Το Αγόρι και ο Κόσμος

3,5

Πανέμορφο εικαστικά παραμύθι με πρωτότυπη, μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα αισθητική, γοητευτική μουσική και απόλυτα μοντέρνα, αφυπνιστικά μηνύματα.

Το Αγόρι και ο Κόσμος

Αναζητώντας τον πατέρα του, ένα μικρό αγόρι ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης της πραγματικότητας που τον περιβάλλει. Πανέμορφο εικαστικά παραμύθι με πρωτότυπη, μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα αισθητική, γοητευτική μουσική και απόλυτα μοντέρνα, αφυπνιστικά μηνύματα.

Το Αγόρι και ο Κόσμος - εικόνα 1

Βραβευμένο ως καλύτερη ταινία στο Ανεσί, αλλά και σε πάμπολλα άλλα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, το «Αγόρι και ο Κόσμος» αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση στο χώρο του σύγχρονου animation, το οποίο έχει συνδεθεί με το Χόλιγουντ στενότερα απ’ οποιοδήποτε άλλο κινηματογραφικό είδος. Χωρίς διαλόγους (ακούγονται ελάχιστες ψιθυριστές κι ακατανόητες φράσεις), η δεύτερη ταινία του Βραζιλιάνου Άλε Αμπρέου αφορά σε ένα ταξίδι μύησης σε μια πολύχρωμη πραγματικότητα, αυτήν η οποία περιβάλλει ένα μικρό αγόρι που ζει με τους γονείς του σε μια καλύβα στη μέση του ζωγραφιστού πουθενά.
Το απλό, αφαιρετικό σκίτσο μάς μεταφέρει αρχικά σε μια εξοχή έξω θαρρείς από το χρόνο, γίνεται όμως στα χέρια του Αμπρέου ένα αφηγηματικό όπλο πολλαπλών δυνατοτήτων, όπου μια απλή μαύρη γραμμή έχει την εικαστική δύναμη ενός γεμάτου χρώματα και σκιτσογραφικές λεπτομέρειες κάδρου. Το «Αγόρι και ο Κόσμος» ξεκινά λοιπόν λιτά, αλλά καθώς ο μικρός πρωταγωνιστής ρίχνεται στο ταξίδι αναζήτησης του πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει με το τρένο μάλλον για να δουλέψει κάπου μακριά, υιοθετεί ένα σταδιακά πιο περίτεχνο εικαστικά στιλ, ανακαλύπτοντας μέσα από τα μάτια του ήρωά του έναν ολοένα και πολυπλοκότερο, πιο ακατανόητο κόσμο.

Το Αγόρι και ο Κόσμος - εικόνα 2

Η βασική εικαστική έμπνευση του Αμπρέου παραμένει πάντως η σχεδιαστική απλότητα και η συναισθηματική δύναμη της παιδικής ζωγραφιάς, η οποία έχει εδώ αφήσει πίσω της κάθε ανήλικη αφέλεια. Με χάρη, χιούμορ και ευαισθησία, αλλά κι έναν πολιτικά ώριμο ρεαλισμό που κοιτά τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στα μάτια, περιγράφει θαρραλέα την κοινωνική κατάσταση της Λατινικής Αμερικής και ζωντανεύει απειλητικά το σύγχρονο αστικό εφιάλτη, το «Αγόρι…» μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο εικαστικά παραμύθι με πρωτότυπη, μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα αισθητική και απόλυτα μοντέρνα, αφυπνιστικά μηνύματα. Ταυτόχρονα, διατηρεί μια δημιουργική κινηματογραφική προσέγγιση (η σχεδιαστική κουκίδα ως σύμβολο της εξαφανισμένης μέσα στην ομοιομορφία ανθρώπινης μονάδας) και διαθέτει μια μεθυστικά μελωδική, γοητευτική τζαζ/έθνικ μουσική επένδυση (με συμμετοχή του θρυλικού Νάνα Βασκονσέλος).

Βραζιλία. 2013. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αγόρι και ο Κόσμος

O Menino e o Mundo
3,5
  • Animation
  • 2013
  • Διάρκεια: 80 '
  • Άλε Αμπρέου

Αναζητώντας τον πατέρα του, ένα μικρό αγόρι ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης της πραγματικότητας που τον περιβάλλει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.