Μήπως Είσαι ο Τύπος μου;

2,5

Κλισέ, μα σπιρτόζα και τελικά λιγότερο ανάλαφρη απ’ όσο υπόσχεται το περιτύλιγμά της κομεντί, με μια απολαυστική, υποψήφια για Σεζάρ Εμιλί Ντεκέν («Ροζέτα»).

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου;

Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια. Πόσο μακριά όμως μπορεί να πάει η σχέση τους όταν εκείνος της μιλάει για τον Καντ κι εκείνη του μαθαίνει να ξεφαντώνει με καραόκε; Κλισέ, μα σπιρτόζα και τελικά λιγότερο ανάλαφρη απ’ όσο υπόσχεται το περιτύλιγμά της κομεντί, με μια απολαυστική, υποψήφια για Σεζάρ Εμιλί Ντεκέν («Ροζέτα»).

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου; - εικόνα 1

Το στόρι δεν υπόσχεται την παραμικρή πρωτοτυπία: Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται, παρά τη θέλησή του, σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Με το νου του στην όσο το δυνατόν αμεσότερη επιστροφή του στην πρωτεύουσα, γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια.

Πόσο μακριά μπορεί να πάει η σχέση τους όταν εκείνος της μιλάει για τον Καντ, τον Προυστ και τον Ντοστογέφσκι κι εκείνη τον πηγαίνει σε ταινίες της Τζένιφερ Άνιστον και του μαθαίνει να ξεφαντώνει με καραόκε; Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Χόλιγουντ θα χειριζόταν την αταίριαστη αυτή συμβίωση με μεγαλύτερη χοντροκοπιά, η αλήθεια είναι πως ο πρώην ηθοποιός και νυν σκηνοθέτης Λουκά Μπελβό («38 Μάρτυρες») δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα κλισέ μιας απόλυτα σχηματικής rom com ιστορίας. Λίγη περισσότερη ειρωνεία σίγουρα θα βοηθούσε, η μεταμορφωμένη Εμιλί Ντεκέν («Ροζέτα», «Πέρα Από τη Λογική»), όμως, απογειώνει το ρόλο της λαϊκής Τζενιφέρ σε ένα κωμικό, όσο και τρυφερό ερμηνευτικό ρεσιτάλ, το οποίο της χάρισε μια υποψηφιότητα για Σεζάρ.

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου; - εικόνα 2

Ισοπεδώνοντας τον θεατρικό και υποτονικό Λοΐκ Κορμπερί, ο οποίος έρχεται από την Κομεντί Φρανσέζ, παίρνει πάνω της την ταινία με πικάντικη χάρη, πειστική ακόμα κι όταν, στο δεύτερο μέρος, ο Μπελβό στρίβει την πυξίδα προς το ψυχολογικό δράμα. Η στροφή μοιά­ζει απότομη, ελαφρώς «σκηνοθετημένη», δίνει όμως στην ταινία ένα ουσιαστικότερο βάθος, λιγάκι σασπένς και μια καινούργια προοπτική πάνω στο ρομαντικό ταμπού της έλξης των ετερωνύμων. Αν λοιπόν η φιλοσοφία του Καντ μπορεί να συναντήσει την καθημερινότητα με απροσδόκητα απλό, απρόοπτο τρόπο, ο έρωτας παραμένει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ανίκητος στη μάχη;

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μήπως Είσαι ο Τύπος μου;

Pas Son Genre
2,5
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 111 '
  • Λουκά Μπελβό

Ένας Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας διορίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την Τζενιφέρ, μια αισιόδοξη απέναντι στη ζωή κομμώτρια. Πόσο μακριά όμως μπορεί να πάει η σχέση τους όταν εκείνος της μιλάει για τον Καντ κι εκείνη του μαθαίνει να ξεφαντώνει με καραόκε;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.