Bikes VS Cars

2,5

Απλό στη σύλληψη και τις ιδέες του οικολογικό ντοκιμαντέρ με κινηματογραφική ματιά.

Bikes VS Cars

Από το Σάο Πάολο ως το Λος Άντζελες και την Μπογκοτά, ακτιβιστές ανά τον κόσμο προσπαθούν να επιβάλουν την κουλτούρα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο. Απλό στη σύλληψη και τις ιδέες του οικολογικό ντοκιμαντέρ με κινηματογραφική ματιά.

Bikes VS Cars - εικόνα 1

Ο τίτλος υπόσχεται μια μονομαχία, αλλά η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι από τους «ουδέτερους» (αν υπάρχουν αυτοί…) σε τούτη τη διαμάχη θα έπιαναν κάμερα για να τη μετατρέψουν σε ταινία. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτού του σουηδικού ντοκιμαντέρ είναι, φυσικά, το ποδήλατο, το οποίο διεκδικεί το χώρο που του αναλογεί στις σύγχρονες μητροπόλεις. Μια φοιτήτρια από το Σάο Πάολο και ένας 40άρης εργαζόμενος από το Λος Άντζελες μας περιγράφουν την ασφυκτική έως επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα πραγματικότητα όσων προσπαθούν να κινηθούν μακριά από την αυτοκινητική κουλτούρα, ενώ στοιχεία για τη δράση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών αποκαλύπτουν τα οικονομικά συμφέροντα που συνοδεύουν τη διαρκώς αυξανόμενη ασφαλτοποίηση κάθε γωνιάς πρασίνου.

Η κάμερα ταξιδεύει ως την τριτοκοσμική πραγματικότητα της Μπογκοτά και τη βερολινέζικη ευταξία, ανακαλύπτοντας μια απρόσμενα διαφορετική οπτική όταν φτάνει στο Τορόντο, όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, και στην Κοπεγχάγη, όπου οι πολυάριθμοι ποδηλάτες κάνουν τη ζωή ενός ταξιτζή κόλαση! Καλομονταρισμένο, το πληροφοριακό υλικό διατηρεί μια κινηματογραφική οπτική, καταλήγει όμως σε προφανείς, οικολογικά ορθές απόψεις, οι οποίες απλώς ενισχύουν την ενημερωτική ευαισθητοποίηση.

Σουηδία. 2015. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: CINEDOC.

Περισσότερες πληροφορίες

Bikes VS Cars

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 90 '
  • Φρέντρικ Γκέρτεν

Από το Σάο Πάολο ως το Λος Άντζελες και την Μπογκοτά, ακτιβιστές ανά τον κόσμο προσπαθούν να επιβάλουν την κουλτούρα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
30/01/2026

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.