκος

Το 1962 τέσσερα κορίτσια κατόρθωσαν, ύστερα από απανωτές προσπάθειες, να φύγουν από το σπίτι τους και να κλειστούν σε μοναστήρι. Μισό αιώνα αργότερα, φροντίζουν εγκαταλειμμένα και κακοποιημένα παιδιά μέσω του Λύρειου Παιδικού Χωριού, χωρίς κρατική ή εκκλησιαστική υποστήριξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.

Αυτά είναι τα πρώτα φαβορί για τα 95α βραβεία Όσκαρ

Καθώς ξεκινά η λεγόμενη "εποχή των βραβείων", ρίχνουμε μια ματιά στις ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Το έγκριτο αμερικανικό σάιτ επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

Το τρέιλερ του "Cocaine Bear" είναι ακριβώς όσο ακραίο νομίζετε

Μια κραυγαλέα αληθινή ιστορία εμπνέει τη μάλλον πιο "καμένη" ταινία του 2023.

Τα βραβεία του 35ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρουσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, η μακροβιότερη κινηματογραφική διοργάνωση της Αθήνας μοίρασε τις δάφνες της.