Η Αρχαιολόγος

3

Ιστορικό παρελθόν, τεχνολογικό παρόν, πολιτιστική κληρονομιά και καθημερινότητα επιβίωσης συναντούνται και συγκρούονται μέσα στην ιστορία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη.

Η Αρχαιολόγος

Ιστορικό παρελθόν, τεχνολογικό παρόν, πολιτιστική κληρονομιά και καθημερινότητα επιβίωσης συναντούνται και συγκρούονται μέσα στην ιστορία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει το πολυετές έργο μιας σημαντικής ανασκαφής στη δυτική Μακεδονία, προτού το νερό από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα πλημμυρίσει όλη την περιοχή.

Η Αρχαιολόγος - εικόνα 1

Mετά τη διπλή, γλυκόπικρη και διεισδυτική προσέγγιση της νεοελληνικής πραγματικότητας με έδρα τη Ζαχάρω της Δυτικής Πελοποννήσου («Sugartown: Οι Γαμπροί» και «Sugartown: Η Επόμενη Μέρα»), ο Κίμων Τσακίρης ανηφορίζει προς τη Μακεδονία και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, όπου η νεοελληνική πραγματικότητα έχει αυτήν τη φορά ραντεβού­ με την ιστορία. Ακριβώς δίπλα στο γιγάντιο αυτό αναπτυξιακό έργο, το οποίο ύστερα από πολύ καιρό έφτασε πια στην ολοκλήρωσή του, η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη διευθύνει μια πολυετή ανασκαφή που έχει φέρει στο φως μια σειρά από σημαντικά αρχαιοελληνικά ευρήματα.
Έχοντας βάλει το ρολόι να χτυπάει, καθώς με την έναρξη λειτουργίας του φράγματος τα νερά από τον Αλιάκμονα θα πνίξουν όλη την περιοχή, και τον αρχαιολογικό χώρο, ο Τσακίρης παρακολουθεί την απέλπιδα προσπάθεια της πείσμονος επιστήμονα να περισώσει ό,τι μπορεί έχοντας για σύμμαχο… μόνον τον εαυτό της.

Η Αρχαιολόγος - εικόνα 2

Αν και προσανατολισμένη οικολογικά και πολιτιστικά, η «Αρχαιολόγος» δεν στέκεται στη μια όχθη της διαμάχης, κρατώντας όσο χαμηλότερους μπορεί τους καταγγελ­τικούς τόνους. Οδηγός της είναι το πάθος της Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, προσπαθώντας μέσα από αυτό να προσανατολιστεί σε έναν κόσμο που με αναξιοποίητο παρελθόν δεν μπορεί παρά να πιαστεί από ένα αβέβαιο μέλλον. Τεχνολογική πρόοδος και περιβάλλον αντιπαρατίθενται, λοιπόν, γύρω από μια εγκαταλελειμμένη­ στην τύχη της ελληνική πραγματικότητα και μια «παλιομοδίτισσα­» αγωνίστρια, που προσπαθεί να σκεφτεί πέρα από τα εφήμερα, τη στιγμή που η κάμερα του Τσακίρη­ αποτυπώνει την κοινωνική αμηχανία μπροστά στο χθες και το αύριο, την ανύπαρκτη εθνική πολιτιστική πολιτική και την ανθρώπινη αίσθηση της ευθύνης, η οποία στα καθ’ ημάς παραμένει αυστηρά προσωπική υπόθεση.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αρχαιολόγος

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 90 '
  • Κίμωνας Τσακίρης

Κατά τη διαδρομή του Αλιάκμονα στη δυτική Μακεδονία, η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνα φτάνει ύστερα από πολλά χρόνια στο τέλος του. Σε ασφυκτικά περιθώρια χρόνου, η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο μιας σημαντικής ανασκαφής προτού το νερό πλημμυρίσει όλη την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.