Mommy

2,5

Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για μια παθιασμένη, άνιση, θαρραλέα, αλλά και αυτάρεσκα επιτηδευμένη ιστορία ενηλικίωσης.

Mommy

Μια δυναμική χήρα προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της. Μια παράξενη νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία. Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για μια παθιασμένη, άνιση, θαρραλέα, αλλά και αυτάρεσκα επιτηδευμένη ιστορία ενηλικίωσης.

Mommy - εικόνα 1

Με πέντε ταινίες στα 25 του χρόνια, στις περισσότερες μάλιστα από τις οποίες υπογράφει ακόμη και το μοντάζ και την ενδυματολογία, ενώ κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ξαβιέ Ντολάν είναι σίγουρο πως διαθέτει αφενός ταλέντο και αφετέρου μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Αυτοβιογραφικός, ευφυής και ασυγκράτητος­, καταλήγει σχεδόν πάντα σε ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό μείγμα σαρκασμού και συγκίνησης, βαθιάς εξομολόγησης και αυτάρεσκης επίδειξης, το οποίο όσο εύκολα μπορεί να σε παρασύρει άλλο τόσο είναι ικανό να σε εκνευρίσει αφόρητα. Έτσι, μετά το «Λόρενς για Πάντα» και το «Tom a la Ferme», το οποίο δεν προβλήθηκε στη χώρα μας, το παιδί-θαύμα από το Κεμπέκ επιστρέφει με ένα ίδιας κοπής, take it or leave it ερωτικό κινηματογραφικό γράμμα προς τη μητέρα (του), το οποίο απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες, το Σεζάρ ξένης ταινίας κι εννέα βραβεία της Καναδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Mommy - εικόνα 2

Η μητέρα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας κι ενός προβληματικού αγοριού αποτελεί κυρίαρχη φιγούρα στο έργο του Ντολάν, το οποίο ξεκίνησε με το... εύγλωττο «Σκότωσα τη Μητέρα μου» το 2009. Στο «Mommy» συναντάμε την παραλλαγή μιας δυναμικής χήρας που προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της, ο οποίος τη φτάνει διαρκώς στα όριά της. Μια νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία σε ένα τυπικό ντολανικό χρονικό επώδυνης, τρυφερής και παθιασμένης ενηλικίωσης.
Ένα δράμα που αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες λίγο γραφικά, αλλά με γνήσιο ενδιαφέρον, πολλά θέματα­-ταμπού με λυτρωτικό χιούμορ και τον θεατή σαν ένα αφελές πεντάχρονο που θα εκστασιαστεί από τον καταιγισμό των ταχυδακτυλουργικών αφηγηματικών του τρικ, ανάμεσα στα οποία ένας «λοξός» συνδυασμός από πιασάρικα χιτάκια (Λάνα ντελ Ρέι, Oasis, Σελίν Ντιόν, Beck αλλά και Αντρέα Μποτσέλι) κι ένα εντελώς τετράγωνο κάδρο (περίπου το μισό της οθόνης), το οποίο αυξομειώνεται κατά τη συναισθηματική βούληση του πρωταγωνιστή! Είπαμε, take it or leave it…

Καναδάς. 2014. Διάρκεια: 139΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Mommy

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 139 '
  • Ξαβιέ Ντολάν

Μια δυναμική χήρα προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τον υπερκινητικό και συχνά βίαιο 15χρονο γιο της. Μια παράξενη νεοφερμένη γειτόνισσα θα προσφερθεί να βοηθήσει, αλλάζοντας δραστικά την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.