Polk

2,5

Πρωτότυπη, τολμηρή και εικαστικά ενδιαφέρουσα, αλλά άκρως εγκεφαλική προσέγγιση της σχέσης «εσωτερικής» και ιστορικής πραγματικότητας από ένα αναμφίβολα ταλαντούχο ελληνικό σκηνοθετικό δίδυμο.

Polk

Θεσσαλονίκη, 1948. Γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο, ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ συνειδητοποιεί πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις του ξεκινά… Πρωτότυπη, τολμηρή και εικαστικά ενδιαφέρουσα, αλλά άκρως εγκεφαλική προσέγγιση της σχέσης «εσωτερικής» και ιστορικής πραγματικότητας από ένα αναμφίβολα ταλαντούχο ελληνικό σκηνοθετικό δίδυμο.

Polk - εικόνα 1

Πρώτο (ακίνητο) πλάνο: ένα δεκάλεπτο ηλιοβασίλεμα με φόντο τις εγκαταστάσεις ενός γιγάντιου λιμανιού­. Κεντρικό μοτίβο της ταινίας: στη Θεσσαλονίκη του 1948 ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ γευματίζει σε ένα εστιατόριο συνειδητοποιώντας πως είναι ήδη δολοφονημένος. Μακριά από κάθε ντοκιμαντερίστικη, τηλεοπτικής λογικής «πιστή» ή μυθοπλαστικά ελεύθερη μα ιστορικά ακριβή αναπαράσταση, αυτός ο «Polk» είναι μια τολμηρή κινηματογραφική ματιά πάνω στην πολύκροτη υπόθεση, την οποία αξιοποιεί ως απλή αφορμή.

Το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο των νεαρών Νικολόπουλου - Νικολούζου χρησιμοποιεί μια εικαστικά εξεζητημένη και αφηγηματικά πειραματική (συχνά συναρπαστική και άλλοτε επαναλαμβανόμενη) φόρμα για να στοχαστεί πάνω στο πέρασμα του χρόνου και στο πώς αυτό επηρεάζει τις ιδέες μας (πολιτικές και φιλοσοφικές), τη σχέση μας με το παρελθόν (τη «μικρή» και «μεγάλη» Ιστορία), την αίσθηση του (συλλογικού) πραγματικού και του (προσωπικού) φανταστικού. Όχι πάντα ξεκάθαρα και με έναν υπέρ το δέον εγκεφαλικό τρόπο, αλλά με σκηνοθετικό θάρρος και άποψη πάνω στην Ιστορία και την αναπαράστασή της. Μια απόλυτα σινεφίλ, διαφορετική και αναζωογονητική κινηματογραφική πρόταση, η οποία βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 72΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Polk

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 72 '
  • Νίκος Νικολόπουλος

Θεσσαλονίκη, 1948. Γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο, ο Αμερικανός ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ συνειδητοποιεί πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις του ξεκινά…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ας περιμένουν οι γυναίκες" (και) με live μουσική απόψε στην Τεχνόπολη

Το καλτ φιλμ του Σταύρου Τσιώλη θα προβληθεί με όλα τα τραγούδια του ερμηνευμένα επί σκηνής από την Babis Batmanidis Co(m)pany.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2025

Ο Τζιμ Τζάρμους έκανε ανατροπή και απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία

Σχεδόν από το πουθενά ο Αμερικανός σκηνοθέτης θριάμβευσε στη Μόστρα με το "Father Mother Sister Brother".

Ταινίες με κλοπές που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ληστείες, προδοσίες και ακραίες παρεξηγήσεις που παίζουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων αυτές τις μέρες.

Φεστιβάλ Βενετίας: Φαβορί και αουτσάιντερ

Οι προβλέψεις της τελευταίας στιγμής για τα βραβεία λένε πως "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ" δεν έχει αντίπαλο, το "No Other Choice" του Παρκ Τσαν-γουκ κοιτάζει ψηλά και ο Λάνθιμος δύσκολα θα φύγει από το Λίντο με άδεια χέρια.

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.