Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι

2

Επιφανειακή προσέγγιση μιας αντιφατικής ιδιοφυΐας και μιας συναρπαστικά πολυδιάστατης ιστορίας.

Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι

Αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι, ο ταλαντούχος, αλλά ψυχολογικά ασταθής Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ εμπλέκεται σε μια πολιτική και μιντιακή διαμάχη που ξεπερνά τα όρια της σκακιέρας και δοκιμάζει τις οριακές αντοχές του. Επιφανειακή προσέγγιση μιας αντιφατικής ιδιοφυΐας και μιας συναρπαστικά πολυδιάστατης ιστορίας.

Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι - εικόνα 1

Για πολλούς ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ έγινε pop icon όχι μόνο για το ιδιοφυές παίξιμό του, την ιδιόρρυθμη, λατρεμένη από τα media προσωπικότητά του, αλλά κυρίως για τη West vs East νίκη του το 1972 στο Ρέικιαβικ επί του παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι, με την οποία τελείωσε έτσι η αδιαφιλονίκητη 25ετής σοβιετική κυριαρχία στο άθλημα. Ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του και ο αμερικανικός θρίαμβος προσέλαβε ποικίλες δια­στάσεις, οι οποίες ιντριγκάρουν και ταυτόχρονα βραχυκυκλώνουν αυτό το βιογραφο-ψυχολογικό δράμα, το οποίο περιορίζεται στην επιφανειακή προσέγγιση μιας αντιφατικής μεγαλοφυΐας και μιας συναρπαστικά πολυδιάστατης ιστορίας.

Η πολιτική παράμετρος θίγεται, αλλά δεν αναλύεται, οι αντισημιτικές απόψεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις του Φίσερ αντιμετωπίζονται ως ιδιορρυθμίες και το βάρος πέφτει στο τίμημα της ιδιοφυΐας και «στο πιόνι» που πρέπει να θυσιαστεί ώστε αυτή να μεγαλουργήσει. Ο ακαδημαϊκός Εντ Ζούικ («Ο Τελευταίος Σαμουράι», «Ματωμένο Διαμάντι») διεκπεραιώνει επαγγελματικά την απρόσωπη σεναριακή προσαρμογή, ενώ Μαγκουάιρ και Σράιμπερ προσπαθούν φιλότιμα να κάνουν την ερμηνευτική δια­φορά.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι

Pawn Sacrifice
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 115 '
  • Έντουαρντ Ζούικ

Αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι, ο ταλαντούχος, αλλά ψυχολογικά ασταθής Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ εμπλέκεται σε μια πολιτική και μιντιακή διαμάχη που ξεπερνά τα όρια της σκακιέρας και δοκιμάζει τις οριακές αντοχές του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

11ο Film Factory: Δωρεάν masterclasses από τους Έλληνες κινηματογραφιστές

Ανακαλύψτε τους συμμετέχοντες της δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
09/12/2022

Καταθέστε την ταινία σας για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης περιμένει τις δημιουργίες σας.

Από το θέατρο σκιών στο σινεμά: Πώς ο Καραγκιόζης έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων

Η παραγωγός του "Καραγκιόζης the Movie" Αναστασία Μάνου μιλά στο "α" για την κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του διάσημου ήρωα.

National Board of Review: Το "Top Gun: Maverick" είναι η καλύτερη ταινία του 2022

Κριτικοί, κινηματογραφιστές και ακαδημαϊκοί ανέδειξαν το νέο περιπετειώδες σίκουελ ως την πλέον σπουδαιότερη της χρονιάς βάζοντας την πρώτη "φωτιά" στα προσεχή οσκαρικά φαβορί.

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.