Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ

1

Μια θεαματικότατη, παραδομένη στα οπτικά εφέ κοινοτοπία διαστημικών διαστάσεων, έτοιμη να σαρώσει τα Χρυσά Βατόμουρα

Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ

Κρατώντας στα γονίδιά της το μέλλον του σύμπαντος, η νεαρή καθαρίστρια Τζούπιτερ θα βρεθεί στο κέντρο μιας σκληρής διαπλανητικής διαμάχης για την εξουσία, έχοντας στο πλευρό της μόνον τον πρώην στρατιώτη και νυν μισθοφόρο κυνηγό Κέιν. Χωρίς χαρακτήρες, χωρίς σενάριο και χωρίς στοιχειώδη αληθοφάνεια, οι δημιουργοί του «The Matrix» υπογράφουν μια θεαματικότατη, παραδομένη στα οπτικά εφέ κοινοτοπία διαστημικών διαστάσεων, έτοιμη να σαρώσει τα Χρυσά Βατόμουρα.

Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ - εικόνα 1

Συνεχίζοντας μετά το καταστροφικό «Cloud Atlas» τις διαπλανητικές περιπλανήσεις και τις new age μεταφυσικές αναζητήσεις τους, τα αδέρφια Γουατσόφσκι επιστρέφουν σε ένα πρωτότυπο σενάριό τους κι εναποθέτουν το μέλλον της Γης στα χέρια των Αμπράσαξ. Πρόκειται για τη βασιλική οικογένεια η οποία κυβερνά το σύμπαν (ή εκείνη τη γειτονιά του που μας αφορά τέλος πάντων), με τον αδίστακτο Μπάλεμ να ετοιμάζεται να καταστρέψει τον πλανήτη μας και τα δύο μικρότερα αδέρφια του Καλίκ και Τάιτους να εξυφαίνουν τα δικά τους μυστικά σχέδια για να πάρουν το πάνω χέρι. Στη μέση αυτής της διαμάχης όμως θα ξεφυτρώσει σαν καινούρ­γιος Νίο η Τζούπιτερ, μια νεαρή… καθαρίστρια που κρατά στα γονίδιά της το μέλλον του σύμπαντος. Άρα και του δικού μας πλανήτη, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο.

Όπως έχουν επανειλημμένα αποδείξει, οι δημιουργοί του «The Matrix» είναι ευρηματικοί εικονοπλάστες και δημιουργικοί σκηνογράφοι, αλλά τίποτα –μα τίποτα– παραπάνω. Πολύ απλοϊκές, οι θεματικές εμμονές τους στρέφονται γύρω από μεσσιανικούς μύθους και ρομαντικά love stories, όλα υπό την απειλή μιας γιγάντιας συνωμοσίας/σκοτεινής δύναμης η οποία ελέγχει το πεπρωμένο των καλοσυνάτων ηρώων. Όχι όμως όλων και σίγουρα όχι της Τζούπιτερ, η οποία με τη βοήθεια του γενναίου (και ωραίου) στρατιώτη/κυνηγού Κέιν θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να σώσει την οικογένειά της, τον πλανήτη της και όχι μόνον. Ο τρόπος της ξεπερνά τα όρια της καρτουνίστικης αυθαιρεσίας, καθώς κανένας από τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες και καμία από τις δολοπλοκίες, τις ανατροπές και τις όλες σεναριακές εξελίξεις δεν υπακούει στην κοινή λογική.

Απασχολημένοι με το θέαμα, το οποίο στηρίζεται επίσης στην αλόγιστη υπερκατανάλωση οπτικών και ηχητικών εφέ, οι Γουατσόφσκι ξέχασαν πως έπρεπε να γράψουν κι ένα σενάριο που να βγάζει νόημα υπογράφοντας μια φαντασμαγορική κοινοτοπία διαστημικών διαστάσεων, μια φιλοσοφική παραβολή ακατάλληλη για ενηλίκους κι ένα ρόλο που πιθανότατα θα χαρίσει στον ΈντιΜπάλεμ-Ρέντμεϊν το πρώτο του Χρυσό Βατόμουρο.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ

Jupiter Ascending
1
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 127 '
  • Λάνα και Λίλι Γουατσόφσκι

Κρατώντας στα γονίδιά της το μέλλον του σύμπαντος, η νεαρή καθαρίστρια Τζούπιτερ θα βρεθεί στο κέντρο μιας σκληρής διαπλανητικής διαμάχης για την εξουσία, έχοντας στο πλευρό της μόνον τον πρώην στρατιώτη και νυν μισθοφόρο κυνηγό Κέιν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτό είναι το πρώτο θερινό σινεμά που ανοίγει φέτος

Επίσημα έναρξη στην καλοκαιρινή σεζόν με έναν τυπικά πιστό στον εαυτό του υπαίθριο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.