Timbuktu

2,5

Βραβευμένη με επτά Σεζάρ και υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ, συγκινητική, επίκαιρη, αλλά αφελώς περιγραφική πολιτικοκοινωνική καταγγελία.

Timbuktu

Στο κατειλημμένο από τους φανατικούς ισλαμιστές Τιμπουκτού μια μοιραία παρεξήγηση αλλάζει δραματικά τη ζωή ενός Τουαρέγκ αγρότη. Βραβευμένη με επτά Σεζάρ και υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ, συγκινητική, επίκαιρη, αλλά αφελώς περιγραφική πολιτικοκοινωνική καταγγελία.

Timbuktu - εικόνα 1

Το Τιμπουκτού είναι μια ιστορική πόλη 55.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαχάρας και στο κέντρο του Μάλι, η οποία τον Απρίλιο του 2012 κατελήφθη από τους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες του MNLA και του Ανσάρ Ντιν. Η ανακατάληψή της από τα γαλλο-­μαλιανά στρατεύματα επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, με τις μάχες να μαίνονται μέχρι και τέσσερις μήνες αργότερα. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα εκείνης της περιόδου, ο Μαυριτανός σκηνοθέτης Αμπντεραχμάν Σισακό («Η Ζωή Πάνω στη Γη», «Bamako») χρησιμοποιεί ένα δραματικό μυθοπλαστικό πρόσχημα ώστε να μιλήσει για την ταραγμένη πραγματικότητα της περιοχής, η οποία στενάζει από ασταμάτητες θρησκευτικο-εθνοτικές διαμάχες.

Ήρωας της ταινίας του είναι ο Τουαρέγκ αγρότης και ιδιοκτήτης ενός μικρού κοπαδιού βοδιών, ο Κιντάν, ο οποίος ζει ήρεμη οικογενειακή ζωή λίγο έξω από το κατειλημμένο από τους τζιχαντιστές Τιμπουκτού, οι κάτοικοι του οποίου στενάζουν από το σκληρό νόμο των κατακτητών. Ποδόσφαιρο, μουσική, κάπνισμα, ακόμη και το γέλιο είναι απαγορευμένα, με τους τυχόν παραβάτες να τιμωρούνται δημόσια και παραδειγματικά. Αυτή η παράλογη βία μοιάζει να μην αγγίζει τον Κιντάν, μέχρις ότου μια τραγική παρεξήγηση με έναν γείτονα ψαρά θα αλλάξει για πάντα τη φιλήσυχη καθημερινότητά του.

Timbuktu - εικόνα 2

Σεναριακά σχηματικό, το «Τιμπουκτού» διασταυρώνει το προσωπικό με το ιστορικο-κοινωνικό δράμα, ζητώντας ξεκάθαρα να επικοινωνήσει τα ουμανιστικά, αντιμισαλλόδοξα μηνύματά του. Λυρικός κι ευαίσθητος κινηματογραφιστής, ο Σισακό κοιτάζει τους πρωταγωνιστές στα μάτια και δεν παρασύρεται σε κατάχρηση «ποιητικών» εικόνων ή στην επίδειξη μιας καρτποσταλικής εικονογραφίας. Σχολιάζει τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας, περιγράφει καίρια­ τη ζωή ανθρώπων που δεν μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, γίνεται όμως απρόσμενα απλοϊκός στον (τηλεοπτικά μανιχαϊστικό) τρόπο που καταγγέλλει τη φονταμενταλιστική βαρβαρότητα, καθώς επιστρατεύει κλισέ συμπεριφορές και μελοδραματικά διλήμματα. Ναΐφ από τη μία, αλλά συγκινητικός και απόλυτα επίκαιρος από την άλλη, κερδίζει το θερμό χειροκρότημα και των δύο πλευρών του Ατλαντικού μαζί με επτά Σεζάρ και μία υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Μαυριτανία, Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Timbuktu

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Αμπντεραχμάν Σισακό

Στο κατειλημμένο από τους φανατικούς ισλαμιστές Τιμπουκτού μια μοιραία παρεξήγηση αλλάζει δραματικά τη ζωή ενός Τουαρέγκ αγρότη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.