Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες

1,5

Αρχικά ενδιαφέρον, εντελώς προβλέψιμο και προχειρογραμμένο στη συνέχεια σίκουελ ακόμη μιας μετα-αποκαλυπτικής φαντασίας βασισμένης σε νεανικό μπεστ σέλερ.

Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες

Έχοντας δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο, ο Τόμας και οι σύντροφοί του διαπιστώνουν με τρόμο πως οι σωτήρες τους είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που μοιάζουν. Δραπετεύουν ξανά, στην αφιλόξενη Πύρινη Γη αυτήν τη φορά, κυνηγημένοι από τις δυνάμεις του Τμήματος Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD). Αρχικά ενδιαφέρον, εντελώς προβλέψιμο και προχειρογραμμένο στη συνέχεια σίκουελ ακόμη μιας μετα-αποκαλυπτικής φαντασίας βασισμένης σε νεανικό μπεστ σέλερ.

Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες - εικόνα 1

Στα χνάρια των «The Hunger Games» και «Η Τριλογία της Απόκλισης», η κινηματογραφική μεταφορά του –τρίτομου, φυσικά– μπεστ σέλερ του Τζέιμς Ντάσνερ «Ο λαβύρινθος» περιγράφει και αυτή με τα μελανότερα χρώματα ένα μελλοντολογικό, μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου μια παρέα νεαρών επαναστατών είναι η μοναδική ελπίδα για την ανατροπή του κυρίαρχου καταπιεστικού καθεστώτος και το ξημέρωμα ενός καλύτερου και δικαιότερου αύριο.
Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα και σε ένα κλίμα πειστικού μυστηρίου που αντανακλούσε γλαφυρά τη γενική αίσθηση της σύγχρονης αβεβαιότητας, η πρώτη ταινία της σειράς έκανε τη δουλειά της ως mainstream αλληγορική φαντασία, οδηγώντας μας στις «Πύρινες Δοκιμασίες» («Καμένη γη» στην έντυπη έκδοση) και στην αποκάλυψη της εκτός Λαβυρίνθου πραγματικότητας. Αυτή παραμένει εξίσου απειλητική, καθώς ο Τόμας και οι σύντροφοί του διαπιστώνουν με τρόμο πως οι σωτήρες τους είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που μοιάζουν. Δραπετεύουν λοιπόν από το φυλάκιο-πειραματικό εργαστήριο που τους έχουν μεταφέρει στην αφιλόξενη Πύρινη Γη, ενώ οι δυνάμεις του Τμήματος Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD) βρίσκονται στο κατόπι τους.

Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες - εικόνα 2

Αν και απλοϊκό στο στήσιμό του, το κλειστοφοβικό πρώτο μέρος διατηρεί μια ένταση κι ένα νεύρο που σταδιακά εξασθενίζουν, μια και η ολιγομελής παρέα περιφέρεται, εξασθενημένη και αυτή, στο ερημικό άγνωστο. Τα εφέ της πλήρως κατεστραμμένης μεγαλούπολης είναι εντυπωσιακά, οι συναντήσεις με μια σειρά γλαφυρών χαρακτήρων όμως αποδεικνύονται χαμηλού ενδιαφέροντος, η πλοκή δεν βγάζει από το μανίκι της ούτε μία έκπληξη της προκοπής και η τελική σύγκρουση είναι­ –σεναριακά και θεαματικά– σχεδόν απογοητευτική. Η υπόσχεση για βίαιη εκδίκηση στο επόμενο σίκουελ­ δεν διορθώνει και πολύ τα πράγματα...

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες

Maze Runner: The Scortch Trials
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 131 '
  • Γουές Μπολ

Έχοντας δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο, ο Τόμας και οι σύντροφοί του διαπιστώνουν με τρόμο πως οι σωτήρες τους είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που μοιάζουν. Δραπετεύουν ξανά, στην αφιλόξενη Πύρινη Γη αυτήν τη φορά, κυνηγημένοι από τις δυνάμεις του Τμήματος Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
16/04/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.