Πυγμαλίων

3,5

Όσκαρ σεναρίου για την κομψή μεταφορά του διάσημου θεατρικού του Μπέρναρντ Σο.

Πυγμαλίων

Ένας σνομπ καθηγητής φωνητικής βάζει στοίχημα πως μπορεί να μεταμορφώσει μια λαϊκή κοπέλα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να καταλάβει την ταπεινή της καταγωγή. Όσκαρ σεναρίου για την κομψή μεταφορά του διάσημου θεατρικού του Μπέρναρντ Σο.

Πυγμαλίων - εικόνα 1

Ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει Νόμπελ (λογοτεχνίας) και Όσκαρ (δια­σκευασμένου σεναρίου), ο Ιρλανδός Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, έχει δει πολλά θεατρικά του να μεταφέρονται στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, με τον ίδιο να υπογράφει μόλις τρεις διασκευές. Ο εμβληματικός «Πυγμαλίων» (1938) ήταν η πρώτη από αυτές κι εκείνη που του χάρισε το Όσκαρ, χειρονομία την οποία όμως ο ίδιος δεν εκτίμησε στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά το Χόλιγουντ δια­σκεύασε αργότερα σε κορυφαίο μιούζικαλ («Ωραία μου Κυρία») το δια­σημότερο θεατρικό του, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1913, προσαρμόζοντας στη σύγχρονη εποχή τον αρχαιοελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα, του γλύπτη που ερωτεύτηκε το δικό του άγαλμα της Γαλάτειας. Στο έργο αλλά και στο σενάριο το ρόλο του παίρνει ο σνομπ καθηγητής φωνητικής Χένρι Χίγκινς, ο οποίος βάζει στοίχημα όπως μπορεί να μεταμορφώσει την Ελάιζα Ντουλίτλ, μια δυναμική λαϊκή γυναίκα, σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να καταλάβει την ταπεινή της καταγωγή.

Κομεντί καταστάσεων πάνω στις σχέσεις των δυο φύλων με καυστικές παρατηρήσεις για τη θέση της γυναίκας και τις ταξικές προκαταλήψεις, το ατακαδόρικο έργο του Σο μεταφέρεται με σπιρτόζικη διάθεση στο πανί από τον ακαδημαϊκά ορθογράφο Άντονι Άσκουιθ και τον πρωταγωνιστή Λέσλι Χάουαρντ, διατηρώντας ατόφιο το κοφτερό βρετανικό φλέγμα του. Διαθέτοντας υποδειγματικό αφηγηματικό τέμπο, ξεφεύγει από τα θεατρικά δεσμά και παραμένει ακόμη και σήμερα διασκεδαστικό χάρη στην κομψή πρόζα του και την παρουσία της χαριτωμένης Γουέντι Χίλερ, η οποία κέρδισε άξια μια οσκαρική υποψηφιότητα, όπως και ο συμπρωταγωνιστής της Λέσλι Χάουαρντ (βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας), αλλά και η ίδια η ταινία, ως μία από τις καλύτερες της χρονιάς.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1938. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Πυγμαλίων

Pygmalion
3,5
  • Δραματική
  • 1938
  • Διάρκεια: 96 '
  • Άντονι Άσκουιθ

Ένας σνομπ καθηγητής φωνητικής βάζει στοίχημα πως μπορεί να μεταμορφώσει μια λαϊκή κοπέλα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να καταλάβει την ταπεινή της καταγωγή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.