Τα Κορίτσια

2,5

 Ρεαλιστική, αν και ανοικονόμητη ιστορία κοινωνικής ενηλικίωσης που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών και ήταν υποψήφια για τέσσερα Σεζάρ.

Τα Κορίτσια

Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, τις ανύπαρκτες σχολικές προοπτικές και τη συμπεριφορά των αγοριών της γειτονιάς της, η 16χρονη Μαριέμ ξεκινά μια καινούργια ζωή μπαίνοντας στην παρέα τριών ανεξάρτητων, δυναμικών κοριτσιών. Ρεαλιστική, αν και ανοικονόμητη ιστορία κοινωνικής ενηλικίωσης που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών και ήταν υποψήφια για τέσσερα Σεζάρ.

Τα Κορίτσια - εικόνα 1

Από τις δυναμικότερες Γαλλίδες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς, η 35χρονη Σελίν Σιαμά έχει χτίσει με μόλις δύο πλην όμως πολυβραβευμένες ταινίες (το «Water Lillies» έκανε πρεμιέρα στις Κάνες και κέρδισε το βραβείο κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ το «Αγοροκόριτσο» απέσπασε το Teddy Award της επιτροπής στο Βερολίνο) το δικό της κινηματογραφικό σύμπαν. Αυτό αφορά επώδυνες ιστορίες θηλυκής ενηλικίωσης, με τις νεαρές ηρωίδες να προσπαθούν αρχικά να καταλάβουν και κατόπιν να ενσωματωθούν σε έναν κόσμο που τις περιτριγυρίζει απειλητικά.

Για τη 16χρονη έγχρωμη Μαριέμ είναι τα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια που την εγκλωβίζουν σε ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον, της αφαιρούν οποιεσδήποτε σχολικές προοπτικές και την κάνουν θύμα της επιθετικής, σεξιστικής συμπεριφοράς των αγοριών­ της γειτονιάς της. Χωρίς να αποφύγει εντελώς τη γραφικότητα, η Σιαμά καταφέρνει να μην καταφεύγει σε κοινωνιολογικά κλισέ που ενοχοποιούν εύκολα και γενικόλογα (η κρατική αδιαφορία, ο αυταρχισμός της εξουσίας…) ή αντίθετα υπερασπίζονται άκριτα μια λούμπεν πραγματικότητα που ανακυκλώνει βία, μίσος και παραβατικές συμπεριφορές.

Τα Κορίτσια - εικόνα 2

Διατηρώντας μια έντονα πολιτική ματιά, ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη συνεσταλμένη­ και αρχικά αποπροσανατολισμένη Μαριέμ, η οποία ξεκινά μια καινούργια ζωή όταν μπει στην παρέα τριών ανεξάρτητων, δυναμικών κοριτσιών. Μέσα της θα βρει όχι μόνο τη δύναμη να αντεπιτεθεί στις διαρκείς προκλήσεις της καθημερινότητας (αρπάζοντας το χαρτζιλίκι των συμμαθητριών της, παλεύοντας δημόσια με μέλη άλλων ομάδων) αλλά και την ανέμελη ζεστασιά την οποία κρύβει μια αληθινή όσο και περιπετειώδης φιλία. Πρόκειται για αντιφατικά κομμάτια της τραυματικής, απέλπιδας, ασυγκράτητης και ηλεκτροφόρας αλήθειας που συνοδεύει την ενηλικίωση της νέας γαλλικής γενιάς.

Όταν η ταινία προσπαθεί, όπως στο τελευταίο μέρος, να την αναλύσει, γίνεται φλύαρη και ανοικονόμητη, αντίθετα όταν αφήνεται στη σπινθηροβόλα ερμηνεία της χαρισματικής πρωτοεμφανιζόμενης Καριντζά Τουρέ (μία από τις τέσσερις υποψηφιότητες για Σεζάρ του φιλμ) ή στις ημιαυτοσχεδιαστικές παρεΐστικες σκηνές των κοριτσιών –λ.χ. εκείνη του ξενοδοχείου υπό τους ήχους του «Diamonds»–, την αποτυπώνει με συγκινητική μεγαλοπρέπεια.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Κορίτσια

Bande de Filles / Girlhood
2,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 113 '
  • Σελίν Σιαμά

Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, τις ανύπαρκτες σχολικές προοπτικές και τη συμπεριφορά των αγοριών της γειτονιάς της, η 16χρονη Μαριέμ ξεκινά μια καινούργια ζωή μπαίνοντας στην παρέα τριών ανεξάρτητων, δυναμικών κοριτσιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.