Yogananda: Το Ταξίδι της Αφύπνισης

2

Η ζωή και η φιλοσοφία του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (1893-1952), του Ινδού γκουρού ο οποίος πρώτος διέδωσε το διαλογισμό και την Κρίγια Γιόγκα στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο μέσα από ένα αγιογραφικό new age ντοκιμαντέρ.

Yogananda: Το Ταξίδι της Αφύπνισης

Η ζωή και η φιλοσοφία του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (1893-1952), του Ινδού γκουρού ο οποίος πρώτος διέδωσε το διαλογισμό και την Κρίγια Γιόγκα στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο μέσα από ένα αγιογραφικό new age ντοκιμαντέρ.

Yogananda: Το Ταξίδι της Αφύπνισης - εικόνα 1

Μπορεί για τους αμύητους στις εσωτερικές φιλοσοφίες το όνομα του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα­ (1893-1952) να μη λέει πολλά, για τους –Αμερικανούς κυρίως– γνώστες και οπαδούς των new age θεωριών όμως αγγίζει τα όρια του μύθου. Πρόκειται για έναν Ινδό γκουρού, ο οποίος το 1920 άφησε την πατρίδα του για τις ΗΠΑ, απ’ όπου πρώτος διέδωσε το διαλογισμό και την κρίγια γιόγκα στον δυτικό κόσμο.
Στις τρεις δεκαετίες που δίδαξε επί αμερικανικού εδάφους προσέλκυσε πλήθος πιστών και ίδρυσε δεκάδες εκκλησίες, ενώ τα δημοσιευμένα το 1946 απομνημονεύματά του «Αυτοβιογραφία ενός γιόγκι» μεταφράστηκαν σε 34 γλώσσες. Ήταν ένα από τα αγαπημένα βιβλία του ιδρυτή­ της Apple Στιβ Τζομπς και του Beatle Τζορτζ Χάρισον, ο οποίος μιλάει γι’ αυτό στο ντοκιμαντέρ (από αρχειακό υλικό). Και αυτοί είναι δύο από τους πολλούς διάσημους οπαδούς του Ινδού φιλοσόφου.

Yogananda: Το Ταξίδι της Αφύπνισης - εικόνα 2

Η ταινία των Πάολα ντι Φλόριο­ (υποψήφια για Όσκαρ με το «Speaking in Strings» το 1999) και Λάιζα Λίμαν είναι ένα κινηματογραφικά straight, αγιογραφικό χρονικό, το οποίο προωθεί χωρίς να κριτικάρει τις ιδέες της κρίγια γιόγκα και της αυτο-πραγμάτωσης. Ακούμε τον ίδιο τον Γιο­γκανάντα να διαβάζει από την αυτοβιογραφία του, βλέπουμε­ δραματοποιημένες σκηνές από τη νεανική του ζωή, φωτογραφικό υλικό από την αμερικανική περίοδό του και ακούμε μοναχούς, πανεπιστημιακούς, εσωτεριστές και ακολούθους του να εξυμνούν το χαρακτήρα και το έργο του.

Το ενδιαφέρον θα περιοριζόταν, λοιπόν, στους ανίδεους περί διαλογισμού, κοσμικής ενέργειας κι «επιστήμης της ψυχής και του πνεύματος» και στη γνωριμία τους με τις ιδέες ενός εμβληματικού γκουρού, αν το ίδιο το ντοκιμαντέρ δεν έθιγε άθελά του μερικές πολύ σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της σχέσης προπολεμικής Αμερικής εξωτικών εικόνων (ιδέες και θεωρίες), θεαματικοποίησης –όλα αρχίζουν από το Λος Άντζελες– κι εκδυτικισμού των ανατολικών φιλοσοφιών, new age μόδας και ιστορικών συγκυριών (η ανησυχία που συνοδεύει το τέλος των ιδεολογιών από τον Μεσοπόλεμο μέχρι και μετά την πτώση του τείχους εποχή).

Έγχρ.-Α/Μ. ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Yogananda: Το Ταξίδι της Αφύπνισης

Awake: The Life of Yogananda
2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 87 '
  • Πάολα ντι Φλόριο

Η ζωή και η φιλοσοφία του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (1893-1952), του Ινδού γκουρού ο οποίος πρώτος διέδωσε το διαλογισμό και την κρίγια γιόγκα στις ΗΠΑ και ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.