Polk

2,5

Πρωτότυπη, τολμηρή και εικαστικά ενδιαφέρουσα, αλλά άκρως εγκεφαλική προσέγγιση της σχέσης «εσωτερικής» και ιστορικής πραγματικότητας από ένα αναμφίβολα ταλαντούχο ελληνικό σκηνοθετικό δίδυμο.

Polk

Θεσσαλονίκη, 1948. Γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο, ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ συνειδητοποιεί πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις του ξεκινά… Πρωτότυπη, τολμηρή και εικαστικά ενδιαφέρουσα, αλλά άκρως εγκεφαλική προσέγγιση της σχέσης «εσωτερικής» και ιστορικής πραγματικότητας από ένα αναμφίβολα ταλαντούχο ελληνικό σκηνοθετικό δίδυμο.

Polk - εικόνα 1

Πρώτο (ακίνητο) πλάνο: ένα δεκάλεπτο ηλιοβασίλεμα με φόντο τις εγκαταστάσεις ενός γιγάντιου λιμανιού­. Κεντρικό μοτίβο της ταινίας: στη Θεσσαλονίκη του 1948 ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ γευματίζει σε ένα εστιατόριο συνειδητοποιώντας πως είναι ήδη δολοφονημένος. Μακριά από κάθε ντοκιμαντερίστικη, τηλεοπτικής λογικής «πιστή» ή μυθοπλαστικά ελεύθερη μα ιστορικά ακριβή αναπαράσταση, αυτός ο «Polk» είναι μια τολμηρή κινηματογραφική ματιά πάνω στην πολύκροτη υπόθεση, την οποία αξιοποιεί ως απλή αφορμή.

Το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο των νεαρών Νικολόπουλου - Νικολούζου χρησιμοποιεί μια εικαστικά εξεζητημένη και αφηγηματικά πειραματική (συχνά συναρπαστική και άλλοτε επαναλαμβανόμενη) φόρμα για να στοχαστεί πάνω στο πέρασμα του χρόνου και στο πώς αυτό επηρεάζει τις ιδέες μας (πολιτικές και φιλοσοφικές), τη σχέση μας με το παρελθόν (τη «μικρή» και «μεγάλη» Ιστορία), την αίσθηση του (συλλογικού) πραγματικού και του (προσωπικού) φανταστικού. Όχι πάντα ξεκάθαρα και με έναν υπέρ το δέον εγκεφαλικό τρόπο, αλλά με σκηνοθετικό θάρρος και άποψη πάνω στην Ιστορία και την αναπαράστασή της. Μια απόλυτα σινεφίλ, διαφορετική και αναζωογονητική κινηματογραφική πρόταση, η οποία βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 72΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Polk

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 72 '
  • Νίκος Νικολόπουλος

Θεσσαλονίκη, 1948. Γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο, ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ συνειδητοποιεί πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις του ξεκινά…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 22/01

Ένα βραβευμένο δράμα από την Κλόι Ζάο, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Κρις Πρατ και όλα όσα έρχονται στις μαρκίζες των σινεμά αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
18/01/2026

Το "α" βρίσκεται στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Στην τελετή, που λαμβάνει χώρα σήμερα, θα βραβευτούν οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές της περσινής χρονιάς.

Ταινίες των 80s και 90s που βλέπουμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα

Ντέιβιντ Λιντς, Γκλεν Κλόουζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι stars σε επιλογές από τις αγαπημένες μας δεκαετίες βλέπουμε στους κινηματογράφους από 15-22/1.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Τζος Σάφντι, Ράντου Ζούντε και όλες οι καινούριες κυκλοφορίες που παίζουν στις αίθουσες από Πέμπτη 15/1.

Η "Uchronia" του Φιλ Ιερόπουλου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale

Πρόκειται για τη μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στον θεσμό, ενώ αντλεί την έμπνευση από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ "Μια εποχή στην κόλαση".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλα όσα έγιναν στην VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών'

Το Esquire Greece και η Feelgood Entertainment διοργάνωσαν την VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' στις πολυτελείς αίθουσες Velvet & Sunset lounge του Athinaion Experience.