Μαθήματα Οδήγησης

2

Οι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες έχουν πολλά να μάθουν ο ένας από τον άλλον, σε μια πέραν του δέοντος γλυκερή και ανώδυνη νεοϋορκέζικη δραμεντί.

Μαθήματα Οδήγησης

Οι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες έχουν πολλά να μάθουν ο ένας από τον άλλον, σε μια πέραν του δέοντος γλυκερή και ανώδυνη νεοϋορκέζικη δραμεντί.

Μαθήματα Οδήγησης - εικόνα 1

Η Καταλανή δημιουργός Ιζαμπέλ Κοϊξέ βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε δημιουργική καμπή. Μετά τα πρώτα αγγλόφωνα διεισδυτικά της δράματα «Ζωή Χωρίς Εμένα» (2003) και «Μυστική Ζωή των Λέξεων» (2005), με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Σάρα Πόλεϊ, η Ευρωπαία σκηνοθέτις δείχνει να έχει χάσει τον κινηματογραφικό της προσανατολισμό και παρουσιάζει είτε επίπεδες, γλυκανάλατες αφηγήσεις («Ελεγεία Ενός Έρωτα») είτε ιλουστρασιόν θρίλερ της σειράς, όπως ο «Χάρτης των Ήχων του Τόκιο» και το «Another Me». Τώρα δοκιμάζει κάτι διαφορετικό, σκηνοθετώντας μια γλυκόπικρη δραμεντί που αφηγείται μια νεοϋορκέζικη ιστορία δύο εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων.

Από τη μία η μεσήλικη Γουέντι, μια διακεκριμένη κριτικός βιβλίου που μαθαίνει ότι ο άντρας της την παρατάει για μια νεότερη γυναίκα, και από την άλλη ο Νταρβάν, ένας Ινδός ταξιτζής και δάσκαλος οδήγησης που φορά το χαρακτηριστικό τουρμπάνι των σιχ, διατηρώντας έτσι με πείσμα την πολιτισμική του ταυτότητα μέσα στο μητροπολιτικό χάος της Νέας Υόρκης. Όταν η Γουέντι πρέπει να μάθει να οδηγεί για να βλέπει την κόρη της στο μακρινό Βερμόντ, ο προσηνής Ασιά­της αναλαμβάνει το δύσκολο εκπαιδευτικό έργο...

Μαθήματα Οδήγησης - εικόνα 2

Η κριτικός δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να ξεβολευτεί και να πολεμήσει τις ανασφάλειες που την κυριεύουν εδώ και χρόνια, ωστόσο η ιδιαίτερη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο ανθρώπους με το διαφορετικό ταξικό, κοινωνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο θα τους δώσει νέα ερεθίσματα και προοπτικές για να βρουν το δρόμο τους μέσα στο ταραχώδες μεσήλικο κόσμο όπου ζουν. Το πρόβλημα είναι ότι η βωβή υπαρξιακή τρικυμία που τους βασανίζει ουδέποτε αποκτά αφηγηματική τόλμη κι αιχμές.

Η αμερικανική δραμεντί­ δεν αποφασίζει να ξεστρατίσει από την ακίνδυνη και γλυκερή κινηματογραφική της φόρμα: από τον εύκολο συμβολισμό των μαθημάτων οδήγησης (η μεσήλικη που πρέπει να αλλάξει ρότα στη ζωή της), τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές, την ερωτική σχέση που αναπτύσσεται αναπόφευκτα ανάμεσα στη μαθήτρια και στον δάσκαλο, τα προβλήματα της συζυγικής ζωής, την πνιγερή μοναχικότητα που αποπνέει ο δυτικός κόσμος και το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι τις πολιτικές αναφορές και τις κακοφορμισμένες πληγές που έχει αφήσει πίσω της η παιδική ηλικία στους ήρωες, το σενάριο αντιμετωπίζει με μια ανώδυνη ελαφρότητα όποιο θέμα αποφασίζει να ανοίξει, ενώ η Κοϊξέ δεν ξεπερνά ποτέ τον πήχη της σκηνοθετικής διεκπεραίωσης.

Σε αντίθεση με την επιτηδευμένη πραότητα και την οριενταλική υπερβολή του Μπεν Κίνγκ­σλεϊ, η Πατρίσια Κλάρκσον είναι αυτή που (προσ)γειώνει τον πρωταγωνιστικό της χαρακτήρα, προσφέροντάς του –όσο μπορεί– ψυχή, ανθρωπιά κι ερμηνευτικό βάρος. Μόνο που αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό...

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα Οδήγησης

Learning to Drive
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ιζαμπέλ Κοϊξέ

Όταν η πρόσφατα χωρισμένη κριτικός βιβλίου Γουέντι αποφασίζει να μάθει να οδηγεί για να βλέπει την κόρη της στο μακρινό Βερμόντ, ένας προσηνής σιχ δάσκαλος οδήγησης αναλαμβάνει το δύσκολο εκπαιδευτικό έργο. Όμως η μεσήλικη Νεοϋορκέζα δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να πολεμήσει τις ανασφάλειες που την κυριεύουν εδώ και χρόνια…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.