Οδηγός Επιτυχίας

2

Ο Κρόνενμπεργκ σατιρίζει με βιτριολική διάθεση αλλά ανώδυνα αποτελέσματα την απατηλή λάμψη της χολιγουντιανής ψευδαίσθησης. 

Οδηγός Επιτυχίας

Μετά τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική για εγκληματική πυρομανία, η νεαρή Άγκαθα επιστρέφει στο Χόλιγουντ και στην πλούσια οικογένειά της. Στην πορεία γίνεται φίλη με έναν οδηγό λιμουζίνας και πιάνει δουλειά ως βοηθός μιας νευρωτικής σταρ του σινεμά, πελάτισσας του ψυχολογικού συμβούλου και γκουρού της αυτοβελτίωσης πατέρα της. Ο Κρόνενμπεργκ σατιρίζει με βιτριολική διάθεση αλλά ανώδυνα αποτελέσματα την απατηλή λάμψη της χολιγουντιανής ψευδαίσθησης. Βραβείο ερμηνείας στις Κάνες για την Τζούλιαν Μουρ.

Οδηγός Επιτυχίας - εικόνα 1

Ο 60χρονος Μπρους Βάγκ­νερ είναι ακόμη ένας από την ατελείωτη σειρά εκείνων που προσπάθησαν για χρόνια να πιάσουν την καλή στο μαγικό κόσμο της showbiz, για να τα καταφέρει τελικά ως συγγραφέας και σεναριογράφος. Βασισμένος σε προσωπικές εμπειρίες του, ο γραμμένος απευθείας για την οθόνη «Οδηγός Επιτυχίας» εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των πλούσιων και διάσημων του Μπέβερλι Χιλς, ακολουθώντας την καλοσυνάτη νεαρή Άγκαθα, η οποία μετά τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική για εγκληματική πυρομανία, επιστρέφει στο Χόλιγουντ και στην ευκατάστατη­ οικογένειά της. Στην πορεία γίνεται φίλη με έναν οδηγό λιμουζίνας, συναντά ξανά τον μικρότερο αδερφό της, 13χρονο σταρ που μόλις βγήκε από… πρόγραμμα αποτοξίνωσης, και πιάνει δουλειά ως βοηθός μιας νευρωτικής διάσημης ηθοποιού του σινεμά, πελάτισσας του γκουρού της αυτοβελτίωσης πατέρα της.

Οδηγός Επιτυχίας - εικόνα 2

Η διάθεση σαρκασμού και πικρής ειρωνείας είναι φανερή κιό­λας από τα πρώτα πλάνα της βιτριολικής σάτιρας του ντεφορμέ εδώ και πολύ καιρό Ντέιβιντ Κρόνεν­μπεργκ, ο οποίος προσαρμόζει τις εμμονές του (η παραμόρφωση, οι πολλαπλές εκδοχές της βίας, τα ανθρώπινα ένστικτα στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα) στο βουτηγμένο στην απατηλή λάμψη και το θανατηφόρο ανταγωνισμό χολιγουντιανό σύμπαν. Το οικογενειακό χρονικό των Γουάις, αφόρητα γελοίο και ταυτόχρονα βαθιά τραγικό, συνδυάζει εσκεμμένα τα κλισέ της σαπουνόπερας, τα εφιαλτικά όνειρα του Ντέιβιντ Λιντς και μια ατμόσφαιρα American gothic παρωδίας, μετέωρο ανάμεσα σε μια χιουμοριστική και μια τρομακτική εικόνα, τις οποίες προσπαθεί να συνδυάσει σαν τις όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το στήσιμο όμως είναι περισσότερο τσαπατσούλικο παρά ανατρεπτικό, η κινηματογραφική προσέγγιση ρηχά εντυπωσιακή και το όλο αποτέλεσμα σχεδόν απόλυτα «αναίμακτο». Έτσι μένουν μέχρι τέλους στα ρηχά δημιουργικές (και αστείες) ιδέες, όπως η χρήση του ποιήματος του Πολ Ελιάρ «Ελευθερία», αλλά και η σκληρή προσπάθεια της βραβευμένης στις Κάνες Τζού­λιαν Μουρ να δώσει ζωή στον χαρακτήρα-καρικατούρα της Αβάνα Σέγκραντ, της απελπισμένης σταρ που ζητά μια ευκαιρία δεύτερης καριέρας.

Καναδάς, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: HOLLYWOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Οδηγός Επιτυχίας

Maps to the Stars
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 111 '
  • Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Μετά τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική για εγκληματική πυρομανία, η νεαρή Άγκαθα επιστρέφει στο Χόλιγουντ και στην πλούσια οικογένειά της. Στην πορεία γίνεται φίλη με έναν οδηγό λιμουζίνας και πιάνει δουλειά ως βοηθός μιας νευρωτικής σταρ του σινεμά, πελάτισσας του ψυχολογικού συμβούλου και γκουρού της αυτοβελτίωσης πατέρα της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.