Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες

1,5

Αρχικά ενδιαφέρον, εντελώς προβλέψιμο και προχειρογραμμένο στη συνέχεια σίκουελ ακόμη μιας μετα-αποκαλυπτικής φαντασίας βασισμένης σε νεανικό μπεστ σέλερ.

Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες

Έχοντας δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο, ο Τόμας και οι σύντροφοί του διαπιστώνουν με τρόμο πως οι σωτήρες τους είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που μοιάζουν. Δραπετεύουν ξανά, στην αφιλόξενη Πύρινη Γη αυτήν τη φορά, κυνηγημένοι από τις δυνάμεις του Τμήματος Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD). Αρχικά ενδιαφέρον, εντελώς προβλέψιμο και προχειρογραμμένο στη συνέχεια σίκουελ ακόμη μιας μετα-αποκαλυπτικής φαντασίας βασισμένης σε νεανικό μπεστ σέλερ.

Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες - εικόνα 1

Στα χνάρια των «The Hunger Games» και «Η Τριλογία της Απόκλισης», η κινηματογραφική μεταφορά του –τρίτομου, φυσικά– μπεστ σέλερ του Τζέιμς Ντάσνερ «Ο λαβύρινθος» περιγράφει και αυτή με τα μελανότερα χρώματα ένα μελλοντολογικό, μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου μια παρέα νεαρών επαναστατών είναι η μοναδική ελπίδα για την ανατροπή του κυρίαρχου καταπιεστικού καθεστώτος και το ξημέρωμα ενός καλύτερου και δικαιότερου αύριο.
Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα και σε ένα κλίμα πειστικού μυστηρίου που αντανακλούσε γλαφυρά τη γενική αίσθηση της σύγχρονης αβεβαιότητας, η πρώτη ταινία της σειράς έκανε τη δουλειά της ως mainstream αλληγορική φαντασία, οδηγώντας μας στις «Πύρινες Δοκιμασίες» («Καμένη γη» στην έντυπη έκδοση) και στην αποκάλυψη της εκτός Λαβυρίνθου πραγματικότητας. Αυτή παραμένει εξίσου απειλητική, καθώς ο Τόμας και οι σύντροφοί του διαπιστώνουν με τρόμο πως οι σωτήρες τους είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που μοιάζουν. Δραπετεύουν λοιπόν από το φυλάκιο-πειραματικό εργαστήριο που τους έχουν μεταφέρει στην αφιλόξενη Πύρινη Γη, ενώ οι δυνάμεις του Τμήματος Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD) βρίσκονται στο κατόπι τους.

Ο Λαβύρινθος. Πύρινες Δοκιμασίες - εικόνα 2

Αν και απλοϊκό στο στήσιμό του, το κλειστοφοβικό πρώτο μέρος διατηρεί μια ένταση κι ένα νεύρο που σταδιακά εξασθενίζουν, μια και η ολιγομελής παρέα περιφέρεται, εξασθενημένη και αυτή, στο ερημικό άγνωστο. Τα εφέ της πλήρως κατεστραμμένης μεγαλούπολης είναι εντυπωσιακά, οι συναντήσεις με μια σειρά γλαφυρών χαρακτήρων όμως αποδεικνύονται χαμηλού ενδιαφέροντος, η πλοκή δεν βγάζει από το μανίκι της ούτε μία έκπληξη της προκοπής και η τελική σύγκρουση είναι­ –σεναριακά και θεαματικά– σχεδόν απογοητευτική. Η υπόσχεση για βίαιη εκδίκηση στο επόμενο σίκουελ­ δεν διορθώνει και πολύ τα πράγματα...

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες

Maze Runner: The Scortch Trials
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 131 '
  • Γουές Μπολ

Έχοντας δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο, ο Τόμας και οι σύντροφοί του διαπιστώνουν με τρόμο πως οι σωτήρες τους είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που μοιάζουν. Δραπετεύουν ξανά, στην αφιλόξενη Πύρινη Γη αυτήν τη φορά, κυνηγημένοι από τις δυνάμεις του Τμήματος Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Κατρίν Κορσινί και το στοίχημα της κοινωνικής κωμωδίας

Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα της "Μεγάλης Ρήξης", η οποία έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των περσινών Καννών, μιλάει για την προσπάθειά της να συνδυάσει πολιτικές αναφορές και κωμωδία καταστάσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/12/2022

Zoe Kravitz, a Catwoman we love

Υπέροχη ηθοποιός, υπέροχο πλάσμα.

Οι ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το Aids

Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV σήμερα κι αυτά είναι τα φιλμ που "νίκησαν" τη μάστιγα του αιώνα.

Ο νέος Τζέιμς Μποντ ίσως είναι ηθοποιός της Marvel

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος ηθοποιός έχει ήδη περάσει από δοκιμαστικό.

Η Νύχτα της 12ης

Κινηματογραφικά ορθογραφημένο και σεναριακά στιβαρό αστυνομικό θρίλερ. Ένα "Zodiac" αλά γαλλικά, το οποίο περιγράφει διεισδυτικά τις απωθημένα βίαιες, πατριαρχικές δομές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

Κάποια Μίλησε

Δημοσιογραφικό δράμα οσκαρικής κοπής που, στην παράδοση των "Spotlight" και "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου", υπηρετεί με διηγηματική απλότητα τα γεγονότα μιας αληθινής ιστορίας.

Δεν Είσαι η Μητέρα μου

Ρεαλισμός και φαντασία συνδιαλέγονται με υπόγεια ένταση, καθώς φολκλορικοί μύθοι και ψυχολογικές διαταραχές μετατρέπουν μια ιστορία ενηλικίωσης σε ατμοσφαιρικό, αλλά βραχυκυκλωμένο στην κορύφωσή του θρίλερ τρόμου.