1001 Γραμμάρια

3

Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

1001 Γραμμάρια

Όταν η Μαρίε, υπάλληλος στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών, ταξιδεύει στο Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», μια σειρά γεγονότων την αναγκάζουν να ζυγίσει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο. Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

1001 Γραμμάρια - εικόνα 1

Σε μια εντυπωσιακά γόνιμη σεζόν για το νορβηγικό σινεμά («Με Σειρά Εξαφάνισης», «Δεσποινίς Τζούλια», «Στο Σκοτάδι» αλλά και η σουηδική συμπαραγωγή «Ανωτέρα Βία») έρχεται τώρα να προστεθεί και μια ανάλαφρη δραμεντί ενός βετεράνου Σκανδιναβού δημιουργού, του γνωστού μας από τις «Ιστορίες Κουζίνας», την «Καινούργια Ζωή του Κυρίου Ο’Χόρτεν» αλλά και το αγγλό­φωνο «Factotum» Μπεντ Χάμερ. Κομψός σεναριογράφος, στιλάτος χιουμορίστας και μελετητής των πικάντικων λεπτομερειών της καθημερινότητας, ο 59χρονος Νορβηγός διερωτάται στα «1001 Γραμμάρια» πάνω στο βάρος της ανθρώπινης ζωής, «το βαρύτερο φορτίο της οποίας είναι το να μην κουβαλάει τίποτα μαζί της».
Τη σοφία της παραπάνω ρήσης θα διαπιστώσει η Μαρίε, μια επιστήμονας στη διαδικασία διαζυγίου, η οποία δουλεύει στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών. Ιδανική εκπρόσωπος ενός ζυγισμένου μέχρι γραμμαρίου και μετρημένου μέχρι χιλιοστού κόσμου τον οποίο ο Χάμερ παρατηρεί με «γεωμετρικό» σαρκασμό και χαμηλότονη, μα ξεκαρδιστική ειρωνεία, θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», όπου το νορβηγικό πρωτότυπο του χιλιοστογράμμου (90% πλατίνα και 10% ιρίδιο) θα μετρηθεί για να επιβεβαιωθεί το απόλυτα σωστό βάρος του.

Μια σειρά γεγονότων, που ξεκινούν από την απώλεια και φτάνουν στον έρωτα, θα αναγκάσουν τη Μαρίε να ζυγίσει κι εκείνη εκ νέου τη ζωή της, αυτήν τη φορά με δια­φορετικό τρόπο. Ή μάλλον να τη δει υπό δια­φορετική οπτική, η οποία για τον Μπεντ Χάμερ συνδυάζει τη γαλλική αλά Ζακ Τατί φινέτσα με το σκανδιναβικό αλά Άκι Καουρισμάκι αποστασιοποιημένο χιούμορ. Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

Νορβηγία. 2014. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

1001 Γραμμάρια

1001 Gram
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 93 '
  • Μπεντ Χάμερ

Όταν η Μαρίε, υπάλληλος στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών, ταξιδεύει στο Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», μια σειρά γεγονότων την αναγκάζουν να ζυγίσει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".