Όσο Είμαστε Νέοι

3,5

Μια επιτυχημένη γουντιαλενική κωμωδία του σκηνοθέτη του «Frances Ha» πάνω στο πέρασμα του χρόνου, την αλλαγή των αξιών και το τίμημα της επιτυχίας.

Όσο Είμαστε Νέοι

Ο Τζος και η Κορνίλια γνωρίζουν ένα νεαρότερό τους ζευγάρι, το οποίο τους γοητεύει με τον ανέμελο και αντισυμβατικό τρόπο ζωής του. Προσπαθώντας να τον ακολουθήσουν, θα αναθεωρήσουν τη μεταξύ τους σχέση σε μια επιτυχημένη γουντιαλενική κωμωδία του σκηνοθέτη του «Frances Ha» πάνω στο πέρασμα του χρόνου, την αλλαγή των αξιών και το τίμημα της επιτυχίας.

Όσο Είμαστε Νέοι - εικόνα 1

Ξ εκινώντας την καριέρα του με τη μετα-κολεγιακή­ δραμεντί «Kicking and Screaming» του 1995, ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα­ δείγματα του νέου αμερικανικού σινεμά εκείνης της περιόδου, ο 46χρονος πλέον Νόα Μπάουμπαχ καθιερώθηκε με μια σειρά χαμηλότονων κομεντί και δραμάτων –από τους υποψήφιους για Όσκαρ σεναρίου «Δεσμούς Διαζυγίου» μέχρι τα «Δεν Σκέφτομαι, Άρα Υπάρχω» και «Frances Ha»– ως ένας από τους σημαντικότερους indie σύγχρονους δημιουργούς οι οποίοι επιμένουν να μένουν μακριά από τους χολιγουντιανούς πειρασμούς (και περιορισμούς).

Πιστός σε απλές και ως ένα σημείο αυτοβιογραφικές ιστορίες, κυρίως δυσλειτουργικών διανοουμένων ή καλλιτεχνών, αντλεί την κινηματογραφική του δύναμη πρωτίστως από τα περίτεχνα, γεμάτα φρέσκες ιδέες σενάριά του. Εκτός από όλα τα δικά του, άλλωστε, έχει συνυπογράψει κι εκείνα των «Υδάτινες Ιστορίες» και «Ο Απίθανος Κύριος Φοξ» για τον φίλο του Γουές Άντερσον.

Όσο Είμαστε Νέοι - εικόνα 2

Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που το γουντιαλενικής κοπής σενάριο­ του «Όσο Είμαστε Νέοι» στηρίζει­ γερά ακόμη μία τολμηρή μελέτη­ χαρακτήρων που επιχειρεί ο Μπάουμπαχ, φέρνοντας σε συγχρωτισμό/αντιπαράθεση δύο παντρεμένα ζευγάρια. Το ένα είναι αυτό του 44χρονου σκηνοθέτη Τζος, που εδώ και μία δεκαετία προσπαθεί να ολοκληρώσει μια πολύωρη ταινία τεκμηρίωσης, και της κατά περίσταση παραγωγού, κόρης ενός διά­σημου ντοκιμαντερίστα Κορνίλια. Όταν ο πρώτος γνωρίζει τον φιλόδοξο νεαρό σκηνοθέτη Τζέιμι και τη νεαρότερη σύζυγό του Ντάρμπι, γοητεύεται από τον ανέμελο και αντισυμβατικό τρόπο ζωής τους και αρχίζουν με την Κορνίλια να τον ακολουθούν.

Οι δύο άντρες δεν θα αργήσουν να συνεργαστούν επαγγελ­ματικά, ο πεθερός του Τζος θα μπλεχτεί αναπόφευκτα στα σχέδιά τους κι, ενώ οι αληθινές προθέσεις του καθενός αρχίσουν να φανερώνονται, οι Τζος και Κορνίλια θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις αξίες τους και τη μεταξύ τους σχέση. Οι παρατηρήσεις του Μπάουμπαχ πάνω στο ίδιο το σινεμά και στους ανθρώπους του είναι κοφτερές, βαθιά ειρωνικές και απόλυτα εύστοχες.

Η ταινία του όμως προχωρά πολύ βαθύτερα, χρησιμοποιώντας τον κόσμο της 7ης τέχνης ως αφορμή για να αναρωτηθεί πάνω στην καλλιτεχνική έμπνευση και μέθοδο, στο τίμημα της επιτυχίας (μαζί με το φόβο τού να το καταβάλεις) και στο πώς το πέρασμα του χρόνου μεταβάλλει την αισθητική, ηθική και φιλοσοφική στάση μας απέναντι στη ζωή – στο κόστος της ενηλικίωσης με άλλα λόγια, που μπορεί να είναι αβάσταχτο ή λυτρωτικό, συμπέρασμα στο οποίο οι ήρωες του φιλμ καταλήγουν, αφού έχουν ξεγυμνωθεί από όλα τα άλλοθί τους με ένα διασκεδαστικά γλυκόπικρο και συγκινητικά αφοπλιστικό τρόπο. Και με μια κινηματογραφική μέθοδο στην κομψή παράδοση του Πρέστον Στάρτζες, του Μάικ Νίκολς και, φυσικά, του Γούντι Άλεν.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ­ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Όσο Είμαστε Νέοι

While We're Young
3,5
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Νόα Μπάουμπακ

Ο Τζος και η Κορνίλια γνωρίζουν ένα νεαρότερό τους παντρεμένο ζευγάρι, το οποίο τους γοητεύει με τον ανέμελο και αντισυμβατικό τρόπο ζωής του. Προσπαθώντας να τον ακολουθήσουν, θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις ιδέες τους και τη μεταξύ τους σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.