Η Αρχαιολόγος

3

Ιστορικό παρελθόν, τεχνολογικό παρόν, πολιτιστική κληρονομιά και καθημερινότητα επιβίωσης συναντούνται και συγκρούονται μέσα στην ιστορία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη.

Η Αρχαιολόγος

Ιστορικό παρελθόν, τεχνολογικό παρόν, πολιτιστική κληρονομιά και καθημερινότητα επιβίωσης συναντούνται και συγκρούονται μέσα στην ιστορία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει το πολυετές έργο μιας σημαντικής ανασκαφής στη δυτική Μακεδονία, προτού το νερό από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα πλημμυρίσει όλη την περιοχή.

Η Αρχαιολόγος - εικόνα 1

Mετά τη διπλή, γλυκόπικρη και διεισδυτική προσέγγιση της νεοελληνικής πραγματικότητας με έδρα τη Ζαχάρω της Δυτικής Πελοποννήσου («Sugartown: Οι Γαμπροί» και «Sugartown: Η Επόμενη Μέρα»), ο Κίμων Τσακίρης ανηφορίζει προς τη Μακεδονία και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, όπου η νεοελληνική πραγματικότητα έχει αυτήν τη φορά ραντεβού­ με την ιστορία. Ακριβώς δίπλα στο γιγάντιο αυτό αναπτυξιακό έργο, το οποίο ύστερα από πολύ καιρό έφτασε πια στην ολοκλήρωσή του, η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη διευθύνει μια πολυετή ανασκαφή που έχει φέρει στο φως μια σειρά από σημαντικά αρχαιοελληνικά ευρήματα.
Έχοντας βάλει το ρολόι να χτυπάει, καθώς με την έναρξη λειτουργίας του φράγματος τα νερά από τον Αλιάκμονα θα πνίξουν όλη την περιοχή, και τον αρχαιολογικό χώρο, ο Τσακίρης παρακολουθεί την απέλπιδα προσπάθεια της πείσμονος επιστήμονα να περισώσει ό,τι μπορεί έχοντας για σύμμαχο… μόνον τον εαυτό της.

Η Αρχαιολόγος - εικόνα 2

Αν και προσανατολισμένη οικολογικά και πολιτιστικά, η «Αρχαιολόγος» δεν στέκεται στη μια όχθη της διαμάχης, κρατώντας όσο χαμηλότερους μπορεί τους καταγγελ­τικούς τόνους. Οδηγός της είναι το πάθος της Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, προσπαθώντας μέσα από αυτό να προσανατολιστεί σε έναν κόσμο που με αναξιοποίητο παρελθόν δεν μπορεί παρά να πιαστεί από ένα αβέβαιο μέλλον. Τεχνολογική πρόοδος και περιβάλλον αντιπαρατίθενται, λοιπόν, γύρω από μια εγκαταλελειμμένη­ στην τύχη της ελληνική πραγματικότητα και μια «παλιομοδίτισσα­» αγωνίστρια, που προσπαθεί να σκεφτεί πέρα από τα εφήμερα, τη στιγμή που η κάμερα του Τσακίρη­ αποτυπώνει την κοινωνική αμηχανία μπροστά στο χθες και το αύριο, την ανύπαρκτη εθνική πολιτιστική πολιτική και την ανθρώπινη αίσθηση της ευθύνης, η οποία στα καθ’ ημάς παραμένει αυστηρά προσωπική υπόθεση.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αρχαιολόγος

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 90 '
  • Κίμωνας Τσακίρης

Κατά τη διαδρομή του Αλιάκμονα στη δυτική Μακεδονία, η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνα φτάνει ύστερα από πολλά χρόνια στο τέλος του. Σε ασφυκτικά περιθώρια χρόνου, η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο μιας σημαντικής ανασκαφής προτού το νερό πλημμυρίσει όλη την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Tár" η καλύτερη ταινία του 2022 για την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης

Το φιλμ του Τοντ Φιλντ κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις κριτικών στον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/12/2022

Γιατί η Μίλι Μπόμπι Μπράουν είναι η τέλεια κινηματογραφική Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Η σταρ του Stranger Things θέλει να μπει στα παπούτσια της Πριγκίπισσας της Pop που σήμερα γίνεται 40 χρόνων, λες και είναι γυάλινα γοβάκια.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 8/12

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 11 ταινίες πρόκειται σύντομα να βρεθούν στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας έγινε 25 ετών

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο έχει μόνιμα στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον (μας) ξεκινάει σήμερα Σάββατο 3/12 την 25η διοργάνωσή του και για μια εβδομάδα θα πλημμυρίσει τον Πύργο και την Αμαλιάδα με ταινίες για παιδιά και νέους.

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.