Οι Αισθηματίες

2,5

Μεταμοντέρνα ρομαντικό, σαν τους ήρωές του, νεο-νουάρ με cult κινηματογραφική ψυχή, άνισες ιδέες, μαύρο χιούμορ κι ένα υπέροχο σάουντρακ.

Οι Αισθηματίες 'Οι Αισθηματίες'

Ο Ερμής και ο Γιάννης κάνουν τη βρόμικη δουλειά ενός αρχαιοκάπηλου και τοκογλύφου με το ψευδώνυμο «Δάσκαλος». Όλα όμως θα αλλάξουν γι’ αυτούς όταν ο πρώτος ερωτευτεί τη νεαρή κόρη του αφεντικού και ο δεύτερος μια πόρνη πολυτελείας. Μεταμοντέρνα ρομαντικό, σαν τους ήρωές του, νεο-νουάρ με cult κινηματογραφική ψυχή, άνισες ιδέες, μαύρο χιούμορ κι ένα υπέροχο σάουντρακ.

Οι Αισθηματίες - εικόνα 1

Ο ερωτευμένος Γιάννης μπαίνει σε ένα μπαρ-πορνείο κι εξομολογείται τον πόνο του στην πιο έμπειρη από τις κοπέλες. «Τι θέλεις να ακούσεις;» τον ρωτά εκείνη. «Τον “Κομπάρσο”», απαντά. Από μια γωνιά του μαγαζιού εμφανίζεται τότε ο Λευτέρης Μυτιληναίος και αρχίζει να τραγουδά το «Συγχώρα με που φεύγω». Είναι μια αριστουργηματική πραγματικά σκηνή της τελευταίας ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη («Μαύρο Γάλα», «Ράδιο Μόσχα»), ο οποίος επιστρέφει ύστερα από 15 χρόνια πίσω από την κάμερα χωρίς να έχει χάσει την cult κινηματογραφική ψυχή και το σαρδόνιο χιούμορ του.
Στοιχεία τα οποία κυριαρχούν στους μεταμοντέρνους «Αισθηματίες», ένα νεο-νουάρ που συνδυάζει με ενδιαφέροντα τρόπο τη μυθολογία του αμερικανικού αστυνομικού θρίλερ με τη σύγχρονη αθηναϊκή πραγματικότητα. Όχι απόλυτα επιτυχημένα είναι η αλήθεια, καθώς οι άνισες, ανατρεπτικές ιδέες του Τριανταφυλλίδη πέφτουν βροχή πάνω στη σχηματική πλοκή μιας ιστορίας την οποία έχουμε συναντήσει σε αμέτρητες παραλλαγές: Ο Ερμής και ο Γιάννης είναι δυο καλοί φίλοι που κάνουν τη βρόμικη δουλειά ενός αρχαιοκάπηλου και τοκογλύφου με το ψευδώνυμο «Δάσκαλος».

Οι Αισθηματίες - εικόνα 2

Όλα όμως θα αλλάξουν γι’ αυτούς όταν ο πρώτος ερωτευτεί τη νεαρή κόρη του αφεντικού και ο δεύτερος μια πόρνη πολυτελείας. Κάτι πολύ παλιό και κάτι πολύ καινοτόμο συναντιούνται στην ταινία, όπου οι ήρωες μιας άλλης εποχής, ρομαντικοί αισθηματίες, αγωνίζονται να χωρέσουν σε μια κιτς καθημερινότητα χωρίς ηθικούς φραγμούς. Η τελευταία μπορεί να σηματοδοτείται εν μέρει αφελώς (ο τηλεπωλητής Μάικ και ο διεστραμμένος τροϊκανός είναι σκέτες καρικατούρες), όμως η ματιά του Τριανταφυλλίδη προς τους χαρακτήρες του είναι γεμάτη κατανόηση, σκληρή κριτική, αυθεντικό συναίσθημα και δημιουργική απορία. Ανάλαφροι και τραγικοί συνάμα, οι «Αισθηματίες» του κουβαλούν κάτι από την ανισορροπία, το πάθος και τη φτήνια του κόσμου τον οποίο ζωντανεύουν, όπου ο Εκκλησιαστής συνομιλεί με τον Μπρεχτ, το μελόδραμα με την γκανγκστερική περιπέτεια και ο Νίκος Γούναρης με τους Yell O Yell, τους The Fuzztones και τους «Αλιείς μαργαριταριών» του Μπιζέ.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Αισθηματίες

2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νίκος Τριανταφυλλίδης

Ο Ερμής και ο Γιάννης κάνουν τη βρόμικη δουλειά ενός αρχαιοκάπηλου και τοκογλύφου με το ψευδώνυμο «Δάσκαλος». Όλα όμως θα αλλάξουν γι’ αυτούς όταν ο πρώτος ερωτευτεί τη νεαρή κόρη του αφεντικού και ο δεύτερος μια πόρνη πολυτελείας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.