Το Αρνάκι

3,5

Σαρκαστικό, αιχμηρό και ανάλαφρο κοινωνικό δράμα, το οποίο συνδυάζει εύστοχα ηθογραφικά στοιχεία και διακριτικό χιούμορ.

Το Αρνάκι

Στα βάθη της Ανατολίας, μια οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει την τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της. Η παράδοση απαιτεί να σερβιριστεί αρνί για όλους τους καλεσμένους, το κόστος όμως είναι δυσβάσταχτο. Σαρκαστικό, αιχμηρό και ανάλαφρο κοινωνικό δράμα, το οποίο συνδυάζει εύστοχα ηθογραφικά στοιχεία και διακριτικό χιούμορ.

Το Αρνάκι - εικόνα 1

Πίσω από τους Τσεϊλάν και Καπλάνογλου, το σύγχρονο τούρκικο σινεμά συνεχίζει να παράγει σκηνοθέτες με καθαρό κινηματογραφικό βλέμμα και φρέσκες ιδέες. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο 54χρονος Κωνσταντινουπολίτης Κουτλού Αταμάν, με θητεία στο ντοκιμαντέρ και καταξιωμένος ως εικαστικός καλλιτέχνης, ο οποίος για την τέταρτη ταινία του μας ταξιδεύει σε ένα ορεινό χωριό της Ανατολίας. Εκεί, μια οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει την τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της. Η παράδοση απαιτεί να σερβιριστεί αρνί για όλους τους καλεσμένους, το κόστος όμως είναι δυσβάσταχτο.

Κι ενώ η μάνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να περισώσει την οικογενειακή τιμή, ο πατέρας αδιαφορεί και ο μικρός έχει πειστεί πως, αν δεν βρεθεί το σφάγιο, θα πάρει αυτός τη θέση του. Σαρκαστικό, αιχμηρό, μα ανάλαφρο δράμα, το «Αρνάκι» δεν στέκεται σε απλές, ντοκιμαντερίστικου ρεαλισμού ηθογραφικές παρατηρήσεις. Περιγράφει ένα χώρο, τοποθετεί μέσα του τους ανθρώπους, φέρνει σε αντιπαράθεση τις επιθυμίες τους με τις κοινωνικές επιταγές και μέσα από ένα διαχρονικό μύθο (της θυσίας του Αβραάμ) αποκαλύπτει με χιούμορ και σασπένς (!) αθέατες όψεις της τούρκικης καθημερινότητας.

Τουρκία. 2014. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αρνάκι

Kuzu / The Lamb
3,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 87 '
  • Κουτλού Αταμάν

Στα βάθη της Ανατολίας, μια οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει την τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της. Η παράδοση απαιτεί να σερβιριστεί αρνί για όλους τους καλεσμένους, το κόστος όμως είναι δυσβάσταχτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κάποια Μίλησε

Δημοσιογραφικό δράμα οσκαρικής κοπής που, στην παράδοση των "Spotlight" και "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου", υπηρετεί με διηγηματική απλότητα τα γεγονότα μιας αληθινής ιστορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/12/2022

Δεν Είσαι η Μητέρα μου

Ρεαλισμός και φαντασία συνδιαλέγονται με υπόγεια ένταση, καθώς φολκλορικοί μύθοι και ψυχολογικές διαταραχές μετατρέπουν μια ιστορία ενηλικίωσης σε ατμοσφαιρικό, αλλά βραχυκυκλωμένο στην κορύφωσή του θρίλερ τρόμου.

Η Μεγάλη Ρήξη

Ένα ζευγάρι και μια χώρα κομμένοι στα δυο. Μια εύκολη πολιτικοινωνική αλληγορία (υποψήφια για έξι Σεζάρ) που διασώζεται χάρη στο χιούμορ και τις απολαυστικές ερμηνείες.

Λάιλ, ο Φίλος μου ο Κροκόδειλος

Οι οσκαρικοί συνθέτες του "La La Land" και ο πληθωρικός Χαβιέρ Μπαρδέμ κάνουν ότι μπορούν για να ζωηρέψουν τραγουδιστικά και ερμηνευτικά, αντίστοιχα, ένα κωμικό μιούζικαλ για δεκάχρονα.

Μέρες του ‘36

Ο Αγγελόπουλος βρίσκει το προσωπικό αφηγηματικό ύφος του (πλάνα – σεκάνς, πλαστικές εικόνες, απουσία πρωταγωνιστικών χαρακτήρων, αποστασιοποίηση, σχέση Ιστορίας και ατόμου), το οποίο θα "απογειώσει" στον επερχόμενο "Θίασο".

Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων

Αντιρατσιστική πολεμική περιπέτεια χωρίς κορώνες αλλά ούτε και κινηματογραφικές πρωτοτυπίες, γυρισμένη με τη b-movie χολιγουντιανή συνταγή του παλιού καλού καιρού.

Poker Face: Ο Τζογαδόρος

Δραματικό θρίλερ με… κρίση κινηματογραφικής ταυτότητας, καθώς ξεκινάει σαν υπαρξιακό δράμα, εξελίσσεται με μυστήριο και σασπένς, για να κορυφωθεί σαν αδέξιο heist movie.