Αναρχία

2

Μοντέρνα, αμήχανη και μονοδιάστατη διασκευή του σαιξπηρικού «Κυμβελίνου».

Αναρχία

Μια συμμορία μοτοσικλετιστών εμπόρων ναρκωτικών συγκρούεται με την τοπική διεφθαρμένη αστυνομία τη στιγμή που η κόρη του αρχηγού της πέφτει θύμα μιας ερωτικής παρεξήγησης με ανεξέλεγκτες για όλους συνέπειες. Μοντέρνα, αμήχανη και μονοδιάστατη διασκευή του σαιξπηρικού «Κυμβελίνου».

Αναρχία - εικόνα 1

Έχοντας δοκιμάσει να δια­σκευάσουν Σαίξπηρ με μοντέρνα κινηματογραφική οπτική πριν από 15 χρόνια («Άμλετ 2000»), οι Μάικλ Αλμερέιντα και Ίθαν Χοκ δοκιμάζουν ξανά, διαλέγοντας τώρα ένα από τα «περιθωριακά» και μάλλον δύστροπα έργα του μεγάλου βάρδου, τον «Κυμβελίνο» του 1610. Γραμμένο πριν από το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και την «Καταιγίδα», αποτελεί ένα από τα τελευταία θεατρικά του κορυφαίου Βρετανού συγγραφέα, που πέθανε το 1616, το οποίο αν κι έχει τη μορφή τραγωδίας θεωρείται πως σχολιάζει «εκ των έσω» και με μάλλον αυτοσαρκαστική διάθεση ολόκληρο το σαιξπηρικό έργο. Επιπλέον, η πλοκή του είναι αφενός χαλαρή και αφετέρου περίπλοκη, στοιχεία τα οποία δυσκολεύουν το συχνό θεατρικό του ανέβασμα, ενώ η τελευταία κινηματογραφική μεταγραφή του χρονολογείται στο μακρινό 1925.
Ο Αλμερέιντα διατηρεί, όπως και στον «Άμλετ» του, σχεδόν αναλλοίωτο το αυθεντικό κείμενο, μεταμορφώνοντας τον βασιλιά Κυμβελίνο σε αρχηγό μιας συμμορίας μοτοσικλετιστών εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι μπαίνουν σε μια αιματηρή αντιπαράθεση με τη διεφθαρμένη αστυνομία (η σαιξπηρική Ρώμη). Η σχέση της κόρης του Κυμβελίνου Ιμογένη με τον Πόστουμο, έναν σκεϊτμπόρντερ συμμορίτη, θα ξεκινήσει μια σειρά από τραγικές παρεξηγήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τις δολοπλοκίες της βασίλισσας και την προσπάθεια του δόλιου Ιάκιμου να αποπλανήσει την ερωτευμένη Ιμογένη.

Αναρχία - εικόνα 2

Με τα θεάματα της ερωτικής πίστης, της ζήλιας και της ηθικής καθαρότητας να κυριαρχούν (όπως στον «Οθέλλο» και το «Χειμωνιάτικο παραμύθι»), δεμένα με τον μόνιμα παρόντα σαιξπηρικό κύκλο αίματος, ο «Κυμβελίνος» αναρωτιέται μάλλον μεγαλόφωνα πάνω στα ανθρώπινα πάθη, τα οποία ο Αλμερέιντα αντιμετωπίζει με μια διπλά ειρωνική, γι’ αυτό και υπερβολική ιλαρότητα. Ποιητικός, βαθυστόχαστος λόγος και γκανγκστερικό ντεκόρ συγκροτούν ένα πρώτο φιλμικό παράδοξο, το οποίο επιτείνεται από το υπόγειο, μα πάντα παρόν χιούμορ, μια μπερδεμένη ιστορία και πολλές τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά συμπτώσεις. Από ένα σημείο και μετά διαχρονικές αλήθειες φαντάζουν σαν παρεΐστικα αστεία και το αντίστροφο, με τον κακομοίρη τον Σαίξπηρ, όχι στα καλύτερά του, χαμένο κάπου στη μετάφραση.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Αναρχία

Cymbeline
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 98 '
  • Μάικλ Αλμερέιντα

Μια συμμορία μοτοσικλετιστών εμπόρων ναρκωτικών συγκρούεται με την τοπική διεφθαρμένη αστυνομία τη στιγμή που η κόρη του αρχηγού της πέφτει θύμα μιας ερωτικής παρεξήγησης με ανεξέλεγκτες για όλους συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.